Verden

Etter en uke er det fortsatt ingen livstegn fra guttene i grotten i Thailand

Det er gått en uke siden guttelaget i Thailand, og fotballtreneren deres, tok seg inn i en grotte etter en treningskamp. Siden har det ikke kommet livstegn.

Over 1.000 personer jobber på spreng med å finne guttene i grotten. Foto: Thailand Department of National Parks and Wildlife via AP / NTB scanpix
  • og NTB
  • Harald Stolt-Nielsen
    Journalist

– Redningsarbeidere klarte å finne to store kamre i grotten i går kveld. En er 55 meter dyp og den andre er mellom 60 og 90 meter dyp. Men vi vet ikke om de vil lede oss til der laget oppholder seg. Vi utforsker åpningene i dag, opplyser politisjef Wirachai Songmettha.

Det var lørdag for en uke siden at guttene, som alle er i alderen 11 til 16 år, og deres 25 år gamle fotballtrener, tok seg inn i grotten for å avkjøle seg etter en treningskamp. Siden har ingen hørt noe og redningsmannskap har stått på døgnet rundt for å finne dem.

Sendte ned «håp-bokser»

Flere dager med regn har gjort at grottesystemet er blitt oversvømt, noe som har skapt store vanskeligheter for redningsmannskapet. Når gangene blir oversvømt, blir det ekstra vanskelig for dykkere, som ikke kan se gjennom gjørmete vann og som har oksygentanker på ryggen.

– Det pumpes fortsatt ut vann. Når vannstanden har sunket er dykkerne våre klare til å hoppe uti igjen, skriver de thailandske marinejegerne på Facebook-siden sin lørdag morgen.

Fredag ble det heist ned mer enn ti såkalte «håp-bokser» i grotten, som i tillegg til kart og penn inneholder snacks, drikke, medisin, en fakkel og stearinlys. I boksene ligger det også lapper med beskjeder til guttene:

– Hvis dere mottar dette, vennligst marker på kartet hvor dere er. Alle står klare for å gi dere umiddelbar hjelp.

Det var andre gang myndighetene forsøkte å heise mat ned i grotten, uten å vite nøyaktig hvor de savnede befinner seg, men det var første gang de forsøkte å kommunisere med dem.

  • Maha Vajiralongkorn (65) ble akkurat 240 milliarder kroner rikere. Nå må 65-åringen også betale skatt.
Inngangen til grotten er fortsatt overfylt med vann.

Amerikanske spesialsoldater og britiske grotteeksperter

Rundt tusen mennesker har jobbet for å redde guttene. Etter fem dager ga en natt med kraftig regn store utfordringer for arbeidet.

Amerikanske spesialsoldater og britiske grotteeksperter, samt politi, grensevakter og andre militære bidrar i arbeidet for å redde fotballaget og treneren.

– Marinejegerne holder på å klekke ut en ny strategi ettersom vannet nå har nådd inngangen til grotten, opplyste en lokal tjenestemann på Twitter.

Det var lenge et håp om å pumpe nok vann ut av grotten slik at man kunne ta seg ut, den ideen ble midlertidig lagt på is.

– Vi beklager å måtte skuffe dere, men teamet vårt leter etter nye måter å ta seg inn i grotten på til fots, skrev samme tjenestemann.

Det jobbes på spreng med å finne guttene og fotballtreneren i grotten.

Statsminister besøkte grotten

Thailands statsminister Prayuth Chan-ocha forsøkte fredag å tenne håpet til familiene som fortsatt ikke har fått livstegn fra barna som er savnet i en grotte.

– Det må finnes håp. Håp gjør alt til en suksess, sa han.

– Ha tro på våre tjenestemenn. Ha tro på våre barn, som er sterke og fulle av liv. Alt vil gå tilbake til normalen, sa han videre.

Les mer om

  1. Thailand