«Elitisten» Valerie Pecresse blir presidentkandidat for Republikanerne i Frankrike

Det konservative partiet Republikanerne i Frankrike har stemt frem 54 år gamle Valerie Pecresse som sin presidentkandidat til valget i 2022.

Det største konservative partiet i Frankrike, Republikanerne, har stemt frem 54 år gamle Valerie Pecresse som sin presidentkandidat til valget i 2022.

Pecresse er regnet som en moderat konservativ politiker, og har beskrevet seg selv som «en tredjedel Thatcher, og to tredjedeler Merkel,» skriver Reuters.

Hun slo den høyreorienterte Eric Ciotti i avstemmingen lørdag.

Pécresse forlot partiet i 2017 etter å ha anklaget ledelsen for å beveget seg for langt til høyre. Michel Barnier, som på forhånd var favoritt til å bli partiets presidentkandidat, tvitret torsdag at han vil støtte kandidaturet hennes.

Hun har gått gradene i regjeringsapparatet, fra kommunikasjonssjef til høyere utdanningsminister og budsjettminister under Nicolas Sakrozy, Frankrikes hittil siste konservative president.

Frankrike har så langt aldri hatt en kvinnelig president.

Eneste kvinne i racet

Pécresse er eneste kvinne i racet. Hun er utdannet fra Frankrikes mest kjente eliteskole, National School of Administration (ENA). Det er også hennes største svakhet: Hun blir oppfattet som for elite og for posh.

Politisk blir Pécresse blir sett på som en moderat kandidat, men har i det siste markert seg som tøffere på immigrasjon og vil utvise personer som mistenkes for å støtte islamistiske aktiviteter.

  • Les en større sak om Frankrikes presidentkandidater her