Verden

Knivterrorist i Amsterdam ble skutt og stoppet av politiet på ni sekunder

Da en mann angrep mennesker på togstasjonen i Amsterdam forrige fredag, tok det bare ni sekunder før han ble stoppet. Dette takket være ansatte på togstasjonen som er trent til å se etter terrorister.

Bildene viser øyeblikket like etter politiet har skutt knivterroristen i låret på sentralstasjonen i Amsterdam. Politimesteren sier at politibetjentene reddet liv med sin raske reaksjon.
  • Pål A. Solheimsnes
    Journalist

Det er formiddag på den travle sentralstasjonen i Amsterdam. En 19 år gammel afghansk mann trekker plutselig en kniv opp av lommen og knivstikker en amerikansk turist, som står ved en kiosk, i ryggen.

Idet terroristen løper mot et nytt offer blir han skutt i låret av politiet på stasjonen, ifølge BBC.

Det tok bare ni sekunder fra angrepet startet til terroristen var stoppet. Ingen mistet livet.

Brukte israelsk metode

Det terroristen – identifisert som «Jawed S» – ikke visste, var at han ble fulgt av en ansatt på togstasjonen. Han mente han oppførte seg mistenkelig.

Sentralstasjonen i Amsterdam har lenge blitt regnet som et utsatt mål for terrorister. De har derfor ansatt såkalte «spotters». Det er observatører som ser etter reisende som viser tegn utenom det vanlige.

Politiet har brukt en israelsk metode de kaller «forutsigende profilering». Det går ut på at observatøren først merker seg hva som er vanlig oppførsel på et sted, før han ser etter personer som ikke passer dette mønsteret.

Personer som vandrer formålsløst rundt blir regnet som unormalt. Andre faktorer blir også regnet med – de som venter på et tog vil vanligvis se på avgangstavler. De som blir ansett som mistenkelige vil bli oppsøkt av minst to politibetjenter.

Store politistyrker rykket ut til sentralstasjonen etter knivangrepet, men den mistenkte var uskadeliggjort på kort tid.

Stod 20 meter unna

Systemet fungerte forrige fredag.

Da Jawed S gikk av et tog like før klokken 12, la en av de ansatte på stasjonen merke til ham. Den ansatte var opplært til å oppdage lommetyver eller terrorister. De mente Jawed S viste «unormal oppførsel».

– Han tilkalte to kolleger, sier politimester i Amsterdam Pieter-Jaap Aalbersberg.

– Mens de diskuterer hvordan de skal tilnærme seg mannen, begynte han å knivstikke.

På dette tidspunktet er politibetjentene bare 20 meter unna mannen. De trekker våpnene og skyter ham i låret.

– Det var to offer i knivstikkingen, og det er veldig alvorlig. Men tallet ble holdt så lavt som mulig. På ni sekunder var det over og politibetjentene reddet liv, sier Aalbersberg.

250.000 personer bruker den travle sentralstasjonen i Amsterdam daglig.

Angrep i respons til Geert Wilders

Jawed S kom som asylsøker til Tyskland i 2015. Han hadde tatt toget til Amsterdam samme dag. Tyske myndigheter sier at de ble varslet i februar om at han var radikalisert.

Ifølge Simon van der Woude, advokaten til terroristen, hadde han ikke forventet å overleve angrepet.

Advokaten sier at hans klient trolig gikk til angrep fordi den islamkritiske politikeren Geert Wilders har oppfordret folk til å tegne den islamske profeten Mohammed.

De to amerikanerne som ble skadet i angrepet takker nederlandsk politi for deres raske respons.

Les mer om

  1. Terror
  2. Amsterdam
  3. Geert Wilders