Verden

- Det store spørsmålet er om han får balansert ulike interesser

Det er store forventinger til Ukrainas nye statsminister. Samtidig fortsetter jakten på den avsatte presidenten Viktor Janukovitsj for fullt.

Opposisjonspolitikeren Arsenij Jatsenjuk taler her under protestene i Kiev tidligere i måneden. Han er nå utnevnt til ny statsminister i Ukraina og beskrives som en med stor politisk erfaring. Andrew Kravchenko, Reuters, NTB scanpix

 • Ingvild Bruaset

Se Aftenpostens presentasjon av det storpolitiske maktspillet om Ukraina

Etter de store omveltningene i Ukraina er det nå et nytt politisk landskap som tar form. I kveld ble det annonsert på Uavhengighetsplassen i Kiev at Arsenij Jatsenjuker utpekt til ny statsminister i Ukraina.

— Jatsenjuk er en alliert av Julia Timosjenko, men mindre omstridt. Han representerer det største av opposisjonspartiene og er et naturlig valg, sier Jakub M. Godzimirski, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi).

Han beskriver politikeren som en med mye erfaring og sier det avgjørende nå blir hvem Jatsenjuk velger til å sitte i regjeringen.

— Det store spørsmålet er om han sørger for å få en balanse mellom ulike interesser, sier Godzimirski.

Utenriksminister Børge Brende (H) gratulerer Jatsenjuk med oppdraget som Ukrainas nye statsminister.

– I samarbeid med EU og IMF vil vi nå se på hvordan vi kan bidra til å hjelpe den nye regjeringen og den nye presidenten som skal velges i mai, sier han i en pressemelding.

- Kan komme seg over grensen til Russland

Samtidig pågår jakten på den avsatte presidenten, Viktor Janukovitsj, for fullt. Den ukrainske påtalemyndighetene har etterlyst han internasjonalt.

Ingen vet med sikkerhet hvor Janukovitsj befinner seg.

— Mange mener han befinner seg på Krim-halvøya, men det er ikke bekreftet. Ukrainsk sikkerhetstjeneste leter etter ham, kanskje også andre tjenestemenn er på utkikk etter ham. Han har skrudd mobilen og har kvittet seg med sine offisielle livvakter, noe som kompliserer jakten, sier seniorforskeren.

Så spørs det hvor lang tid det vil ta å finne Janukovitsj.

Viktor Janukovitsj er på flukt. Det er uklart hvor han befinner seg. Andrei Mosienko

— Det er umulig å si på nåværende tidspunkt. Han får støtte fra mange som vil kunne hjelpe han med å holde seg skjult. Han kan også komme seg over grensen til Russland. Den er lang og mange steder lite bevoktet, sier Godzimirski.

Tror formue er plassert i russiske banker

Det går også mange ryket og spekulasjoner om formuen den avsatte presidenten har tilegnet seg mens han har vært på maktens tinder. I helgen viste bilder fra hans vinterpalass utenfor Kiev at han har omgitt seg med stor luksus. Det spekuleres i at han har en formue på milliarder av dollar, skriver Reuters.

- Både han og hans nærmeste har beriket seg, men det er veldig få som vet hvor stort omfanget er. Den politiske makten han hadde ga ham tilgang til penger. Spørsmålet er hvor mye av dette han har klart å lure unna, sier Nupi-forskeren.

Man kan regne med at noe av pengene er plassert i russiske banker.

— De vil han nok få tilgang til. Han er ikke alene. Han har medhjelpere som vil kunne sørge for tilgang til pengene, sier Godzimirski.

Valutaen raser i verdi

En annen konsekvens av sammenstøtene og det påfølgende politiske skiftet i Ukraina er at landets valuta har nådd et nytt bunnivå mot amerikanske dollar, skriver KyivPost. Myndighetene, privatpersoner og ukrainske selskaper kjøper opp utenlandsk valuta og bidrar til kursfallet.

- De kjøper opp utenlandsk valuta fordi de frykter at den ukrainske valuta vil fortsette å falle i verdi. Det bidrar til å senke valutaen ytterligere og det blir en selvoppfyllende profeti, sier Godzimirski, og legger til:

— Samtidig er det en fordel med fall i valutaen, nemlig at de blir mer konkurransedyktige i forhold til andre land.

Han forteller at det er beregnet at ukrainske oligarker sitter på verdier tilsvarende rundt 80 prosent av landets årlige bruttonasjonalprodukt.

Utenriksminister Børge Brende (H) mener det nå er viktig at den nye ledelsen i Ukraina tar et oppgjør med korrupsjonskulturen. Junge, Heiko

— De må regne med å bidra nå, sier Godzimirski.

Onsdag kveld melder Reuters at USA vurderer å gi en millard dollar i lånegaranti til Ukraina, og annen økonomisk støtte i tillegg. Det er foreløpig ikke fattet en endelig avgjørelse.

Godzimirksi sier at det blir helt avgjørende for utviklingen i landet hva slags økonomisk hjelp Ukraina nå får fra verdenssamfunnet.

— De fleste mener at man ikke kan gi uforbeholden økonomisk hjelp til landet, man må ha en klar plan for hvordan pengene skal brukes, sier seniorforskeren.

Beordret russisk militærøvelse

Det er også blitt kjent at Russlands president Vladimir Putin har gitt ordre om en øyeblikkelig militærøvelse for å teste beredskapen i den vestlige delen av Russland, mot Ukraina. Ifølge nyhetsbyrået Reuters tolkes det som at Russland vil vise muskler i kappestriden med Vesten om innflytelse i Ukraina.

Statsminister Dmitrij Medvedev sa mandag at Russlands interesser og russiske borgere i Ukraina var truet, en språkbruk som minner om den som ble brukt da Russland invaderte Georgia i 2008, skriver NTB.

- Hvordan skal man tolke det?

— I følge russisk militær doktrine kan russiske myndigheter beskytte egne borgere i utlandet, men i debatten nevnes også behovet for beskyttelse av russisk språklige. Det kan legitimere at Russland går inn i Ukraina teoretisk sett, men det er lite trolig, sier Godzimirski.

 1. Les også

  Jatsenjuk foreslått som ny statsminister i Ukraina

 2. Les også

  - I denne situasjonen må alle opptre ansvarlig

 3. Les også

  Janukovitsj etterlyses internasjonalt

 4. Les også

  Putin beordrer øyeblikkelig militærøvelse

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Konflikten med Russland har skapt en etterlengtet ukrainsk identitet, mener Ukrainas ledende samtidsforfatter.

 2. VERDEN

  Ukraina-avtale fikk siste godkjenning i EU

 3. VERDEN

  Amerikansk spesialetterforsker sikter advokat for løgn i Russland-granskingen

 4. VERDEN

  «Dronningen av oransjerevulusjonen» stiller som presidentkandidat i Ukraina

 5. VERDEN

  Forverret menneskerettighetssituasjon i Ukraina var ikke viktig tema under statsministers besøk i Norge

 6. VERDEN

  Han rømte fra Putin. Så ble han likvidert på åpen gate i Kiev.