Verden

- Demonstrantene en trussel mot folks sikkerhet

Nasjonalgarden settes inn mot de stadig mer voldsomme demonstrasjonene i en forstad i USA. Demonstrantene anklager politiet for å overreagere.

Politiet brukte tåregass, røykgranater og gummikuler for å spre demonstranter som ifølge politiet utgjorde en fare for liv og eiendom i Ferguson utenfor St. Louis. J.B. Forbes/AP/NTB-Scanpix

 • Tor Arne Andreassen
  Korrespondent i Midtøsten

Demonstrantene er sinte etter at en 18 år gammel svart ungdom ble skutt av en hvit politimann. LUCAS JACKSON/Reuters/NTB-Scanpix

Politiet brukte tåregass, røykgranater og gummikuler for å spre demonstranter som ifølge politiet utgjorde en fare for liv og eiendom i Ferguson utenfor St. Louis. Charlie Riedel/AP/NTB-Scanpix

Flere hundre politifolk rykket frem for å spre demonstrantene. Charlie Riedel/AP/NTB-Scanpix

Politiet brukte tåregass, røykgranater og gummikuler for å spre demonstranter som ifølge politiet utgjorde en fare for liv og eiendom i Ferguson utenfor St. Louis. J.B. Forbes/AP/NTB-Scanpix

Politiet brukte tåregass, røykgranater og gummikuler for å spre demonstranter som ifølge politiet utgjorde en fare for liv og eiendom i Ferguson utenfor St. Louis. Robert Cohen/AP/NTB-Scanpix

Politiet brukte tåregass, røykgranater og gummikuler for å spre demonstranter som ifølge politiet utgjorde en fare for liv og eiendom i Ferguson utenfor St. Louis. J.B. Forbes/AP/NTB-Scanpix

President Barack Obama tok pause fra ferien for å håndtere uroen i Ferguson og krigen i Irak. Her er han sammen med datteren Malia. Evan Vucci/AP/NTB-Scanpix

FN-sjefens talsperson sier at amerikansk politi må respektere borgernes rett til å demonstrere. USAs president Barack Obamakommenterte mandag kveld situasjonen i Ferguson.

Protestene mot at en hvit politimann skjøt og drepte 18 år gamle Michael Brown i forstaden Ferguson utenfor St. Louis er blitt en trussel mot folks sikkerhet og mot byens næringsliv. Det hevder guvernøren i Missouri, som mandag morgen beordret nasjonalgarden i delstaten til å rykke inn i Ferguson for å sørge for sikkerheten.

Guvernør Jay Nixon karakteriserte demonstrasjonene som «veloverveide, koordinerte og stadig mer voldelige angrep på liv og eiendom», melder Politico.

 • Les også: Politiet brukte tåregass mot demonstranter
  — I natt ble en dag for håp, bønn og fredelige demonstrasjoner ødelagt av de kriminelle handlingene til en organisert og stadig voksende gruppe individer, hvorav mange ikke bor i nærmiljøet eller delstaten. Deres handlinger setter lokalbefolkningen og næringslivet i Ferguson i fare, sa Nixon til pressen. Han mente også at de voldelige handlingene utgjør en bjørnetjeneste for Michael Browns familie og hans minne.

Se videoen øverst som beskriver skadene Michael Brown fikk.

Skyting og brannbomber

Beslutningen om å hente inn nasjonalgarden ble tatt etter den mest voldelige kvelden med demonstrasjoner i løpet av de ni dagene som er gått siden en svart ungdom ble skutt og drept av en politimann.

Få timer før portforbudet som var blitt beordret for andre natt på rad skulle tre i kraft, skal politiet ha blitt beskutt og angrepet med brannbomber. Politiet svarte med mer maktbruk enn de har brukt tidligere, skriver New York Times.

Med omfattende bruk av tåregass, røykgranater og gummikuler klarte hundrevis av politifolk å få kontroll over situasjonen like før portforbudet trådte i kraft ved midnatt.

- Ville provosere politiet

Demonstrantene hevder ifølge New York Times at politiet slo til uprovosert, men sjefen for politistyrkene, kaptein Ronald S. Johnson, skylder på «planlagte kriminelle handlinger» som hadde til hensikt å provosere politiet.

Noen av demonstrantene skal ha skutt mot politiet, kastet Molotov-cocktails og plyndret og vandaliserte butikker.

Han opplyste også at minst to mennesker ble skadet som følge av skyting fra sivile, melder AP. Ifølge New York Times skal minst tre mennesker ha blitt skadet, men ingen av dem er politifolk. En person skal ha blitt alvorlig skadet av et skudd, som trolig ble avfyrt av en annen demonstrant.

Skutt seks ganger

Ifølge en privatinitiert obduksjonsrapport ble Brown truffet av minst seks skudd, ifølge New York Times.

Brown ble skutt to ganger i hodet og fire ganger i den høyre armen, ifølge den foreløpige rapporten.

Alle skuddene ble avfyrt forfra, og de ser ikke ut til å ha blitt avfyrt på kloss hold, sier den tidligere sjefsrettsmedisineren i New York, Michael M. Baden, til avisen.

Brown ble skutt av en hvit politimann på åpen gate i Ferguson. 18-åringen ble ifølge politiet skutt og drept under en krangel om et skytevåpen i en politibil, men omstendighetene er uklare.

Les mer:

Les også

Michael Brown ble skutt seks ganger

Amnesty International på plass

Menneskerettighetsgruppen Amnesty International har for første gang sendt observatører til en hendelse i USA. Amnesty sier til The Independent at de er på plass med 13 personer som vil observere politiet og demonstrantene og samle inn forklaringer fra øyenvitner. De vil også lære opp demonstrantene i hvordan de kan markere seg med ikke-voldelige protester.

— Folk i Ferguson har rett til å demonstrere fredelig mot mangelen på ansvarlighet i forbindelse med nedskytingen av Michael Brown, sier Amnesty Internationals USA-sjef Steven W. Hawkins.

@tor_arnea

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  De har forandret USA med tre enkle ord: «Black Lives Matter»

 2. VERDEN

  Politiet i Minneapolis skal granskes

 3. VERDEN

  Amerikansk ekspert frykter at politiet vil det vanskelig for Black Lives Matter-bevegelsen

 4. VERDEN

  Trump truet med nasjonalgarden – Twitter fjernet meldingen

 5. VERDEN

  Justisdepartementet skal granske politiskyting der svart amerikaner ble skutt og drept

 6. VERDEN

  Her kjører politibilene mot demonstranter i New York