Verden

SvD: Löfven vurderer å gå av som statsminister, uansett valgutfall

Statsminister Stefan Löfven vurderer å gå av rett etter valget i Sverige, selv om de rødgrønne partiene vinner, skriver Svenska Dagbladet.

Statsminister Stefan Löfven vurderer å gå av, uansett valgutfall førstkommende søndag, skriver Svenska Dagbladet. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpix
  • og NTB

Hensikten er å påskynde prosessen og gjøre det lettere å berge regjeringsmakten for egen del, erfarer avisen.

Partilederne i de borgerlige partiene som inngår i den såkalte Alliansen, er alt sammenkalt til samtaler om regjeringsdannelse rett etter valget, skriver den borgerlige avisen.

Om statsministeren går av, er det opp til talmannen - tilsvarende den norske stortingspresidenten - å komme med forslag til hvem som skal overta.

Svenska Dagbladet henviser til det de omtaler som en velplassert kilde.

Kilden sier til SvD at Löfven også kommer til å ville ha egne samtaler med den borgerlige Alliansen.

– Samtalene kan føres i et bedre klima om han allerede har gått av enn om han mot deres oppfordring insisterer på å bli sittende, sier kilden.

Men påstanden avvises kontant av statsministeren selv.

– Det finnes overhodet ingen sannhet i dette. Hvis noen har sagt det, så er det åpenbart en dårlig informert person, sier han til Aftonbladet.

Statsministeren legger til at det er dødfødt å spekulere om veien videre før valgresultatet er klart.

Dersom Löfven skulle velge å gå av etter valget, vil regjeringen hans fortsette som forretningsministerium inntil en ny regjering kommer på plass. Riksdagsvalget i Sverige holdes førstkommende søndag.

  • Se også video: Sverigedemokraterna ser til Norge for inspirasjon. Kan de sammenlignes med Frp?

Les mer om

  1. Valget i Sverige