Verden

Frykt for høyrekupp hos britiske konservative

En kraftig tilvekst av nye medlemmer har utløst frykt hos enkelte for at den ytre høyresiden planlegger å overta det britiske konservative partiet

Tidligere UKIP-leder Nigel Farage under en tale i EU-parlamentet i Strasbourg. UKIP er sterke motstandere av statsminister Theresa Mays plan for en myk brexit. Arkivfoto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix

 • NTB

Tusener av mennesker har søkt om medlemskap i det konservative partiet i løpet av sommeren. Men dette gleder ikke alle i sentrum-høyre-partiet.

– Det er helt klart en strøm av folk som slutter seg til partiet, men det er umulig å si hva deres hensikter er, sier Dominic Grieve, som er et av parlamentsmedlemmene som er tilhenger av EU.

I hans valgkrets i det sørøstlige England har medlemstallet vokst med 100 til 1.200 nå, og Grieve føler seg sikker på at noen av de nye medlemmene tar sikte på å fjerne ham.

Noen pro-EU-parlamentarikere blant de konservative mener at kompromissløse brexit-tilhengere fra UKIP melder seg inn i de konservative for å stemme for en endring av ledelsen i partiet.

De viser til at forretningsmannen Aaron Banks, som var den som ga mest penger til brexit-kampanjen, har oppfordret de 90.000 brexit-tilhengerne i gruppen Leave EU til å melde seg inn i det konservative partiet.

Han har vedgått at han ønsker å sikre at partiets neste leder, og dermed neste britiske statsminister, er en klar brexit-tilhenger om Theresa May blir fjernet som følge av motstand mot hennes planer om en myk brexit med utstrakt samarbeid med EU.

 1. Les også

  Gjør klar for ny sesong med brexit: Britene har hatt tidenes verste sommer-oppkjøring

 2. Les også

  Steve Bannon drømmer om ytre høyre-revolusjon i Europa. Det skal han gjøre gjennom en tankesmie i Brussel.

Les mer om

 1. Britisk politikk
 2. Brexit

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Brexit-dramaet fortsetter: Disse spiller hovedrollene

 2. VERDEN
  Publisert:

  Brexit-pausen er over. Nå kan Theresa May få en dobbel valg-massakre.

 3. KOMMENTAR
  Publisert:

  Det absurde er blitt en realitet. Nå gjør britene seg klar for EU-valg.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Kilder: May presses av partifeller til å gå av

 5. VERDEN
  Publisert:

  Toryene straffet hardt i britisk lokalvalg

 6. VERDEN
  Publisert:

  Det siste Theresa May vil, er å forlate Downing Street i tårer. Som forgjengeren. Dernest hindre at Boris Johnson får nøklene til nummer 10.