Elever uten meslingvaksine ingen adgang

(Orange County, California, Aftenposten): Meslinger ble erklært utryddet i USA for 15 år siden. Nå er sykdommen plutselig tilbake. På Huntington Beach High School må uvaksinerte elever holde seg hjemme.

På Huntington Beach High School er 24 uvaksinerte barn blitt bedt om å holde seg hjemme til 29. januar. F.v. Jake Kaliszewski (15), Terry Flynn (15) og Collin Hoang (14) er vaksinert og går på skolen som normalt.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg

Så langt er minst 70 personer rammet av meslingeutbruddet i California.

Aftenpostens Kristoffer Rønneberg i Orange County, California.

Utbruddet startet ved Disneyland-parken, der fem personer er smittet, og samtlige ansatte har fått tilbud om å bli vaksinert eller å få en dose nummer to. Lokale myndigheter ber nå alle barn som ikke er vaksinert, om å holde seg unna området inntil videre, og folk som ikke er vaksinert mot meslinger, blir bedt om å holde seg hjemme.

Uvaksinerte medelever ble sendt hjem

På Huntington Beach High Schooltar ledelsen ingen sjanser. Etter at en elev fikk påvist meslinger i begynnelsen av januar, ble 24 uvaksinerte medelever sendt hjem. Der må de bli til 29. januar. Rektor Rockey Murray sier til Aftenposten at kommunens utdanningsmyndigheter nå vurderer hva de skal gjøre videre.

– Elevenes sikkerhet er vår fremste prioritet, sier skoleinspektør Gregory Plutko i en skriftlig melding.

Utenfor den videregående skolen, som har mer enn 3000 elever, treffer vi Jake Kaliszewski (15), Terry Flynn (15) og Collin Hoang (14) mens de venter på å bli hentet etter å ha vært på korpsøvelse.

– Vi har ikke fått vite hvem som er borte på grunn av meslinger, og hvem som er borte av andre årsaker. Alt vi vet, er at uvaksinerte elever må holde seg hjemme, sier Kaliszewski.

KRONIKK:

Les også

«Han døde forgjeves fordi foreldrene hans ikke trodde på vaksiner»

– Jeg skjønner ikke helt problemet

Selv kjenner de tre guttene ingen som ikke er vaksinert.

– Jeg skjønner ikke helt problemet. Er det ikke like greit å gjøre det? spør Kaliszewski.

Men det er det flere som ikke mener. Og det høye antallet uvaksinerte barn bidrar nå til at meslinger også kan bli en trussel for resten av befolkningen, mener flere eksperter.

California opplever det største meslingutbruddet på 15 år. Antivaksinebevegelsen får mye av skylden. Flere er blitt syke ved fornøyelsesparken Disneyland.

Dersom 95 prosent av befolkningen er vaksinert, vil sykdommen holdes i sjakk. Dette er kjent som flokkimmunitet. Men dersom færre enn 95 prosent tar imot vaksinen, kan sykdommen igjen begynne å spre seg.– En fyllekjører utsetter ikke bare seg selv men også andre for fare. På samme måte utsette foreldre som velger å ikke vaksinere barna sine også alle andre for risiko, skriver immunologiprofessor Cynthia Leifer i et innlegg på cnn.com.

Mellom 9 og 15 prosent av barna er ikke vaksinert

I Orange County er det mange uvaksinerte barn. Ifølge avisen Los Angeles Times er det flere barnehager og barneskoler der mellom 9 og 15 prosent av elevene ikke er vaksinert.

Årsaken er at foreldrene – oppfordret av en antivaksinebevegelse som har fått mye oppmerksomhet de siste årene – frykter at vaksinene skal ha uønskede bivirkninger. Mange tror blant annet at vaksiner kan føre til autisme, selv om dette er blitt avvist av amerikanske helsemyndigheter.

Flere er blitt syke ved fornøyelsesparken Disneyland, men Nicole og Samantha Bucag er ikke bekymret. – Vi er vaksinert, sier søstrene.

I 2014 ble det registrert 644 tilfeller av meslinger i USA. Det var mer enn tre ganger så mange som året før. Og flertallet av dem som fikk sykdommen, var ikke vaksinert, ifølge det amerikanske byrået for sykdomskontroll.– Alle snakker om det, men vi er ikke bekymret, sier Nicole Bucag.

KOMMENTAR:

Les også

«Vaksineskeptikere spiller russisk rulett med barna»

Også vaksinerte kan bli syke

Både hun og søsteren er prydet med Minni Mus-ører på hodet og gleder seg til den ukentlige turen til Disneyland-parken i California.

– Vi bor i nabolaget og drar hit for å møte venner. Vi har helårspass, så det er ikke så dyrt. Heldigvis er vi begge vaksinert, sier Bucag.

Også folk som har tatt vaksinen, kan bli utsatt for sykdommen. På 70— og 80-tallet var det vanlig å få én dose med vaksinen. Senere ble dosen doblet. Folk som bare har fått én dose, kan oppleve å bli smittet nå som sykdommen er i omløp, ifølge ekspertene.

Derfor oppfordrer myndighetene i California nå alle med kun én dose til å få satt den andre også.

Samtidig ber flere eksperter foreldre om å slutte å nekte å vaksinere barna sine.

– Noen folk er bare utrolig egoistiske når de nekter å gi barna vaksiner, sukker barnelegen James Cherry i en kommentar til nyhetsbyrået AP.