Verden

Folkevandring bort fra hærens offensiv mot Taliban

Den pakistanske hærens offensiv mot Taliban i det nordvestlige Pakistan har tvunget nesten alle familier i Nord-Waziristan på flukt. Mange flykter til Afghanistan.

Folk som flykter fra militæroffensiven i Nord-Waziristan på vei inn i Bannu i Khyber-Pakhtunkhwa-provinsen i Pakistan. Bildet er tatt den 20. juni. Ihsan Khattak/Reuters/NTB-Scanpix

 • Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Dette bildet viser lastebiler som er på vei til Nord-Waziristan for å hente flyktninger. Zahid Mohammad/Reuters/NTB-Scanpix

Talibans angrep på flyplassen i Karachi den 8. juni utløste en voldsom offensiv fra den pakistanske hæren mot Taliban. Krigføring har tvunget 455.000 mennesker, inkludert 183.000 barn, til å flykte fra krigssonen i Nord-Waziristan, opplyser Babar Baloch, talsmann for FNs høykommissær for flyktninger, UNHCR.

— Afghanske myndigheter regner dessuten med at 60.000 flyktninger har rømt fra Nord-Waziristan til Afghanistan, sier Baloch på telefon fra Genève.

Nord-Waziristan er en av syv distrikter i det som kalles De føderalt styrte stammeområdene (FATA), eller bare stammeområdene. De sentrale myndighetene i Islamabad har begrenset innflytelse i de fattigslige og fjerntliggende fjellområdene og mange terrorgrupper som har vært aktive i Pakistan og Afghanistan har søkt tilflukt der.

Det rapporteres om at folk har fått beskjed om å reise i forkant av den pakistanske hærens offensiv. Erfaringer fra tidligere militære angrep i Sør-Waziristan gjør nok også at folk frykter det verste, sier Baloch.

«Alle» har flyktet

De fleste flyktningene som nå rømmer fra krigføringen har søkt ly i provinsen som ligger rett øst for stammeområdene. FN regner med at cirka en halv million mennesker vil flykte fra Nord-Waziristan. Det totale antallet internt fordrevne i hele Pakistan vil komme opp i 1,5 millioner mennesker, sa Dan McNorton, talsmann for UNHCR, på en pressekonferanse i Genève tidligere i uken.

— Nord-Waziristan har en befolkning på en halv million mennesker. Vi regner med at de aller fleste familiene har flyktet, sier Adam Combs, leder for Flyktninghjelpens Asia-region.

- Med så mange mennesker på flukt ser det ut til at Nord-Waziristan nå nærmest er tomt for mennesker.

Folk som har flyktet fra hærens krigføring stiller seg i kø for å få mat i Bannu i Khyber-Pakhtunkhwa-provinsen i Pakistan. Zahid Mohammad/Reuters/NTB-Scanpix

Babar Baloch i UNHCR sier det er vanskelig å vite hvor mange som har vært bosatt i Nord-Waziristan, men at det kan ha vært så mange som 700.000. Uansett er det tale om at en meget høy andel av befolkningen nå er på flukt.Flyktninghjelpen bidrar med ting som tepper og kokekar til familiene som er på flukt. Verdens matvareprogram (WFP) bidrar med mat, mens pakistanske myndigheter gir flyktningene 300 kroner som de kan bruke til å handle ting de trenger.

— Mange av flyktningene er kvinner og barn og de har det svært vanskelig. Det er svært varmt i området, sier Combs. - Mange bor hos lokale familier.

Skyter granater mot hovedstaden

Etter flere uker med bombing fra luften mot det pakistanske myndigheter omtaler som terroristleirer, sa den pakistanske hæren på onsdag at de hadde begynt med å skyte med artilleri mot Miranshah, hovedstaden i Nord-Waziristan. Hæren hevder de til nå har drept 361 opprørere, men det er ikke mulig å sjekke om dette stemmer, skriver den britiske avisen The Guardian.

Frykter polio

I frykt for at det skal oppstå en polioepidemi har myndighetene startet en vaksineringskampanje i områdene som nå er blitt oversvømt av flyktninger. Målet er at 200.000 barn, både lokale og flyktninger, skal bli vaksinert.

En mann som har besvimt mens han har stått i matkø i Bannu i Pakistan blir båret vekk. Zahid Mohammad/Reuters/NTB-Scanpix

Vaksinering har vært prioritert i Pakistan, men det har vært svært problematisk å nå frem med vaksine i stammeområdene. Det har delvis vært fordi Taliban og lokale krigsherrer forbød vaksinering i juni 2012. Noe av grunnen var at amerikanske myndigheter satte i verk et falskt vaksinasjonsprogram for å skaffe seg DNA-profilen til Osama bin Ladens familie i jakten på terrorlederen.Det verserer også rykter i området om at medisinen inneholder svin eller fører til ufruktbarhet eller aids.

 1. Les også

  Frykt for poliospredning i Pakistan etter flukt

 2. Les også

  Minst 50 opprørere drept i luftangrep i Pakistan

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Exit Afghanistan?

 2. VERDEN

  Taliban har tatt kontroll over militærbase i tidligere norsk-kontrollert område i Afghanistan

 3. VERDEN

  Irakiske styrker har stormet by sør for Mosul

 4. VERDEN

  Sluttkampen nærmer seg i Syria. Det får dramatiske konsekvenser for mange mennesker.

 5. VERDEN

  Taliban øker voldsbruken i Afghanistan. En maktdemonstrasjon før fredsforhandlinger, tror eksperter.

 6. VERDEN

  Langs denne veien flommer heroinen til Europa. Det sørger for at krigen aldri tar slutt.