Ny Trump-video sjokkerer. Presidenten satser tungt på ett tema i heftig valgspurt.

President Donald Trump holder nå flere folkemøter pr. dag frem mot valgthrilleren tirsdag. Samtidig sjokkerer en ny valgkampvideo.

Demokratene slapp ham inn i landet, sier reklamefilmen om Luis Bracamontes. Han er dødsdømt for drap på to politifolk.

«Jeg drepte de jævla politifolkene», sier Luis Bracamontes mens han glisende setter seg bedre til rette i stolen.

Slik åpner den siste reklamefilmen som skal sikre oppslutningen om Det republikanske parti. President Donald Trump publiserte selv filmen onsdag til sine 55 millioner Twitter-følgere.

Kalles rasistisk

I det 53 sekunder lange klippet klistres en nå dødsdømt politimorder fra Mexico til Demokratenes innvandringspolitikk. Drapsmannen sidestilles også med andre latinamerikanske migranter som forsøker å komme seg til USA.

Reklamefilmen vekker allerede sterke reaksjoner. CNN-analytiker Stephen Collinson stempler den som rasistisk og kaller den «det mest ekstreme grepet i den mest betente sluttappellen i noen kampanje i manns minne».

It is outrageous what the Democrats are doing to our Country. Vote Republican now! https://t.co/0pWiwCHGbh https://t.co/2crea9HF7G

Utspill mot innvandring

Filmens tema føyer seg også inn i rekken av utspill fra presidenten de siste dagene:

  • På folkemøtene snakker han mye om opptogene av innvandrere på vei gjennom Mexico mot USA.
  • Trump sier han vil bygge teltleirer for å internere asylsøkere og migranter frem til saken deres er avgjort i rettsapparatet.
  • Han vil sende stadig flere soldater til grensen. Onsdag høynet han til 15.000, noe som skal ha tatt forsvarsdepartementet Pentagon fullstendig på sengen.
  • Trump sier at han vil avslutte praksisen med at personer som fødes i USA, automatisk blir statsborgere.

Regel fra slaveriets avskaffelse

På det siste punktet møter han massiv motbør fra USAs jurister, også i sitt eget parti. Trump har gått i klinsj med blant andre partitoppen Paul Ryan, som sa at utspillet er i strid med grunnloven. Ryan, som er speaker i Representantenes hus, tar ikke gjenvalg tirsdag.

Regelen om at du blir statsborger hvis du fødes på amerikansk jord, kom inn i USAs grunnlov etter borgerkrigen.

Bestemmelsen skulle sikre at etterkommere av slaver ble borgere av USA. Det er en uhyre omstendelig prosess å endre USAs grunnlov. En ny bestemmelse krever to tredjedels flertall både i Representantenes hus og Senatet, og deretter må tre fjerdedeler av delstatene godkjenne endringen.

Les også

Rådyr USA-valgkamp. Politikere bruker milliarder på skittkasting.

Trump: – God til å vurdere folkemengder

Trump avviser for sin del at han driver med skrekkpropaganda. Til TV-kanalen ABC sier han at mediene undervurderer hvor store karavanene med innvandrere er.

– Jeg er ganske god til å vurdere folkemengder. Jeg må bare si at de ser mye større ut enn folk skulle tro, sier han.

Trump mener også at karavanene i hovedsak består av unge menn, og at kvinner og barn presses frem for å posere for kameraene.

Flere rasismeanklager

Trumps politimorderfilm er ikke det eneste utspillet som påstås å være rasistisk.

  • I Iowa får kongressmedlem Steve King refs fra eget parti for en rekke utspill som kalles «upassende».
  • I Connecticut sendte Ed Charamut brev til velgerne. Der hadde han fotomanipulert sin motkandidat til delstatssenatet, jødiske Matthew Lesser. På bildet har Lesser et bredt glis og holder griskt om pengesedler. Charamut har siden sagt at dette ikke var ment som antisemittisme, men rettet mot demokratisk sløsing med skattepengene.
Bilder av president Donald Trump på folkemøte i Florida onsdag denne uken.

11 folkemøter på seks dager

Presidenten satser nå tungt på at hans innsats skal sikre partiet et godt valg. En opptreden i Florida onsdag var startskuddet på en turné med 11 folkemøter på seks dager i åtte delstater.

Republikanere ligger svært godt an til å beholde eller forsterke sitt flertall i Senatet, men risikerer å tape kontrollen over Representantenes hus. I så fall kan demokratene stoppe alle politiske initiativer som krever lovendringer eller budsjettvedtak.

Foreløpige tall tyder på høy oppslutning om årets valg, og Trumps råkjør i innspurten er et forsøk på å hindre at flertallet glipper. På folkemøtet i Florida onsdag spurte Trump om folk hadde forhåndsstemt. De fleste rakte opp hånden.

– Hva i svarte gjør jeg her i kveld, da, fleipet han.

Les også

Test deg selv før USA-valget: Hva vet du om amerikansk politikk?