Verden

Makedonsk politi brukte tåregass mot flyktninger

Minst 250 personer ble skadet da flere hundre flyktninger og migranter forsøkte å ta seg over grensen fra Hellas til Makedonia.

Makedonsk politi bruker hardhendte midler for å hindre flyktninger og migranter fra å ta seg over grensen fra Hellas. Foto: MARKO DJURICA, Reuters/NTB Scanpix

 • Roar Østgårdsgjelten
 • Ntb

Makedonsk politi brukte tåregass og sjokkgranater og skjøt med gummikuler mot hundrevis av flyktninger og migranter som forsøkte å ta seg over grensen fra Hellas søndag.

Ifølge hjelpearbeidere fra Leger Uten Grenser (MSF) ble minst 260 personer skadet i sammenstøtet, men skadene var ikke alvorlige.

Sitter fast i Hellas

Makedonsk politi opplyser at tre personer – to menn og en kvinne – tidligere skal ha druknet da de forsøkte å ta seg inn i Makedonia ved å vasse over en grenseelv for å komme forbi grensegjerdet.

11.200 flyktninger og migranter er strandet på gresk side av grensen i Idomeni nord i Hellas, som ble stengt av Makedonia i midten av februar.

Søndag forsøkte rundt 500 å bryte gjennom grensegjerdet, men ble møtt med tåregass fra makedonsk politi, opplyser greske politikilder.

Les også:

Les også

De første migrantene er tilbake i Tyrkia

Ifølge hjelpearbeidere fra Leger Uten Grenser (MSF) ble mange skadet i sammenstøtet, men skadene var ikke alvorlige.

Hellas: Forkastelig

– Dusinvis av mennesker ble skadet. De ble først og fremst påført pusteproblemer, og tre er kjørt til sykehus, sier MSF-talsmann Achileas Tzemos.

Greske myndigheter er sterkt kritisk til de makedonske politifolkenes bruk av tåregass.

– Den vilkårlige bruken av kjemikalier, gummikuler og sjokkgranater mot sårbare grupper, og særlig når det skjer uten at det er grunn til å bruke slik makt, er farlig og forkastelig, sier regjeringstalsmannen George Kyritsis.

Kastet sten

Ifølge makedonsk politi ble tre av deres folk ved grensen også skadet etter at det ble kastet sten mot dem, melder NTB-DPA.

Les også om forholdene i Tyrkia:

Les også

Før var dette siste stopp før Europa for tusenvis av migranter. Nå er det tomt.

– De kastet sten mot makedonsk politi, som svarte med å skyte tåregassgranater, sier en makedonsk talsmann som ønsker å være anonym.

– Migrantene presset på mot grensegjerdet, men befant seg på gresk side. Gjerdet er fortsatt der, de har ikke brutt seg gjennom, sier talsmannen.

Flyktningene og migrantene som er strandet i Idomeni, krever at grensen til Makedonia blir åpnet, men ingen migranter har fått lov til å passere grensepostene på flere uker.

Tok seg over flomstor elv

Greske myndigheter prøver å overbevise utbryterne om å vende tilbake til flyktningleirene, men de nekter å fjerne seg fra grensen, melder nyhetsbyrået Reuters.

Hundrevis av migrantene marsjerte søndag ut av en gresk transittleir. I timevis vandret de langs gjørmede stier og vasset over en regnfylt elv i et forsøk på å komme rundt grensegjerdet og inn i Makedonia. De ble utvist fra landet sist mandag, opplyser myndighetene.

En makedonsk polittalskvinne sier flere hundre migranter som har krysset grensen, kommer til å bli sendt tilbake til Hellas.

En fotograf fra Reuters anslo at så mange som 2000 migranter hadde klart å krysse grensen på denne måten.

Les om det diplomatiske arbeidet:

Les også

Mens 202 migranter ble deportert, kom det 339 nye over havet

Rundt 30 journalister, blant dem Reuters fotografer, som fulgte migrantene på vei til grensen, ble også pågrepet, opplyser øyenvitner.

Tidligere har makedonsk politi opplyst at tre migranter – to menn og en kvinne – hadde druknet i elven i nærheten av grensen til Hellas.

Grensekonflikten skjer en dag før lederne fra EU og Tyrkia møtes igjen for å få på plass de siste detaljene i avtalen som skal sørge for at migrantene i Tyrkia ikke tar seg videre til Europa gjennom Hellas.

Kraftig reaksjoner i Athen

Myndighetene i det som grekerne konsekvent kaller den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia, må begripe hvilken fare det innebærer å bruke vold mot flyktninger og migranter, sier Giorges Kyritsis, talsmann for samordningen av flyktningepolitikken i den greske regjeringen, til Reuters.

Han sier maktbruken er uakseptabel.

De to nabostatene har en årelang strid om bruken av navnet Makedonia som nekter å bruke om landet i nord.

Noen grekere frykter at hvis de godtar å bruke Makedonia-navnet kan det i neste omgang føre til territorielle krav i den nordlige greske provinsen med samme navn.

 1. Les også

  Kong Harald om flyktningkrisen: – Vi kan ikke ta imot hele Afrika

 2. Les også

  Fire spørsmål og svar om deporteringen av migranter fra Hellas til Tyrkia

 3. Les også

  Flyktninger vil storme grensen etter rykte på sosiale medier

Les mer om

 1. Hellas
 2. Makedonia

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Migrantleir på grensen mellom Hellas og Makedonia er tømt

 2. VERDEN

  Tømmingen av gresk flyktningleir i gang

 3. VERDEN

  Tyrkia om flyktningsituasjonen: – Dette er bare begynnelsen

 4. VERDEN

  Hellas sier de har presset tusener av migranter tilbake til Tyrkia

 5. VERDEN

  Gresk avis: Tåregass mot flyktninger og migranter ved Hellas' grense til Tyrkia

 6. VERDEN

  De håpet på en ny fremtid i Europa. Det de møtte, var piggtråd.