Verden

- Sommeren i Göteborg blir het og kaotisk

Politimannen Peter Larsson mener Göteborg nå koker over av grov kriminalitet og tror det går mot en het og kaotisk sommer.

Politiet i sentrum av Göteborg har i lange perioder vært plaget med grupper av marokkanske kriminelle ungdommer, blant annet i kjøpesenteret Nordstan.
  • Frode Sætran

Politimannen Peter Larsson patruljerer gatene i sentrum av Göteborg og føler seg maktesløs.

I vinter sto politimannen frem i svenske medier og fortalte om problemene med gjenger av kriminelle marokkanske ungdommer som herjer i byens sentrum.

Aftenpostens team i Göteborg, fra venstre: Frode Sætran, Einar Haakaas og fotograf Stein J. Bjørge

— Nå har det vært stille en stund fordi mange har hatt opphold på barnehjem, men de kommer nok snart ut, sier Larsson, som spår en kaotisk sommer i Göteborg. Aftenposten har den siste uken hatt en rekke reportasjer om parallellsamfun, terrorrekruttering og kriminalitet i Göteborg:

Les også

  1. Frykter det kan smelle i Sverige

  2. Byen er på størrelse med Oslo - og har hatt 250 skyteepisoder siden 2013. - Göteborg er den byen i Norden hvor voldskriminaliteten er på sitt høyeste, sier politiinspektør Ulf Bostrøm

  3. Svenske boligparadiser ble forvandlet til festninger

Drap tar ressurser

Larsson mener arbeidet med den daglige kriminaliteten lider. 24 uoppklarte gjengdrap, skyting, grov vold og mishandling tar brorparten av ressursene i Göteborg-politiet.

Politimannen Peter Larsson er frustrert over forholdene i Göteborg og betegner situasjon som kritisk.

— Bekjempelse av vanlig kriminalitet lider under et konstant høyt trykk av grov krim i Göteborg. Vanlige forbrytelser blir knapt nok etterforsket. Dette gjelder blant annet villainnbrudd og tyverier av alle slag, sier Larsson.Han betegner situasjonen i Göteborg som en trykkoker og forteller om en stemning av frustrasjon og oppgitthet hos politiet.

— Vi ser at den pressede situasjonen får følger for andre ofre for forbrytelser.

Kriminelle unge

I vinter kom det en bølge med marokkanske gatebarn til Göteborg samtidig som et stort antall flyktninger nådde Sverige. De marokkanske ungdommene kom til Sveriga via Spania. Det er ikke kommet frem noe som tyder på hvordan eller om de er organisert på noe vis, annet enn at de er flere som er kommet i samme periode. De fleste av dem later til å ha endt opp i Stockholm og Göteborg.

— Helt til det nylig roet seg noe har det vært et problem i fire–fem måneder. Denne gruppen er nærmest straffeimmune, og gir blaffen i om de blir pågrepet. Sverige er ekstremt naivt, og ungdommene får godkjent feil alder når de kommer slik at de ikke kan straffes, hevder Larsson.

Spesielt utsatt er kjøpesenteret Nordstan midt i sentrum av byen. Narkosalg, ordensforstyrrelser, slagsmål, butikktyverier og personran er gjengangere.

— Vi har også sett en del trakassering av unge jenter, sier Larsson.

Ifølge den svenske avisen Göteborgsposten anslår politiet atrundt 100 gatebarn befinner seg i og omkring byen. Situasjonen rundt kjøpesenteret Norstan er uholdbar om kveldene, skrev avisen tidligere i vinter. Kriminaliteten er blitt grovere og tiltrekker seg også andre ungdommer. Situasjonen har roet seg noe ned de siste månedene, men flere frykter altså hva som kommer til å skje i sommer.

Ander Börjesson, områdesjef for politiet, bekreftet problemet overfor Sveriges Television.

– Det handler om fattige, unge menn som står utenfor samfunnet, konstaterer han. 

Les også

- Vi har vært for naive, sier Göteborg-ordfører

— Lattervekkende

Det var planlagt utsendelser og diplomatiske avtaler med Marokko, men ingenting har skjedd, ifølge politimannen.

— Når vi pågriper dem, slipper de straff. Samfunnet markerer ikke hva som er gjeldende lover og regler. Dette er nesten lattervekkende. Sverige skal jo ikke ha ansvaret for marokkanske kriminelle barn. De er jo her bare for å begå lovbrudd, ikke for å søke asyl, siden de avskyr kontakt med myndigheter.

Disse gruppene kommer gjerne fra andre steder i Europa etter å ha kommet med båt til Spania.

Ekstremist-krig

Det Larsson frykter mest for fremtiden er kamper mellom høyre- og venstreekstreme.

— Flere høyreekstreme grupper er blitt mer synlige. For et par uker siden gikk de inn i et område hvor venstreekstremister vanker. Trolig bevisst. Dette endte med slagsmål og tumulter, og hvor de høyreekstreme denne gangen fremsto som ofre. Det blir et problem, forteller Larsson.

Han skisserer et bilde hvor disse ekstreme gruppene bekrefter hverandres eksistens.

— Vi ser at nye subkulturelle grupper oppstår, og det er skremmende, sier Larsson.

Her kan du lese flere saker om parallellsamfunn i Sverige: