Verden

Canada advarer mot å reise til Kina etter dødsdom

Samme dag som statsminister Justin Trudeau kalte dødsdommen mot en canadier i Kina «vilkårlig», endrer Canadas utenriksdepartement reiserådene for Kina.

Canadiske Robert Lloyd Schellenberg ble pågrepet i 2014 og ble i november i fjor dømt til 15 års fengsel for medvirkning til smugling av 222 kilo metamfetamin skjult i bildekk til Australia. Mandag ble han dømt til døden i ankesaken mot ham i Dalian, nordøst i Kina.
 • og NTB

Mandag ble 36 år gamle Robert Lloyd Schellenberg fra Canada dømt til døden for narkotikasmugling i Kina. Canadas statsminister Justin Trudeau sier dødsdommen er «vilkårlig» og sier han er ekstremt bekymret over situasjonen.

Kort etter følger landets utenriksdepartement opp med å oppgradere reiserådene for canadiske statsborgere som skal til Kina.

De anbefaler nå å utvise en «høy grad av forsiktighet» ved reiser til Kina. Begrunnelsen for endringene i reiserådene er «risikoen for vilkårlig håndheving av lokale lover».

Forholdet mellom Canada og Kina er svært anspent etter at en av Huaweis ledere ble pågrepet i Canada på en amerikansk arrestordre i desember. Pågripelser av canadiske borgere i Kina og strengere straffer mot canadiere ses på som en mulig motreaksjon.

På en pressekonferanse mandag sa Trudeau at det burde bekymre også andre land at Kina «vilkårlig velger å bruke dødsstraff i saker».

Det nye risikonivået innebærer at Canada anser at å reise til Kina kan medføre sikkerhetsproblemer. Landet mener situasjonen for canadiere på reise i Kina kan endre seg raskt med lite eller helt uten varsel på forhånd.

– Du/dere bør alltid utvise stor forsiktighet, følge med på lokale medier og følge retningslinjer fra de lokale myndighetene, heter det i rådene.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Den 49 år gamle rapperen er like godt trent som en fotballproff. Testresultatene er knapt til å tro.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5