66 døde i eksplosjon ved oljerør i Mexico

Minst 66 mennesker mistet livet i en eksplosjon i en lekk oljeledning i delstaten Hidalgo i Mexico, der folk hadde samlet seg for å stjele bensin.

  • NTB

Eksplosjonen fredag kveld i Tlahuelilpan i Hidalgo ble forårsaket av tyver som i flere timer i forveien boret hull i oljerøret, ifølge oljeselskapet Petróleos Mexicanos (Pemex), som eier anlegget. Dette førte til at lokale beboere strømmet til for å fylle drivstoff i bøtter.

TV-bilder viser en enorm brann som brannmannskapene slet med å få kontroll over, mens panikkslagne mennesker løp skrikende fra stedet, noen av dem med klærne i flammer.

Tidligere bilder viste nærmest feststemning i åkeren ved oljeledningen, med flere titalls beboere, inkludert barnefamilier, som samlet drivstoff i enkle beholdere.

Mange alvorlig brannskadet

I tillegg til de 66 som har mistet livet, har 60 andre fått alvorlige brannskader, ifølge en offentlig tjenestemann.

– Å behandle de skadede er vår øverste prioritet, sier guvernør Omar Fayad i Hidalgo.

Oljetyveri koster Mexico 3 milliarder dollar i året. Tyver boret 12.581 ulovlige tapphull de første ti månedene i fjor. I desember 2010 mistet 28 personer, inkludert 13 barn, livet i en oljerøreksplosjon. Myndighetene slo fast at eksplosjonen skyldtes ulovlige tapphull.

President Andres Manuel Lopez Obrador har varslet en storoffensiv mot oljekriminaliteten, og har utstasjonert 3.200 marinesoldater til å vokte oljerør og oljeanlegg.

Den nye administrasjonen har også stengt driften av oljerør for å spore ulovlige tapphull. Samtidig har Mexico forsøkt å anvende tankkjøretøy til å distribuere olje, men slike kjøretøy er det for få av i landet.