Russisk forskningsskip arrestert i dansk havn - danske myndigheter avviser meldinger om russisk krigsskip i området

Danske myndigheter skal ha tatt beslag i dokumenter fra det russiske forskningsskipet. Torsdag kveld viste navigasjonsdata at et russisk krigsskip hadde ankommet området. Men det avviser danske myndigheter.

Akademik Ioffe ligger nå for anker utenfor Skagen. Her er skipet fotografert på Grønland i 2017.

Russland anklager danske myndigheter for å ha arrestert et russisk forskningsfartøy. Det skriver den russiske ambassaden i København i en pressemelding.

Det russiske forskningsfartøyet skulle fylle drivstoff da det seilte inn til den danske havnebyen Skagen. Skipet ankom Skagen mandag denne uken. 61 personer var om bord, ifølge det russiske nyhetsbyrået Ria.

Danske myndigheter skal ha tatt beslag i skipets dokumenter. Det er ikke klart om mannskap og passasjerer er tatt i arrest sammen med skipet.

Det danske utenriksdepartementet sier til Aftenposten at departementet «kjenner til saken». Danske myndigheter er i kontakt med russisk UD, men vil ikke gi flere opplysninger.

Avviser meldinger om russisk krigsskip

Torsdag kveld kom det meldinger om at et russisk krigsskip hadde ankommet Skagen, ifølge den danske TV-kanalen TV Nord. Ifølge TV Nord seilte skipet stille rundt forskningsskipet med slukkede lys.

Ifølge AIS-data fra Marinetraffic og Vesselfinder dreide det seg om den 104 meter lange korvetten Stoikiy. Den lå i 21.50-tiden bare et par kilometer utenfor Skagen by. Da hadde det passert tett oppover langs kysten, viste navigasjondataene.

Det russiske krigsskipet Stoikiy fotografert i 2015. Men er det dette som ligger rett utenfor Skagen? Nei, sier danske myndigheter. Jo, viser AIS-data.

AIS (Automatisk identifikasjonssystem) er et internasjonalt system som sender ut informasjon om skips posisjon og fart.

Men danske myndigheter sier at det ikke er noe russisk krigsskip i området.

– Det er ikke noe krigsskip, sier presserådgiver Christer Haven i det danske forsvaret til Jyllands-Posten.

Han kan ikke gi noe svar på hvorfor AIS-informasjon viser at det er et russisk krigsskip i området, eller hva slags skip det dreier seg om, skriver dansk TV 2.

Det har tidligere vært enkelte eksempler på at AIS-data er blitt manipulert, ifølge Wired.

Forsker Ina Holst-Pedersen Kvam ved Forsvarets Høgskole Sjøkrigsskolen og Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) sier at det er «vanskelig å konkludere noe skråsikkert i en situasjon med begrenset tilgjengelig offentlig informasjon og usikre observasjoner»

– Men sinte, gråmalte krigsskip er naturligvis svært effektive signaliserende verktøy i eventuelle kriser. Tilstedeværelsen i området av en større knytteneve søker å demonstrere en troverdig evne og vilje til å ty til skarpere midler om nødvendig, sier hun.

Stoiky er med sine moderne subsoniske Switchblade-antiskipsmissiler om bord egnet til denne typen aktivitet.

– Russland har i økende grad nettopp perfeksjonert bruken av denne typen nye, høyteknologiske skipsklasser til tvangsdiplomati og annen strategisk signalering.

– Det er ikke utenkelig at den russiske marinen allerede, eller i det minste løpet av kort tid, vil befinne seg i havområdene rundt Skagerrak avhengig av hvor nødvendig Kreml anser det å hevde seg i denne saken, sier hun.

Det russiske forsvaret er heller ikke fremmed, ifølge forskeren, for å generere falske signaler fra russiske enheter.

– Ettersom en slik deployering av sjømilitære fartøy samtidig bærer et visst eskalerende potensial. Det er imidlertid like trolig at Stoikys posisjon kan være spoofet inntil videre for å forvirre og skape usikkerhet om trolige russiske reaksjoner, sier hun.

AIS-data viste torsdag kveld at krigsskipet ligger et par kilometer fra Skagen. Men danske myndigheter sier at dette ikke er riktig.

Anklager om spionasje

Forskningsskipet heter Akademik Ioffe. Offisielt driver skipet forskning for det russiske Sjirsjov-instituttet for havforskning.

Dagens Næringsliv (DN) skrev 22. oktober i år om russiske forskningsskip som mistenkes for å drive spionasje mot norsk næringsliv. DN skrev om skipet Akademik Lazarev, et annet skip i Akademik-klassen.

– Jeg vil kalle dem spionskip, sa forsker og lærer Ståle Ulriksen på Sjøkrigsskolen til Dagens Næringsliv.

– Skipene i både Akademik- og Mekhanik-klassen opererer som forskningsskip for den russiske staten. Det er sivile forskningsskip som blir brukt til militære formål, sa Ulriksen.

Brukt som ekspedisjonsskip i Canada

Danske myndigheter skal ha arrestert skipet på oppfordring fra et annet land. Det hevder den russiske ambassaden i København.

Arrestordren kan ha kommet fra en canadisk domstol. Det canadiske selskapet One Ocean Expeditions leide nemlig Akademik Ioffe fra den russiske staten. Forskningsfartøyet ble i en årrekke brukt til arktiske ekspedisjonscruise. Men skipet gikk på grunn under en seilas i 2018, og det var uenighet om hvem som skulle betale for reparasjone. Den canadiske avisen Vancouver Sun har tidligere omtalt historien.

Russland trakk seg fra leieavtalen i 2019, og Akademik Ioffe seilte hjem. En domstol i Canada dømte i favør One Ocean Expeditions. De siste to årene har canadiske myndigheter opprettholdt arrestordren på skipet.