Verden

Hevder at mange av de bortførte skolejentene i Nigeria er døde

De fleste av de over 100 skolejentene som fortsatt er savnet etter å ha blitt bortført i Nigeria for fire år siden, er døde.

De mange jentene som er bortført av Boko Haram i Nigeria, var også tema for ett av bildene som vant en pris under World Press Photo torsdag. Bildet har tittelen: «Boko Haram festet selvmordsbomber på dem. På en eller måte overlevde denne tenåringen». Jenta på bildet er 15 år gamle Falmata.
  • NTB

Bare 15 av de 112 jentene som fortsatt er savnet, er i live.

Det hevder den nigerianske journalisten Ahmas Salkisa som har vært involvert i forhandlinger med den ytterliggående islamistgruppen Boko Haram.

Den nigerianske regjeringen sier at informasjonen ikke er kjent for dem.

I alt 276 skolejenter ble utsatt for bortføringen 14. april 2014. 57 av jentene greide å rømme like etter bortføringen, og flere andre ble senere løslatt.

Saken fikk stor oppmerksomhet verden over. Boko Haram har stått bak en rekke ligningene bortføringer, men skolejentene fra Chibok fikk en rekke vestlige politikere og kjendiser til å engasjere seg, blant annet Michelle Obama.

Tusenvis marsjerte

Lørdag var det nøyaktig fire år siden jentene forsvant, noe som ble markert med en stor marsj til skolen i delstaten Borno der jentene gikk. Mange av jentenes foreldre var blant de tusenvis av deltagerne.

Under minneseremonien var foreldrene som har fått døtrene sine tilbake, kledd i hvitt, mens de som fortsatt savner sine, var kledd i svart.

– Vi trenger å vite om våre døtre er levende eller døde. Hvis de er i live, la dem komme tilbake til oss. Hvis de er døde, la oss får vite det, så vi i det minste kan be for dem og komme gjennom denne sorgen, sa en av mødrene, Hannutu Faudu, til forsamlingen.

Hun har ennå ikke fått sin datter Sarutu tilbake.

Les mer om

  1. Boko Haram
  2. Michelle Obama
  3. Nigeria