Verden

Nonne var med i jakten på «Guds partikkel»

CERN (Aftenposten): Hun er nonne og fysiker på jakt etter svar på livets store spørsmål. - Som religiøst menneske er jeg opptatt av undring over hvordan skaperverket fungerer, sier Katarina Pajchel (39).

Katarina Pajchel er nonne ved Katarinahjemmet i Norge og partikkelfysiker på jakt etter forklaring på universetets opprinnelse.
 • Ingeborg Moe
  Ingeborg Moe
  Journalist

Når hun vandrer rundt i korridorene i forskningsorganisasjonen Cern, en landsby full av fysikere rett utenfor Genève i Sveits, går hun i «sivil», slik alle de andre. Her er hun fysiker og bruker mye av tiden foran datamaskinene for å analysere materialet fra den store partikkelakseleratoren under jorden, der partikler kan kolliderer i stor hastighet.

Katarina Pajchel er nonne ved Katarinahjemmet i Norge og partikkelfysiker på jakt etter forklaring på universetets opprinnelse.

Ved å se på verdens minste bestanddeler, det forskerne kaller mikrokosmos, vil de prøve å finne svar på hva som skjedde under The Big Bang, da universet slik vi kjenner det, ble til.

Teoretisk idé

Når hun ikke er her, er Katarina Pajchel ordenssøster ved Katarinahjemmet i Oslo og bærer fotsid ordensdrakt. At hun som nonne har vært med på eksperimentet for å finne partikkelen kalt Guds partikkel, synes hun bare er morsomt.

— Navnet har jo en humoristisk bakgrunn. Og jeg deler mine kollegers begeistring over funnet av den, sier Pajchel, som kom til Norge fra Polen som niåring.

Les også

Fysikere tror universet vil kollapse om noen titalls milliarder år

Navnet Guds partikkel kommer fra boken «Guds partikkel?» fra 1993 utgitt av fysikeren Leon Lederman. Han har selv sagt at han gjerne ville kalt den «The Goddamn Particle» (den forbannede partikkelen), men at forleggeren sa nei. Den andre årsaken til tittelen var visstnok at han mente oppdagelsen av Higgs-partikkelen ville ha bibelske dimensjoner.— Dette begynte med en teoretisk idé som ble fremsatt for 50 år siden. Man har holdt på Higgspartikkelen så lenge og lett hele tiden. Mange av oss fysikere blir slått av undring, og av en eureka-opplevelse når vi gjør funn. Denne undringen er nøytral og er åpen for alle. Også som religiøst menneske er jeg opptatt av undring over hvordan skaperverket fungerer. Religionen sier noe om hvorfor og hva som er meningen, sier hun.

Sto overfor et valg

— Jeg lar fysikk være fysikk og religion være religion. Men det er berøringspunkter, og det er undringen og ønsket om å søke de dype sammenhengene.

Hun sier at mange spør om hvordan hun kan kombinere fysikk og religion slik hun gjør.

— Det er en del myter og en del populærkultur som nører opp under fordommer, for eksempel Dan Browns bøker. Men dette er et åpent og inkluderende miljø, sier hun.

Les også

Historien bak «gudspartikkelen»

Som 26-åring, etter fysikkstudier, sto hun overfor et valg: fysikk eller troen.— Da kom jeg til en korsvei i livet. Jeg følte at jeg måtte prøve ordenslivet. Etter hvert fant jeg ut at det var et sted som passet for meg. Etter hvert kunne jeg vende tilbake til fysikken som ordenssøster. Men jeg opplever mange av de samme utfordringene som forskere med familie og barn, for jeg er del av et fellesskap og kan ikke jobbe med fysikk hele tiden. Jeg har forpliktelser ved Katarinahjemmet og er mer stedbundet enn før.

- Bibelens og CERNs skapelsesberetninger er veldig forskjellige?

— Ja, og det er over to tusen år mellom dem. Men begge har et ønske om å skape orden i tilværelsen. Her har vi også med ulike språk å gjøre. Det religiøse språket er mer poetisk, mens fysikkens er matematikk.

— Noen vil si at kristendommen opp gjennom tidene ikke har vært åpen for vitenskapens oppdagelser?

— Her er det forferdelig mange myter. De fleste har nok Galileo Galilei i tankene. Men det er ikke bare fysikken som var årsaken til hans skjebne. Det var også mye politikk involvert. Og om det har vært reelle gnisninger mellom religion og vitenskap, så tror jeg de har vært sunne og bidratt til å avklare hva som er vitenskapens og hva som er religionens område.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  POLITIKK
  Publisert:

  MDGs nye sjef ofrer ikke det tredje kjønn og rusreform for å vinne flere miljøvelgere

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5