Verden

Dødstallene stiger etter flom på USAs østkyst

Uværet Ida herjer nå østkysten av USA. Tusenvis er evakuert i Pennsylvania, og det er erklært krisetilstand i både New York og New Jersey.

En buss navigerer mellom forlatte biler på en oversvømt motorvei i Queens i New York City torsdag.
  • Lene Skogstrøm
    Journalist
  • NTB

Dødstallene etter uværet Ida stiger. Minst 22 personer er omkommet, ifølge NBC News. De melder også om at en toåring er blant de omkomne. De skriver ikke hvor de har tallet fra. Ifølge New York Times er antall døde 15.

Tidligere har politiet i New York rapportert om åtte døde, mens ett dødsfall er bekreftet i New Jersey.

New Jersey-guvernør Phil Murphy og New York-guvernør Kathy Hochul har begge erklært krisetilstand.

Den ferske guvernøren Hochul sa ifølge CNN at de massive vannmengdene som kom over natten «var ute sidestykke».

Hun oppfordret pendlere til å bli hjemme og advarte New York-borgere mot å våge seg ut i gatene. Det er farlig på grunn av nedraste kraftlendinger og vrakgods. - Det kommer til å bli en massiv opprydding når vi får oversikt over skadene, lovet hun.

Hun la til at staten New York er forberedt på og vant til katastrofer, men at det var umulig å forutse hvor mye regn som falt fra himmelen onsdag kveld.

Også ordfører Bill de Blasio i byen New York oppfordret folk til å holde seg inne. på Twitter. Han omtalte nedbørsmengdene som historiske. Nattens regn har brutt en rekke rekorder, og forholdene på veiene er farlige.

Evakuering av flomofre i Mamaroneck, New York, etter den tropiske stormen Idas herjinger.

Klokken 07.00 norsk tid lokal tid erklærte myndighetene i byen ferdselsforbud på veiene for alle kjøretøyer som ikke driver med redningsarbeid.

Forbudet gjaldt frem til klokken 11 norsk tid.

En mann pumper ut vann fra en oversvømt kjeller i Oakdale i Pennsylvania onsdag etter alt regnet som kom med det tropiske uværet Ida.

Slo rekord fra forrige uke

Ifølge USAs værmeldingstjeneste falt det på det meste 78 millimeter regn på en time i Central Park, melder New York Times. Det er tidenes rekordnotering og solid over den forrige rekorden som ble satt under det tropiske uværet Henri i forrige uke. Da kom det på det meste 49 millimeter regn på en time.

På Twitter har en rekke brukere lagt ut bilder som viser oversvømmelse inne i boliger. Denne videoen er fra byen Short Hills i delstaten New Jersey:

Bilder fra bydelen Queens viser oversvømmelse og biler som flyter i gatene. I en video fra en T-bane-stasjon på Manhattan kan man se store mengder vann fosse inn.

T-bane-operatørselskapet MTA opplyser at flommen har stengt trafikken på 18 linjer.

Også flyplassene Laguardia, JFK og Newark Liberty Airport er rammet. Trafikken var i formiddag norsk tid innstilt.

I en uttalelse fra driverne av Newark Liberty Airport heter det at det er «alvorlig flom» på flyplassen. Det er lagt ut video i sosiale medier av store vannmengder inne på flyplassen. Alle flyvninger er midlertidig satt på vent.

Utstedte tornadovarsel i New York

I bydelen Bronx er det lagt ut video av flere biler som er helt eller delvis under vann, og det er utstedt tornadovarsel. Det siste skjedde etter at systemene til USAs værtjenester hadde registrert at en tornado hadde formet seg i området.

I nærheten av byen Johnstown i Pennsylvania er vannstanden ved en demning blitt så høy at tusener har måttet evakuere etter at det i enkelte områder har falt nesten 13 cm regn.

Byen ble tidligere rammet av en stor flom da en demning brast i 1889. 2200 mennesker mistet livet da 11 meter med vann kom fossende inn i et tettbygd strøk.

Også ved flere demninger har folk måttet evakuere, og for andre er det like i nærheten.

Biler står under vann fra flommen i elven Schuylkill i Manayunk -delen av Philadelphia. Bildet er tatt torsdag.

Stengte veier og strømløse boliger

Ellers i delstaten har Ida ført til at utallige skoler og forretninger midlertidig har måttet stenge dørene. Rundt 150 veier som delstatens transportmyndigheter vedlikeholder, er stengt, mens det også er mange andre som det er umulig å kjøre på.

Rundt 18.000 kunder er uten strøm, 12.000 av dem sentralt i Pennsylvania.

Stormen fortsatte østover onsdag kveld, og værtjenesten NWS har bekreftet at minst én tornado har oppstått. I sosiale medier er det lagt ut flere bilder og videoer av boliger som er rasert av vinden, samt tak som har løsnet fra bygg sør i New Jersey, like ved grensen mot Philadelphia og Pennsylvania.

I Virginia er nesten 20 boliger skjøvet av grunnmuren av springflo, og flere campingvogner ble tatt av vann vest i delstaten. I Rockville i Maryland ble en 19-åring funnet død etter at vannstanden hadde tatt seg opp til taket i en kjellerleilighet. En annen person er savnet.

I Massachusetts lenger nord er det utstedt farevarsel for springflo i Boston og store deler av delstaten, skriver Boston Herald.

Les mer om

  1. Ekstremvær
  2. Flom
  3. New York
  4. USA