Verden

Etter åtte år i husarrest slipper enken etter fredsprisvinner Liu Xiaobo ut av Kina. Nå reiser hun til venner i Berlin.

Kunstneren Liu Xia (57) har fått lov til å reise ut av Kina. Hun har sittet åtte år i husarrest i Beijing etter at hennes nå avdøde mann fikk Nobels fredspris . - Hun er velkommen til Norge, sier lederen av Nobelkomiteen.

Liu Xia viser tydelig hvordan hun føler det er å få forlate Kina. Bildet ble tatt under mellomlandingen i Helsinki tirsdag ettermiddag.
 • Ingrid Brekke
  Ingrid Brekke
  Journalist

Kl. 11 lokal tid (kl. 5 norsk tid tirsdag morgen) steg Liu Xia om bord i et Finnairfly med kurs for Helsinki. Under mellomlandingen der tirsdag ettermiddag viste hun tydelig hvordan hun føler det er å få reise ut: Hun ga fotografene et strålende smil og bredte ut armene.

Siste etappe tok henne til Berlin, der hun ble møtt av sin venn, forfatteren Liao Yiwu. Han har levd i eksil i Berlin i en årrekke.

Liu Xia er enken etter forfatteren Liu Xiaobo, mannen som fikk Nobels fredspris i 2010 for sin opposisjonsvirksomhet mot det kinesiske regimet. Han ble fengslet i 2009 for å ha «undergravet staten» og satt inne til han døde av kreft for et år siden.

Mens ektemannen satt i fengsel, satt Liu Xia i husarrest. Hun er syk og lider av alvorlige depresjoner. I en samtale med vennen Liao Yiwu i vår sa hun at hun ønsket å dø. I mai ble fem vestlige diplomater stanset da de forsøkte å besøke henne.

Liu Xia holder et bilde av sin mann Liu Xiaobo under hans begravelse for et år siden.

Nobelkomiteen: Veldig gledelig!

– Dette er veldig gledelig, og det er noe vi har sett frem til lenge, Hun er blitt utsatt for store prøvelser og unødig lidelse til tross for at hun ikke har begått noen forbrytelse, sier leder Berit Reiss-Andersen i Nobelkomiteen til NTB.

Liu Xiaobo fikk aldri selv gleden av å motta fredsprisen. Nå håper Reiss-Andersen at kona vil besøke Oslo og ta imot prisen på hans vegne.

– Vi inviterte henne allerede i fjor, og den invitasjonen står ved lag. Hun er velkommen hit, og vi har gjort den vurderingen at hun uten tvil er ektefellens eneste nærstående og arving, sier Reiss-Andersen, men hun påpeker at det er fullstendig opp til Liu å avgjøre når og på hvilken måte det skal skje.

Berit Reiss-Andersen er leder for Nobelkomiteen.

Statsminister Erna Solberg sier behandlingen av enken etter Liu Xiaobo, Liu Xia, er beklagelig. Samtidig åpner hun for at Liu kan komme til Norge.

– Det ligger ingen begrensninger for folks innreise til Norge for å kunne delta på noe sånt. Det har vi ingen tradisjoner for å gjøre. Men først og fremst trenger hun behandling for øyeblikket, for hun har vært syk lenge, sier statsministeren til NTB.

Dagen etter møte med Merkel

Kinas offisielle begrunnelse for utreisetillatelsen er at Liu Xia skal få medisinsk behandling i Tyskland.

Avgjørelsen kom dagen etter at den kinesiske statsministeren Li Keqiang og flere andre medlemmer av Kinas regjering var på besøk i Berlin. Den tyske kansleren Angela Merkel har gjentatte ganger forsøkt å få Liu Xia fri, skriver Tagesschau.

En venn av Liu Xia sier til det tyske nyhetsbyrået DPA at den tyske ambassaden i Beijing har hatt regelmessig telefonkontakt med henne de siste årene, særlig etter at ektemannen døde.

 • For et år siden døde fredsprisvinner Liu Xiaobo i fengselet. Her kan du lese nekrologen Aftenpostens Kina-korrespondent skrev.

Broren blir igjen i Kina

Det er tvilsomt om Liu Xia kommer til å ytre seg politisk i eksil. Det skyldes sykdommen, men også at hennes yngre bror Liu Hui ikke fikk være med henne. Han skal fungere som en slags gissel for holde henne taus, sier borgerrettsaktivisten Hu Jia til Tagesschaus korrespondent i Beijing.

Broren har sendt ut en melding på det sosiale nettverket WeChat der han skriver at et nytt liv begynner for søsteren. Han takker også alle som har engasjert seg.

Liu Xia personlig var i utgangspunktet ikke politisk aktiv, hun ble det som ektefellen til den opposisjonelle Liu Xiaobo. – Hun giftet seg med målskiven til kinesisk etterretning, skriver Tagesschau.

Liao Yiwu (t.v.) fikk i 2012 en av Tysklands mest høythengende priser, den tyske bokbransjens fredspris. Her har han under prisutdelingen sammen med den daværende tyske presidenten Joachim Gauck og hans partner Daniela Schadt.

Minnestund i symboltung kirke

Liu Xia er maler, kunstner og poet. Ved siden av vennen og forfatteren Liao Yiwu lever også en annen profilert kinesisk eksilkunster i Berlin, nemlig Ai Weiwei. Hvordan kontakten er mellom disse, er uklart.

Liao Yiwu har tidligere kritisert Ai Weiwei for å stå på god fot med det kinesiske regimet, og for at han ikke har støttet Liu Xiaobo tilstrekkelig.

Fredag denne uken er det et år siden Liu Xiaobo døde. Det vil bli arrangert en minnestund for ham i Gethsemanekirche i Berlin. Kirken var kjent som et tilholdssted for opposisjonen i Øst-Berlin.

Bak arrangementet står blant annet den tysk-rumenske nobelprisvinneren i litteratur Herta Müller og den tidligere DDR-dissidenten Wolf Biermann.

Les mer om

 1. Liu Xiaobo
 2. Berlin
 3. Kina
 4. Tyskland
 5. Nobels Fredspris