Verden

Migrantene har gått under jorden i Tyrkia

CESME (Aftenposten): Samtidig som avtalen mellom EU og Tyrkia trådte i kraft, har tyrkiske myndigheter slått massivt ned på smuglervirksomheten.

For inntil kort tid siden myldret det av migranter her i Cesme. Nå er både gater og hus tomme. Foto: Banu Sen / Silje Rønning Kampesæter

 • Silje Rønning Kampesæter

Aftenpostens korrespondent Silje Rønning Kampesæter Foto: e-mail

Den greske ferieøya Khios ser ut til å bare være en svømmetur unna. Fra dette stedet, midt ute i ingenmannsland, skjer de fleste utfartene fra den tyrkiske kystbyen Cesme.For bare noen måneder siden bodde over 1000 migranter og flyktninger som skulle til Hellas her. Hit kom frivillige med mat og journalister for å rapportere. I sentrum av Cesme var flyktningene i utfartsleiren kjent for alle og enhver.

Smuglertrafikken som foregikk her, var ingen lysksy virksomhet. Nå er det ingen her. Politiet har trappet opp innsatsen og i starten av januar ble alle menneskene fjernet.

Sesonger er her

Våren er kommet til den tyrkiske kystbyen Cesme, og på denne tiden i fjor begynte antallet mennesker som tok seg over til Hellas å stige sakte, men sikkert. Nå er det annerledes.

En bæresele til et barn ligger på stranda i Cesme. Rundt omkring ligger det både flytevester, baderinger og klær. Foto: Silje Rønning Kampesæter

Aftenposten har i flere dager forsøkt å finne de som fortsatt velger å dra til Hellas, selv etter at avtalen mellom EU og Tyrkia kom på plass. For de finnes, men de er langt færre enn det de var før avtalen.

 • Aftenposten møtte dem som kom for sent: Hadde Osam (27) og Nisreen (19) kommet bare noen timer tidligere, ville de kunne fortsatt oppover til Europa

Så langt i april har det kommet gjennomsnittlig 229 mennesker om dagen. Tallet fortsetter å synke. I løpet av de to siste dagene som FN har tall fra, kom henholdsvis bare 26 og 70 mennesker.

Gått under jorden

Men det betyr ikke at de ikke er der. Den tyrkiske frivillige organisasjonen IMECE har bistått flyktningene og migrantene med mat, klær og andre nødvendigheter siden det startet. De har levert til hoteller, ute langs stranden, og hvor enn flyktningene måtte befinne seg. Nå har de lagt ned det arbeidet. Flyktningene er ikke der lenger.

Mellom busker og kratt like ved den halvferdige turist-landsbyen ligger det også rester etter mennesker. Foto: Silje Rønning Kampesæter

— I Cesme ser vi ingen flyktninger lenger, men vi vet de kommer på natten og flykter videre, forteller Mecid Vergul (21), som var med og startet IMECE.

Han vet, fordi som oftest når kystvakten stopper og plukker opp en båt fra havet, ringer de til IMECE, som kommer med nødhjelp. Ifølge myndighetene har kystvakten plukket opp rundt 65.000 migranter fra tyrkisk farvann så langt i 2016. Vergul sier at de har sett en enorm forandring siden før og etter avtalen.

Slår til mot smuglernettverk

Politiet og tyrkiske myndigheter har trappet opp innsatsen mot smuglernettverkene. Eller som den regjeringsvennlige tyrkiske avisen Daily Sabah skriver: «Tyria har reddet Europa ved å slå ned på smuglerne».

Ifølge avisen har over 400 mennesker med tilknytning til smuglernettverk, blitt arrestert så langt i 2016. Noen av dem er selv migranter som prøver å tjene inn penger til sin egen tur over havet, mens andre er medlemmer av et profesjonelt smuglernettverk.

Stopper migrantene

På et av billighotellene som pleide å huse flyktninger og migranter i Cesme, har de også merket stor forskjell.

— Det er helt stille her nå. Vi har ingen gjester, forteller konen til hotelleieren.

De har hatt flere besøk av politiet som vil se på gjestelistene og ønsker hverken navn eller bilde på trykk. I det Aftenposten forlater hotellet, sier den ene ansatte «De var nok europeiske spioner».

Leter etter nye ruter

Smuglertrafikken som foregikk her i Cesme, var ingen lysksy virksomhet. Nå er det ingen her. Politiet har trappet opp innsatsen og i starten av januar ble alle menneskene fjernet fra denne provisoriske leiren. Foto: Silje Rønning Kampesæter

To netter på rad drar Aftenposten ut til spøkelsesbyen.

Mens vi følger med på bilene som kommer og går til den forlatte eiendommen i mørket, kommer gendarmeriet – et slags ruralt politivesen – og lurer på hva vi driver med. De patruljerer her omtrent hver kveld nå, forteller den ene.

Tyrkerne sier de står klare og gir greske myndigheter skylden for forsinkelser i deportasjonene.

Les også

Dette er barnerommet til to måneder gamle Yagmur

Selv om de har tatt mange smuglere og stoppet mange fra å reise, er smuglerne alltid på utkikk etter nye ruter. Hvis ikke de viser tilstedeværelse, vil de raskt være på plass igjen, mener han.

For selv om avtalen mellom EU og Tyrkia også skal virke avskrekkende på dem som vurderer å dra, er det mange som fortsatt vil reise.

Usikkert om det vil holde

Vergul fra IMECE sier de fleste nå er klar over avtalen.

— Menneskene bodde på hotell før den trådte i kraft, og så på nyhetssendinger, forteller han.

Likevel tror han mange også blir lurt av smuglerne, som sier hva som helst for å få penger. Han syns det er vanskelig å si om nedgangen vil vare. Situasjonen endrer seg hele tiden. Men på de greske øyene på andre siden av Egeerhavet, er en av de frivillige skeptisk.

— Vi har sett det før, at Tyrkia har de kontroll på situasjonen – når de vil, sa hun til Aftenposten bare noen dager etter at avtalen trådte i kraft.

Ønsker du flere nyheter fra vår Midtøsten-korrespondent? Følg henne på Facebook, Instagram og Twitter.

Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.

 1. Les også

  Færre flyktninger til Hellas

 2. Les også

  Merkel åpner for gjeldsløsning for Hellas

 3. Les også

  Pusterom for Angela Merkel

Les mer om

 1. Hellas
 2. EU
 3. Tyrkia

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Tyrkia plukker opp tusenvis av migranter. Antallet er blitt doblet siden i fjor.

 2. VERDEN

  Hellas vil stanse migrantrømmen. Her sneier Kystvakten en gummiflåte.

 3. VERDEN

  De håpet på en ny fremtid i Europa. Det de møtte, var piggtråd.

 4. VERDEN

  Familien trodde de var trygge i gresk farvann. Da kom kystvakten og tauet dem ut igjen.

 5. VERDEN

  Minst 15 mennesker druknet i Egeerhavet

 6. VERDEN

  Asylkrisen i Hellas blir stadig verre. Kraftig økning i antall båter fra Tyrkia.