Verden

Monarki-motstandere mobiliserer i Madrid

MADRID (Aftenposten): Republikanere mener kong Juan Carlos' abdikasjon er en gyllen anledning til å kaste hele kongehuset.

afp000729509-HYo7efscJM.jpg
  • Ingeborg Moe
    Ingeborg Moe
    Journalist

«Folket bestemmer». «Demokrati ledet av konge, er som en Porsche dratt av en okse», står det på plakatene.

Noen titalls kvinner og menn, de fleste over 50 år, samlet seg på Puerta del Sol midt i Madrid sentrum i går kveld og hever plakatene og røsten sin. Det er ikke første gang monarkimotstanderne har samlet seg i gatene. Helt siden kong Juan Carlos annonserte at han ville abdisere forrige mandag, har det vært protester mot monarkiet.

— Utpekt av diktator

Stemningen blir amper når politiet kommer og ber om å få se tillatelsen fra noen som ønsker å bråke med kasseroller og rope ut sitt budskap. Men de eldre kvinnene og mennene som krever republikk får applaus når de har ropt ut sitt budskap.

LES OGSÅ:

Les også

Flertall vil ha avstemning om monarkiet i Spania

I dag er det ventet at landets nasjonalforsamling vedtar en ny lov som gjør det mulig for kongen å abdisere. Det finnes ingen tradisjon for det i Spania og kongen er altså avhengig av en ny lov for å kunne overlate tronen til sønnen Felipe.

— Husk, Juan Carlos ble utpekt av en diktator, Franco. Vi ønsker forandring. Og til slutt må det bli forandring. Dette er et historisk øyeblikk, sier Aitor Pazos bak et stort banner som ber om avskaffelse av monarkiet.

Økt støtte

Men selv om abdikasjonen har skapt debatt om monarkiet, er det ingenting som tyder på at flertallet vil avskaffe det med det første. Meningsmålinger gjort etter at kongen annonserte at han vil gå, gir kongehuset økt popularitet.

Mer enn 55 prosent sa at ja på spørsmål om de ville at Spania skal forbli et konstitusjonelt monarki, ifølge meningsmålingen som ble publisert i El mundo denne uken. Det er en økning fra en lignende måling i januar, da kongen og kongehuset var historisk upopulær. Da støttet mindre enn halvparten dagens system.

Demonstranter har vært i gatene i tusentall i mange spanske byer den siste uken.

Nå sier også to tredeler at de har en positiv oppfatning av kong Juan Carlos, mot rekordlave 41 prosent i januar.Direktør Jose Miguel de Elias i meningsmålinginstituttet Sigma Dos sier at tidligere målinger har vært knyttet til skandalene som har omgitt kongehuset de siste årene: korrupsjonssaken mot kongens svigersønn og den famøse elefantjakten i Botswana i 2012.

— Dette er første gang vi spør om kongens image uten at det handler om noen skandale. Dette har gjort at folk kan gjøre seg opp en mer helhetlig oppfatning av kong Juan Carlos, der de ikke bare ser på den mest omstridte delen av hans styre, mener de Elias.

Støtten til monarkiet er lavere blant unge enn eldre. De Elias mener derfor det blir opp til den kommende kong Felipe å sørge for å bli konge for hele befolkningen.

LES OGSÅ:

Les også

Jordnær og sympatisk, mangler farens karisma

Enkel seremoni

Det er ventet at kong Juan Carlos formelt vil abdisere neste onsdag, og at sønnen vil overta tronen dagen etter, i en enkel seremoni uten for mye pomp og prakt og uten andre kongelige gjester.

Det skyldes både at abdikasjonen skjer på kort varsel, men også at kongehuset neppe ønsker å virke for ekstravagant i krisetider.

Ifølge meningsmålinger mener hele 76 prosent at det var riktig at Juan Carlos å tre tilbake nå. Det er dessuten mange som mener at det bør være "en eller annen form" for folkeavstemning om styreformen.

Det mener ikke Aitor Pasoz. Han har alt bestemt seg og mener kongehuset har gått ut på dato.