Verden

Sverigedemokraterna krever beklagelse fra SVT kl.11

OSLO/STOCKHOLM (Aftenposten): Sverigedemokraterna vil i et møte med Sveriges Television kl. 11 lørdag kreve en beklagelse etter at SVT tok avstand fra SD-leder Jimmie Åkesson fredag.

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson reagerer på at SVT tok avstand fra det han sa i debatten.
  • Inger Lise Hammerstrøm
    Journalist
  • Ingeborg Moe
    Journalist

Sverigedemokraternas leder er rasende etter at den svenske statskanalen fredag kveld gikk ut og tok avstand fra hans uttalelse om innvandrere i partilederdebatten på den svenske statskanalen SVT.

Sverigedemokraternas leder sa Jimmie Åkesson følgende:

– Vi må stille oss spørsmålet: Hvorfor er det så vanskelig for disse menneskene å få seg jobb? Jo, det er fordi de ikke er svensker og ikke passer inn i Sverige.

Det fikk umiddelbart Centerpartiets partileder Annie Lööf til å reagerer: «Hvordan er det du uttrykker deg?» sa hun og slo i bordet.

Etterpå gjorde SVT det klart at de mente uttalelsen var «grovt generalisererende» og at de tok avstand fra det. De la det blant annet ut i en twittermelding.

SDs pressesjef Henrik Vinge skal klokken 11 lørdag møte Eva Landahl, som er ansvarlig for SVTs valgdekning.

– Det var hun som fattet beslutningen om å ta avstand fra vår integrasjonspolitikk. Jeg kommer til å legge dette fram som en skandale. Vi krever rask og tydelig unnskyldning, skriver Vinge på Twitter.

Landahl har sagt at SVT har ansvar for å ta avstand fra generaliserende uttalelser fra politikere.

– Vi skal ha et møte, men jeg kan ikke si nøyaktig hva vi skal snakke om. Vi vet mer etter møtet, sier SVTs pressesjef Camilla Hagert.

Eva Landahl, svarer følgende til kanalen om standpunktet.

– At innvandrere pekes ut som en gruppe som ikke er svensker og ikke passer inn i landet vårt er en grovt generaliserende uttalelse, sier hun.

SVT har tidligere blitt dømt i Granskningsnämden, tilsvarende norske PFU, for ikke å ha tatt avstand fra generaliserende uttalelser.

Landahl utdyper sin avgjørelse over Expressen slik.

– Her gjorde vi vurderingen at det er et uttrykk som peker ut en hel gruppe.

Åkesson mener tidspunktet for SVTs standpunkt mot han uttalelse er påfallende.

– Det er knapt to døgn til valglokalene stenger, og da velger statskanalen å blande seg i debatten og «ta avstand» fra en partileders standpunkt. Det er en skandale, sier han til Aftonbladet.

Se video: Sverigedemokraterna (SD) inspireres av Frp. Men hvor like er de to partiene?

Forventer unnskyldning.

– SVT må rette opp i dette, og en god start er å be offentlig om unnskyldning, sier Jimmie Åkessons stabssjef Mikael Eriksson til Expressen.

Klokken 11 skal Sverigedemokraterna ha et møte med SVT om saken.

  • Har du fått med deg denne? Dette kan bli utfallene av valget.

Dagens Nyheters kommentator Ewa Stenberg skriver at hun ikke «kan komme på en partilederdebatt der SVT har tatt avstand fra hva en av deltakerne har sagt».

Den ledende Socialdemokraten Anders Ygeman sier til Expressen at «vi i går så uttrykk for Sverigedemokraternas rasistiske og nazistiske røtter».

Ap-leder Jonas Gahr Støre, som er i Stockholm for å være med på sluttspurten av sosialdemokratenes valgkamp, har også fått med seg SVTs avgjørelse.

– Jeg har sett det. Det virker veldig fremmed for meg. Men det må du nesten spørre SVT om hva slags politikk de har på det, sier Støre.

– Lite fornuftig

SVTs fremgangsmåte setter ikke kanalen i noe godt lys, sier Lars Kabel, medieforsker og lektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole til NTB.

– Jeg tror ikke det var særlig fornuftig å gjøre det to dager før et valg, selv ikke hvis SVT gjerne vil ta avstand og er redd for å måtte stå juridisk og moralsk til ansvar for noen svært harde uttalelser, sier Kabel.

Les mer om

  1. Debatt
  2. Sverigedemokraterna