Humanitær krise truer Sinaihalvøya
Egypts krig mot en jihadistgruppe på Sinaihalvøya har ført til at hundretusener av innbyggere trues av humanitær krise, advarer Human Rights Watch (HRW).
Offensiven mot den IS-lojale gruppen startet 9. februar. Drøyt to måneder senere har opptil 420.000 innbyggere i fire byer behov for humanitær hjelp, skriver HRW i en ny rapport.
Egyptiske myndigheter har i forbindelse med offensiven innført kraftige begrensninger på forsyninger til området. I tillegg er det strenge restriksjoner på folks bevegelsesfrihet.
Både tilgangen på mat, medisiner, gass og andre basisvarer er dermed blitt kraftig redusert, opplyser innbyggere til HRW.
Menneskerettighetsorganisasjonen mener tiltakene både er ulovlige og kontraproduktive.
– En antiterroroperasjon som truer tilgangen på basisvarer til hundretusener av sivile er ulovlig og vil neppe stanse volden, sier Sarah Leah Whitson, HRWs direktør for Midtøsten og Nord-Afrika.
Hun mener også tiltakene fungerer som en kollektiv avstraffelse.
– Og de viser gapet mellom det president Abdel Fattah al-Sisi hevder å gjøre på vegne av innbyggerne og den skammelige realiteten, sier Whitson.
Det er også innført forbud mot salg og bruk av bensin for biler, i tillegg til at telefonforbindelsen er blitt brutt i flere dager på rad.
I tillegg er det helt slutt på vann- og strømforsyninger i de fleste østlige områdene av Nord-Sinai.