Verden

Islands avgåtte statsminister: Ingen forskjell på meg og finansministeren

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson gikk av som statsminister etter Panama Papers-avsløringene. Nå sier han at det slett ikke er noen prinsipiell forskjell på finansministerens og hans egen sak.

  • Kristjan Molstad

Mistillitsforslag mot den nye regjeringen på Island ble nedstemt fredag, ettersom Regjeringen er i flertall.

Først ble det stemt over mistillit. Deretter ble det stemt over at parlamentet må oppløses og at det lyses ut til nyvalg snarlig.

I tillegg til det massive presset som har vært mot Islands statsminister, er det mange som mener at finansminister Bjarni Benediktsson, som også er leder for Selvstendighetspartiet, bør gå av.

Navnet hans er også nevnt i de lekkede dokumentene.

  • Se dokumentar: Denne dokumentaren fikk Islands statsminister til å gå av

Krever at finansministeren går

Opposisjonen har i flere uker stått hardt på at også finansminister Bjarni Benediktsson må trekke seg. Men Benediktsson holder fast ved at det er en «vesensforskjell» mellom hans og Gunnlaugssons sak.

Eks-statsminister Gunnlaugsson opprettet sammen med kona et selskap på De britiske jomfruøynene som har millionkrav i bankene som kollapset på Island. Selskapet Wintris er fortsatt aktivt.

Finansminister Bjarni Benediktsson kontrollerte, sammen med to kompanjonger, et selskap på Seychellene som investerte i leiligheter i Dubai. Men prosjektet strandet etter finanskrisen høsten 2008, og verdiene ble solgt med tap. Selskapet ble avregistrert i 2012.

— Ingen forskjell

Men torsdag kveld fikk finansministeren seg et skudd for baugen, da Sigmundur Davíð Gunnlaugsson selv avviste at det er noen vesentlig forskjell på de to sakene.

— Hvis man ser prinsipielt på det, på alle som har vært involvert i slike selskaper eller som har familie som var det, så er det er ingen forskjell, sier han i et intervju på islandsk TV, referert i avisen DV.

Gunnlaugsson sier han godt forstår at Bjarni Benediktsson ikke vil at de to sakene sammenlignes.

— Jeg skjønner at han av politiske grunner prøver å skille de to sakene fra hverandre.

Islands nye regjering slaktes:

Les også

- Forlenger sin egen dødskamp

Krever nyvalg nå

Slik situasjonen er nå, har regjeringspartiene flertall med 38 av 63 representanter på Alltinget. Opposisjonen er ikke fornøyd med at det ikke skal skrives ut nyvalg før til høsten, men finansminister Benediktsson har flere ganger denne uken sagt at den nye regjeringen vil slå ned på alle forsøk på mistillit og raskere nyvalg.

Finansminister Bjarni Benediktsson sitter fortsatt i regjering, men støtten til både ham selv og partiet har stupt de siste ukene.

Opposisjonen hevder at regjeringen klamrer seg fast til et halmstrø og forlenger sin dødskamp.Krever hans avgang:

Les også

Presset øker mot Islands finansminister

Selv om Gunnlaugson har gått av som statsminister, er han fortsatt både alltingsrepresentant og leder for Fremskrittspartiet.

Enkelte av hans egne partifeller sier nå åpent til blant annet TV-kanalen RUV at de mener han også burde trukket seg fra Alltinget.

Flere politikere knyttes til Panama Papers:

Les også

David Cameron i politisk storm

Demonstrasjoner fortsetter

Torsdag ettermiddag var det demonstrasjoner utenfor Alltinget for femte dag på rad. Protestgrupper har varslet at de vil fortsette å demonstrere hver dag inntil regjeringen går av.

— Den kommende helgen kan bli avgjørende. Da får vi trolig se om demonstrasjonene er strukturert på en måte som gjør at de kan bygge styrken de trenger for å lykkes, sier Eirikur Bergmann, professor ved Bifrost universitet på Island, til NTB.

Han viser til at sist gang en islandsk regjering gikk av utenom valg, i 2009, skjedde det etter en demonstrasjon på en lørdag.

– Det er vanskelig å si om det samme vil skje denne gangen, men jeg ville holdt ekstra øye med lørdag ettermiddag, sier Bergmann til nyhetsbyrået.

Les også

  1. Panamahatten - sval hatt og berømt hodeplagg

  2. Pressemelding: Islands statsminister har bare bedt om en pause

  3. Illsinte islendinger krever fortsatt nyvalg

Les mer om

  1. Panama Papers