Verden

Trump: – La oss ha en fremtid med patriotisme

NEW YORK (Aftenposten): – Vi avviser doktrinen om globalisering og omfavner patriotisme, sa president Donald Trump til FNs hovedforsamling tirsdag.

Donald Trump talte til FNs generalforsamling tirsdag ettermiddag, norsk tid.
 • Christina Pletten
  Christina Pletten
  Kommentator

– Min regjering har oppnådd mer enn noen amerikansk regjering i historien, sa Trump innledningsvis, og ble møtt med latter fra salen.

– Jeg forventet ikke den reaksjonen, men ok, sa presidenten og smilte, mens flere av toppdiplomatene lo høyt.

Trump fremholdt at verden var tryggere i det året som har gått siden han talte her i fjor, og sa at målet hans var å sikre fred gjennom respekt for enkelte lands suverenitet og tradisjoner.

Mesteparten av talen var imidlertid et forsvar av USAs «America First»-politikk, og Trumpregjeringens uttrekning fra internasjonale avtaler og organisasjoner.

– Vi avviser doktrinen om globalisering og omfavner patriotisme, sa Trump.

Presidenten sa USA er bygget på «sterke familier, dyp tro og intens uavhengighet».

– La oss omfavne en fremtid med patriotisme, rikdom og stolthet, sa Trump.

Forsvarte sin handelspolitikk

Trump forsvarte også sin tilnærming til internasjonal handel. Flere land har dumpet produkter på det amerikanske markedet, og misbrukt de åpne markedene, sa han.

Siden Kina ble med i Verdens handelsorganisasjon (WTO) har USA mistet hundretusener av arbeidsplasser og stengt 60 000 fabrikker, understreket Trump.

– Men de dagene er over, sa presidenten, og la til at han ikke vil la kineserne «plyndre» amerikanerne.

– Jeg har respekt for min venn (president) Xi, men jeg kan ikke tolerere den store handelsubalansen som har oppstått.

Trump forsvarte også USAs uttrekning fra flere av FNs organ, inkludert menneskerettighetsrådet.

– Vi vil ikke vil slutte oss til rådet igjen før ekte reformer er gjennomført, sa Trump.

Han kalte den internasjonale straffedomstolen for ulovlig, og sa at USA ikke vil la seg styre av et «globalt organ av byråkrater» som ikke er folkevalgt.

Her kan du se hele innlegget hans:

Oppfordret til isolering av Iran

Borgerkrigen i Syria er hjerteskjærende, sa president Trump.

– Vi oppmuntrer til en politisk løsning som respekterer ønskene til det syriske folket, sa Trump, og la til at fredsprosessen må fortsette.

Den amerikanske presidenten advarte Syrias president Bashar al-Assad mot å bruke kjemiske våpen.

Han la til at en løsning ikke kan nås uten at man også tar et oppgjør med det «korrupte diktaturet som er Iran».

– De sprer død, kaos og ødeleggelse i regionen, sa Trump.

Presidenten forsvarte USAs beslutning om å trekke seg fra Iranavtalen, og ba alle land om å isolere Iran. Samtidig sa Trump at USA støtter det iranske folket.

Den amerikanske presidenten takket lederne i Kina, Japan og Sør-Korea for støtten i arbeidet med å få i stand en nedrustningsavtale med Nord-Korea.

Solberg: Globalisering i amerikansk interesse

Globalisering er i nasjonal interesse og i amerikansk interesse, sa statsminister Erna Solberg i en kommentar etter talen.

– Den internasjonale handelen er viktig for USA. Noen av dem som vil bli rammet hardest dersom man får mindre internasjonal handel og mer nasjonalistisk politikk vil være nettopp store amerikanske selskaper, sier statsministeren.

– Trump sier i klartekst at de vil ut av internasjonalt samarbeid og omfavne patriotisme. Hvordan skal dere i praksis motarbeide dette?

– Noen av tingene han trakk frem kan man være enig i, for eksempel når det gjelder menneskerettighetsrådet. Vi har valgt inn noen av verstingene til å sitte der. Så det er noe som ikke fungerer godt nok. Men i mener det er bedre å jobbe for å få det til å fungere enn å trekke seg ut.

Ekko av Bolton

Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton hadde på forhånd varslet at presidenten kom til å fokusere på patriotisme og suverenitet. Talen var i Boltons ånd, med sterk kritikk av det internasjonale samfunnet og en understreking av at fred og demokrati bare kan overleve i sterke nasjonsstater.

Bolton, som var FN-ambassadør under president George W. Bush og er kjent for sin lite vennlige innstilling til verdensorganisasjonen, hadde med seg en kopi av den amerikanske grunnloven til FN-bygget før talen.

Les også

Trump kommer til FN med et budskap om «Amerika først». Norge og andre vil prøve å dra i motsatt retning.

Truer internasjonalt samarbeid

USA trakk seg fra FNs menneskerettighetsråd før sommeren. De har også trukket seg ut av en FN-avtale om migranter og flyktninger, og har angrepet The International Criminal Court, som ble etablert i FN-regi for å straffe folkemord og krigsforbrytelser.

Donald Trump har også trukket USA ut av Paris-avtalen for klima, der alle andre land er med, og atomavtalen med Iran. Han har også sådd tvil om NATO og truet nylig med å gå ut av Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Trump har dessuten trukket USA fra flere handelsavtaler og startet en handelskrig med Kina, EU og flere andre land.

Les også

Statsministeren om Erik Solheim-bråket: – Vi er opptatt av at man ikke skal sløse med penger i FN

Christina Pletten er Aftenpostens korrespondent i USA. Kom gjerne med innspill til saker eller ting du har lyst å lese mer om. Følg henne på Facebook her.

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. FN
 3. USA
 4. Amerikansk politikk
 5. Erna Solberg
 6. Handel