Verden

Kina: Ni drept i nok en skolemassakre – forsker mener angriperne bærer nag til samfunnet

Ni kinesiske ungdomsskoleelever ble drept da en 28 år gammel mann gikk til angrep på dem med kniv. Angrepet føres inn i en lang rekke med skole- og barnehageangrep.

Her står folk i kø for å gi blod etter knivmassakren ved en ungdomsskole i Mizhi i Kina fredag.
  • Ragnhild Sofie Selstø

Den antatte gjerningsmannen bak fredagens angrep, en 28 år gammel mann med etternavn Zhao, angrep en ungdomsskole i Mizhi i Shaanxi-provinsen.

Lokalt politi sier at Zhao har innrømmet i avhør at motivet bak angrepet var hevn på at han ble mobbet da han selv var elev ved skolen.

Angrepet skjedde litt etter klokken 18 lokal tid fredag. 28-åringen skal ha knivstukket elevene som var på vei hjem fra skolen i Shanxi-provinsen nord i landet.

Lørdag morgen lokal tid har dødstallet steget fra syv til ni etter at to elever døde på sykehus. Ofrene er syv jenter og to gutter mellom tolv og atten år gamle. Rundt ti andre elever skal være skadet.

Myndighetene har så langt ikke oppgitt barnas alder, men ofrene var trolig mellom 12 og 15 år gamle.

I kø for å donere blod

Bilder fra åstedet viser barn som ligger på bakken. De er omringet av sjokkerte vitner.

Kinesiske aviser har allerede publisert bilde av gjerningsmannen. Folkets dagblad har også offentliggjort hans angivelige hjemmeadresse.

På det kinesiske sosiale mediet Weibo sender brukere sine bønner til de drepte og pårørende. Mange deler et bilde av hender som omfavner hverandre med teksten, «Be (for) Mizhi, 27. april 2018. Håper de skadede er sterke. Vi står sammen».

I nabobyen Yulin står folk i kø fredag kveld for å donere blod til de skadede, skriver lokale medier.

«Be (for) Mizhi, 27. april 2018. Håper de skadede er sterke. Vi står sammen».

Ikke uvanlig med angrep

Angrep på skoler og barnehager er ikke et ukjent fenomen i Kina. Mellom 2010 og 2012 fant en rekke usammenhengende knivangrep på skoler sted. Tilsammen etterlot angriperne minst 25 døde og mer enn 100 skadet. Aftenposten lyktes ikke med å finne tall på hvor mange som har funnet sted de siste årene.

Professor ved Australian National University, Børge Bakken, er ekspert på kriminalitet i Kina, og mener at tall på voldskriminalitet i Kina likevel er «rigget».

– Politiet må ofte manipulere krimstatistikken for å nå det ønskede målet. Kort fortalt er produksjonen av all statistikk i Kina sterkt påvirket av politikk, sa han til Aftenposten tidligere i år.

Etterforskere utenfor en barnehage i Jiangsu-provinsen etter en eksplosjon i juni i fjor. Åtte personer ble drept og 65 såret.

– Bærer nag til samfunnet

Det blir likevel rapportert om enkelttilfeller. I januar i fjor ble elleve barnehagebarn såret av en mann væpnet med en kjøkkenkniv i provinsen Guangxi i Sør-Kina.

I mai ble en buss med barnehagebarn påtent inni en tunnel i Shandong-provinsen. 13 døde, inkludert sjåføren. Han ble mistenkt for å ha startet brannen i frustrasjon over å ha mistet overtidsbetaling.

I juni eksploderte det ved inngangen til en barnehage i Jiangsu-provinsen. Åtte personer ble drept og 65 ble såret. Gjerningsmannen, 22-år gamle Xu, var ifølge politiet psykisk syk og hadde nylig avsluttet studiene på grunn av nevrose.

Ji Jianlin, en professor i klinisk psykologi ved Fudan-universitetet i Shanghai, mener at gjerningspersonene bak angrepene har et fellestrekk:

– De bærer nag til samfunnet, og de prøve å ta hevn ved å angripe unge og sårbare, sa Ji til BBC.

Les også

Norsk ekspert: Kinas drapsstatistikk er en bløff. De reelle tallene er mange ganger høyere.

Mangler sykdomsforebygging

Mangel på tilgang til helsetjenester har også fått skyld for skoleangrepene. Mange flytter inn til de store byene for å tjene penger til å forsørge familien på landsbygda. De får ikke tilgang til helsetjenester på grunn av hukou-systemet, et offisielt system for kontroll av bosetting, der helse-, skole og andre tjenester bare er tilgjengelig der personen har registrert hukou.

I tillegg er det fortsatt et stigma i kinesisk kultur å oppsøke psykologisk hjelp.

Reaksjon fra en Weibo-bruker etter bombeangrepet på en barnehage i Jiangsu-provinsen i juni: «Uavhengig av om den mistenkte har psykisk lidelse eller ei, kan man ikke nekte for at det er et enormt press fra samfunnet i dag, og det er ikke får folk som har hjertesmerte. Staten må passe ekstra godt på disse og etablere institusjoner for å drenere hjertet! Vi har sykdomsbehandling, men ikke sykdomsforebygging!»

Andre mener at en skjev kjønnsfordeling i Kina bidrar til økt vold.

Ifølge kinesiske myndigheter ble det født 113.5 gutter for hver 100. jente i 2015. Det har vært en økende trend siden ettbarnspolitikken ble innført på slutten av 70-tallet.

Noen forskere har sett på registrert kriminalitet på provinsnivå i Kina fra 1988 til 2004, og så at en 0.01 økning i kjønnsratioen økte vold- og kriminelle handlinger med 5–6 prosent. De argumenterer for at det økte antallet menn i befolkningen kan forklare så mye som en tredjedel av Kinas registrerte kriminalitet.

Les mer om

  1. Kina
  2. Vold