Verden

Löfven: - Dette er ikke et politisk spill, dette er alvor for vanlige mennesker

Den svenske regjeringen kan gå av eller utlyse nyvalg, etter at opposisjonen ga statsminister Stefan Löfven en kald skulder i tirsdagens krisemøter.

Statsminister Stefan Löfven har ennå ikke løst budsjettkrisen etter at Sverigedemokraterna bestemte seg for å stemme på den borgelige alliansens budsjettforslag. PONTUS LUNDAHL/Scanpix

 • Thomas Olsen
  Journalist

– Da har vi hatt samtaler med de fire borgerlige partilederne om å unngå en situasjon der Sverigedemokraterna (SD) har avgjørende innflytelse. Men vi så ingen mulighet under diskusjonene, sa statsminister Stefan Löfven (S) på en pressekonferanse sammen med lederne for den vaklende rødgrønne regjeringen tirsdag kveld.

Da hadde han mislyktes i å få i stand et budsjettforlik med de borgerlige partiene, og den ferske Löfven-regjeringen får dermed ikke flertall for budsjettforslaget i Riksdagen.

Det omstridte ytterpartiet Sverigedemokraterna (SD) gjorde det tirsdag klart at partiet ikke kommer til å støtte den rødgrønne regjeringens budsjettforslag.

— Dette er ikke et spill

— Med den beskjeden SD ga i dag, at de tenker å utnytte sin posisjon til å felle alle sittende regeringers budsjetter, er ingen bra situasjon for Sverige.

- Dette er ikke et politisk spill, det er alvor for vanlige mennesker der ute, tordnet Löfven.

Kan gå eller utlyse nyvalg

Han ga uttrykk for at regjeringen vil ta en avgjørelse omden fastlåste situasjonen etter onsdagens budsjettdebatt i Riksdagen.

En oppgitt rødgrønn regjering holdt pressekonferanse tirsdag kveld. (f.v.) Utdanningsminister Gustav Fridolin fra Miljøpartiet (MP), visestatsminister og miljøminister Åsa Romson (MP), statsminister Stefan Löfven (S) og finansminister Magdalena Andersson (S). Pontus Lundahl/Scanpix

Regjeringen kan da stå foran valget mellom å utlyse nyvalg og å be Riksdagens talsman, som tilsvarer stortingspresidenten, om å foreslå en ny statsminister. Alternativt kan regjeringen velge å gå i budsjettforhandlinger med den borgelige alliansen.

— Budsjettkræsj to ganger i året

— Vi kan stå foran en situasjon der en regjerings budsjett felles to ganger i året. Det her er alvorlig for Sverige og svensk økonomi, sa finansminister Magdalena Andersson (S).

— Det er med dette vanskelig å ta ansvar for Sverige. Vi må finne en situasjon der vi unngår at SD spiller rulett med Sverige, la miljøvernminister Åsa Romson fra Miljøpartiet til.

- Mot alle som ikke spiller deres melodi

Sveriges statsminister Stefan Löfven satt hele tirsdag i møter med opposisjonen etter at Sverigedemokraterna bestemte seg for å si nei til hans budsjettforslag.

Dermed har regjeringen ikke flertall for sitt budsjett onsdag, når det i utgangspunktet skal stemmes gjennom Riksdagen.

— SDs beskjed innebærer ikke bare at de stemmer ned denne regjeringens budsjett. De sier også at de vil felle enhver regjering som ikke danser etter deres pipe. Derfor er vi i en ny situasjon, og det trengs nye avtaler. Vi har spørsmål til de fire borgerlige partiene om de nå er beredt til å samarbeide, eller om de er forberedt på å regjere med støtte fra SD, sa Löfven før siste forhandlingsrunde.

Ga borgelige et ultimatum

Et eventuelt nyvalg kan tidligst utlyses 29. desember, og må holde i løpet av tre måneder etter dette.

FORVIRRET?

Les også

ABC til det svenske virvaret

Löfven forsøkte tirsdag å presse de borgerlige for et valg, der han mener de enten må å stå sammen med Sverigedemokraterna ved å felle regjeringen, eller gå i konstruktive forhandlinger med regjeringen om budsjettet.

Vil ikke love å redde regjeringen

Tirsdag kveld omtrent klokken 22.30 forlot partilederne i de borgerlige partiene statsministeren, etter at Löfven inviterte de borgerlige til samtaler om veien videre.

De ga ikke uttrykk for å ville komme statsministeren i møte:

Nye forhandlinger ville ikke forandret noe som helst, fastholdt Kristdemokraternas partileder Göran Hägglund etter krisemøtet tirsdag kveld.

– Vi vil stå opp for vårt eget budsjettforslag uansett om det sendes tilbake eller ikke, sa han.

Anna Kinberg Batra, leder for det største borgerlige partiet, Moderaterna, sier også de vil stemme for eget budsjett.

Hun åpner imidlertid for dialog med Löfven om hvordan det skal være mulig å ha en mindretallsregjering i fremtiden.

Innvandringspolitikken var avgjørende for at Sverigedemokraterna ikke ville støtte regjeringens budsjettforslag. På pressekonferansen tirsdag forklarte fungerende partileder Mattias Karlsson at SD krever en ny og strengere innvandringspolitikk. PONTUS LUNDAHL/Scanpix

— Ekstremt uansvarlig

På pressekonferansen tidligere tirsdag langet statsministeren ut mot Sverigedemokraterna, og deres beslutning om å gå mot regjeringens budsjettforslag.

— Sverigedemokraterna har oppført seg eksepsjonelt uansvarlig. Her går makten og taktikken før alt annet. Jeg kan ikke understreke hvor alvorlig jeg ser på det de har gjort i dag, sier Löfven.

Han fortsatte med en utfordring til resten av opposisjonen:

— Jeg er forberedt på å samarbeide på tvers av blokkene for å løse denne situasjonen. Men her hviler også et tungt ansvar på de fire partilederne.

Ber opposisjonen ta ansvar

Statsministeren sier de borgerlige partiene må stå for sine løfter om ikke å samarbeide med SD, og at de må vise det ved å berge situasjonen. Derfor inviterte regjeringspartiene opposisjonen til møter allerede tirsdag kveld om hvordan de kan «ta ansvar».

Saken fortsetter under grafikken

— Vi må legge valgkampen bak oss, og se på Sveriges beste i fellesskap, sa Löfven.

Han utfordret ved navns nevnelse de borgerlige partilederne om å fortelle hvordan de ønsker å takle situasjonen. Og gjentok sin advarsel fra før møtet:

— Jeg har sagt det hele tiden: Jeg kommer ikke å administrere noen andres budsjett.

Han ville ikke si noe om hva han var villig til å gi opp, men sa at han ville være villig til å gi bort noe, om bare de borgerlige vil sette seg ned til forhandlinger. Löfven la imidlertid ikke skjul på at hans avgang nå er ett av alternativene.

Har i utgangspunktet fire alternativer

I utgangspunktet ligger det til rette for fire muligheter, ifølge SVT:

 • Nye forhandlinger: Riksdagen kan bestemme seg for å sende budsjettet tilbake til finanskommiteen i Riksdagen til en ny forhandlingsrunde.
 • Nyvalg: Regjeringen kan utlyse nyvalg - tidligst 29. desember. Det vil bety at valget holdes senest 29. mars. Men selv om det blir nyvalg ligger budsjettet med støtte i Riksdagen fast frem til valgdagen.
 • Regjeringen fortsetter, men styrer på Alliansens budsjett: Forslaget får da tilpasses til rammene alliansen foreslår innenfor hvert område. Ifølge SVT betyr det mindre penger til blant annet forsvaret, eldreomsorgen og helsevesenet.
 • Regjeringen går av: Nye sonderinger hos stortingspresidenten innledes, og presidenten gir oppgaven med å danne regjering til den med størst mulighet til å sette sammen en fungerende regjering.
  Les også:
 1. Les også

  Löfvens regjering i krise etter budsjett-nei fra Sverigedemokratene

 2. Les også

  - Han kunne ikke huske å ha deltatt i partilederdebatt

 3. Les også

  Sveriges statsminister truer med å går av

 4. Les også

  Löfvens regjering i krise etter budsjett-nei fra Sverigedemokraterna

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Politisk kaos kan ende i nyvalg

 2. VERDEN

  Löfven først ut av partilederne i svensk regjeringssondering

 3. VERDEN

  Svensker bosatt i utlandet kan avgjøre valget

 4. VERDEN

  Risikerer å gå på en smell selv om han klarer å danne regjering

 5. VERDEN

  Centerpartiet og Liberalerna støtter regjering med Löfven

 6. VERDEN

  I dag vedtar Riksdagen Sveriges nye budsjett. Löfven kan bli tvunget til å føre høyrepolitikk