Senatet vedtok historisk skattereform i USA

Det amerikanske senatet har med knapt flertall vedtatt en historisk skattereform i USA i det som er en seier for president Donald Trump.

Skattereformen omtales som Donald Trumps største politiske seier, og var svært etterlengtet for presidenten. Reformen innebærer et samlet skattekutt på nærmere 1.500 milliarder dollar, rundt 12.000 milliarder kroner, over en tiårsperiode.

– Dette er den første store politiske seieren Trump har hatt med hensyn til å få ting gjennom Kongressen, sier USA-ekspert Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier.

Reformen vil senke skatten både for bedrifter og velstående amerikanere, noe som har vært en kampsak for president Donald Trump og Republikanerne. Ifølge Reuters vil Trump og republikanerne jobbe for å få igjennom skattereformen før nyttår for å sikre sin første store lov-seier.

Presidenten bekreftet selv dette, og kommenterte seieren slik på Twitter like før kl. 9 lørdag morgen norsk tid:

Journalister og fotografer venter utenfor kontoret til majoritetsleder Mitch McConnell.

Drama torsdag kveld

Senatets avstemning om en ny skattereform ble utsatt torsdag kveld, etter det ble klart at reformen ville øke USAs underskudd med minst tusen milliarder dollar.

Da satte tre av republikanernes egne senatorer foten ned.

Før avstemningen sto imidlertid Tennessee-senator Bob Corker igjen som den eneste republikanske senatoren som ville stemme mot partiets nye skattereform i Senatet.

Han stemte imot sammen med de 48 demokratene i Senatet. Dermed ble det 51–49 i Trumps favør og flertall for den største skattereformen på 31 år.

Republikanernes frykt var at presidentens skattereform skulle lide samme skjebne som helsereformen, som ble vedtatt i Representantenes hus i mai, men senere torpedert av Senatet.

Senator Bob Corker ble fulgt av journalister fredag.

Må samordnes med versjon fra Representantenes hus

Republikanerne har fremstilt skattereformen som en overmoden vitamininnsprøytning for økonomien, mens demokratene har sagt den vil være gunstig for dem som allerede har mye, og at den vil pynte på bunnlinjen for mange store bedrifter, men at amerikanerne med gjennomsnittlige inntekter vil få lite eller ingen glede av skattekuttene.

Demokrater har gitt uttrykk for sinne over vedtaket som nå er fattet og viser til at det ble gjort håndskrevne endringer i siste minutt.

Skattereformen Senatet nå har vedtatt vil bli samordnet med versjonen fra Representantenes hus. Ifølge Reuters starter forhandlingene trolig til uken.

USA-ekspert: Reformen er i praksis vedtatt

Melby mener det er svært gode sjanser for at vedtakene fra Representantenes hus og Senatet blir samkjørt og at det kommer en felles skattereform ut av dette.

– Det var i Senatet det kunne ha kommet innsigelser. Trumps skattereform er nok i praksis vedtatt, selv om det sikkert kommer til å bli pusset litt på detaljene.

USA-eksperten påpeker at reformen har gått raskt igjennom og at det gjenstår å se hva slags politisk effekt skattepakken vil få.

– Det er en politisk seier å få gjennomført noe av det man har gått til valg på, men jeg registrerer at de som kan litt mer om skatt enn meg hevder at dette er til fordel for de rikeste og at vanlige folk kan få skatteskjerpelser.