Verden

Pentagon advarer mot å tro at IS er nedkjempet

Donald Trump hevder at IS er nedkjempet og har varslet amerikansk tilbaketrekning fra Syria, men Pentagon frykter at islamistgruppa kan gjenoppstå.

USAs president Donald Trump vil trekke amerikanske styrker ut av Nord-Syria, men Pentagon og amerikansk etterretning advarer mot å tro at IS er nedkjempet. Foto: Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB

Onsdag samles utsendinger fra USAs 78 koalisjonspartnere i krigen mot IS, blant dem Norge, i Washington for å diskutere veien videre.

I sin tale om rikets tilstand kvelden før proklamerte Trump på nytt seier over den ytterliggående islamistgruppa IS.

– Store nasjoner utkjemper ikke endeløse kriger. Da jeg overtok som president for to år siden, kontrollerte IS drøyt 50.000 kvadratkilometer i Irak og Syria. I dag har vi frigjort så å si hele dette territoriet fra disse blodtørstige monstrenes grep, sa han i talen.

– Nå skal vi samarbeide med våre allierte om å ødelegge restene av IS. Det er på høy tid å gi våre modige krigere i Syria en varm velkomst når de kommer hjem, sa Trump.

Trumps uventede beslutning om å trekke amerikanske styrker ut av det nordlige Syria fikk daværende forsvarsminister Jim Mattis til å trekke seg i protest. Noen uker senere trakk også USAs spesialutsending til kampen mot IS, Brett McGurk, seg.

Advarer

Også på USAs øverstkommanderende i Midtøsten, general Joseph Votel, kom Trumps beslutning overraskende.

– Jeg ble ikke konsultert, sa Votel da han tirsdag orienterte forsvarskomiteen i Senatet om utviklingen.

Generalen advarer mot å tro at IS er nedkjempet for godt og viser til at islamistgruppa fortsatt kontrollerer rundt 600 kvadratkilometer sørøst i Syria, rett nok langt mindre enn de 88.000 kvadratkilometerne de en gang rådet over.

– Selv om dette området er gjenerobret, er det viktig å forstå at kampen mot IS og voldelige ekstremister ikke er over og at vårt oppdrag ikke er endret, mener Votel.

IS har fortsatt mellom 1000 og 1500 væpnede krigere i områdene de kontrollerer sør i Eufrat-dalen nær grensa til Irak. De øvrige opprørerne er spredt og ligger lavt, men kan komme til å returnere i løpet av seks til tolv måneder etter at USA trekker ut sine styrker, advarer han.

Les også

LES OGSÅ: Russland. Nord-Korea. IS. Klimaendringer. Iran. Mexico-grensen. USAs etterretningssjefer motsier Trump på alle punkter.

Skjuler seg

I forrige måned hevdet amerikanske tjenestemenn at IS hadde mistet 99,5 prosent av sine områder og at rundt 2000 opprørere var samlet på et under 5 kvadratkilometer stort område i Eufrat-dalen i Syria og et under halvparten så stort område i Irak.

Nå erkjennes det at opprørerne er spredt og skjuler seg i et over hundre ganger større område.

– De er fortsatt i stand til å koordinere offensiver og motoffensiver, og de er i stand til å drive et desentralisert opprør, heter det i en fersk rapport fra Pentagon.

– Dersom myndighetene i Irak og Syria ikke tar sunnimuslimenes sosioøkonomiske, politiske og sekteriske krav på alvor, er det svært sannsynlig at IS får anledning til å gjenoppstå og erobre territorier, heter det i rapporten.

Washington-møte

Mens Trump i desember varslet rask tilbaketrekning fra Syria, har han etter press fra både Pentagon, amerikansk etterretning og europeiske og lokale allierte siden gått noe tilbake på dette.

– Jeg er ikke under press til å komme opp med en spesifikk dato for tilbaketrekking, sa Votel tirsdag.

Ine Eriksen Søreide (H) representerer Norge under møtet i koalisjonen mot IS i Washington.

– Analyser viser at ISIL fortsatt ikke er bekjempet, og det er fremdeles en betydelig risiko for at de kan komme tilbake i de områdene som nå er frigjort, sier Søreide.

USA håper trolig å overtale koalisjonspartnere til å fylle tomrommet etter de amerikanske soldatene i Nord-Syria, men det er uvisst om de vil lykkes med dette.

Les mer om

  1. Syria
  2. Den islamske staten (IS)
  3. Pentagon
  4. Donald Trump