Flyplassen i Kabul er åpen igjen
Evakueringen fra flyplassen i Kabul ble stanset to ganger mandag. Nå melder Pentagon at Hamid Karzai internasjonale flyplass igjen er åpen.
Kort oppsummert:
- Søndag inntok Taliban Afghanistans hovedstad Kabul uten å møte motstand. Presidenten har flyktet.
- Det skal være nokså rolig i gatene i Kabul mandag. Folk holder seg inne og venter på hva som vil skje nå som Taliban kontrollerer byen.
- På flyplassen i Kabul er det kaos. Flere land prøver å evakuere sine folk. Afghanere prøver å flykte.
- Flyplassen i Kabul skal nå være åpen igjen etter å ha vært stengt to ganger på grunn av folk i rullebanen.
- Minst syv personer skal ha mistet livet. To væpnede menn skal ha blitt skutt av amerikanske soldater.
Det er en svært dramatisk situasjon på flyplassen i Kabul dagen etter at den islamistiske opprørsgruppen Taliban inntok den afghanske hovedstaden.
Evakueringen fra flyplassen måtte stanse to ganger mandag på grunn av mye folk på rullebanen.
Sent mandag kveld melder Pentagon at flyplassen er åpnet igjen.
AP melder også at enda flere soldater hentes inn for å sørge for sikkerheten, og at det nå skal settes inn ytterligere en bataljon.
Setter inn ytterligere 500 soldater
Pentagon-talsmann John Kirby sier at det er 2500 amerikanske soldater på flyplassen som jobber for å gjenopprette sikkerheten, og at det skal settes inn ytterligere 500.
– Vi regner med at vi kan gjenoppta flygningene i løpet av noen timer, sa han og la til at USAs mål er å fly ut flere tusen mennesker hver dag så snart flyplassen er åpen igjen.
Minst sju personer har mistet livet i kaoset på flyplassen, opplyser kilder i det amerikanske forsvaret mandag ettermiddag.
Noen av de døde skal være personer som falt fra et amerikansk militærfly da de forsøkte å klamre seg fast idet flyet forlot den afghanske hovedstaden.
Bilder fra flyplassområdet viser mennesker som ligger livløse på bakken.
Klamrer seg til fly
Flere afghanere har publisert videobilder som viser sivile som klamrer seg til et amerikansk C-17-fly som takser bortover rullebanen på Hamid Karzai internasjonale flyplass.
Ifølge nettstedet UK Defence Journal hadde en av C-17-flyvningene med seg 800 mennesker. Flyet er utgangspunktet designet for å frakte inntil 100 soldater med utstyr. Nettstedet har gjengitt opptak av deler av radiotrafikken med flyet.
Desperate mennesker løper etter fly på rullebanen
Det er vanskelig å få bekreftet informasjon om hva som faktisk foregår. Men via sosiale medier kan man se hvordan desperate mennesker prøver å klatre inn i parkerte passasjerfly.
En talsmann for det tyske utenriksdepartementet sa mandag at flyene som skulle evakuere folk, ikke kunne ta av fordi folk står på flystripen.
Mandag morgen fyrte amerikanske soldater av varselskudd i luften for å spre folk.
– Folkemengden var ute av kontroll. Vi fyrte av skudd for å løse opp i kaoset, sier en amerikansk talsmann til Reuters. I videoer fra flyplassen er det mulig å høre skyting med automatvåpen.
Taliban kontrollerer nå alle grenseoverganger på land. Amerikanerne forlot Bagram-flybasen for flere uker siden. Den internasjonale flyplassen i Kabul, som delvis er under vestlig kontroll, er eneste vei ut av landet for de som vil flykte.
BBC-journalisten Nicola Careem har gjengitt en video som sirkulerer i sosiale medier. Den viser hvordan folk desperat prøver å komme seg inn i et passasjerfly fra det afghanske selskapet Kam Air.
Alle kommersielle fly ut av Kabul er innstilt, melder det afghanske luftfartsverket, ifølge CNN. På Flightradar24 kunne man bare se ett utgående Turkish Airlines-fly fra Kabul mandag morgen.
De militære flyvningene har fortsatt sporadisk, men mandag ettermiddag melder Reuters at amerikanerne midlertidig har stanset evakueringene.
Shafi Arifi, som hadde en billett til Usbekistan på søndag, kom seg ikke om bord fordi flyet hennes ble fylt av folk som sprang over flystripen og tok seg inn i flyet uten noen kontroll. Hun fortalte Associated Press om «barn som skriker, kvinner som roper og unge og gamle menn som er sinte og opprørte, slik at ingen kan høre hverandre».
Vanskelig evakuering
Samtidig foregår det en storstilt operasjon på flyplassen for å evakuere diplomater og lokalt ansatte som har jobbet for vestlige land. Alle amerikanske diplomater skal ha forlatt ambassaden i byen og kommet til flyplassen. Situasjonen blir beskrevet som vanskelig og uavklart.
En talsmann for det tyske utenriksdepartementet sier at det er uklart hvor lenge det er mulig å evakuere fordi situasjonen på Kabul flyplass er så kaotisk.
Tyskland alene må evakuere 10.000 personer, sa forbundskansler Angela Merkel mandag.
Søndag flyktet den afghanske presidenten Ashraf Ghani fra landet. Men mange av hans landsmenn ønsker også å komme seg vekk fra Taliban.
Menneskerettighetsaktivisten Rakhshanda Jilali er en av dem som prøver å komme seg ut. Hun fortviler over at amerikanerne kontrollerer flyplassen.
– Dette er vår flyplass, men vi ser at diplomater blir evakuert, mens vi venter i fullstendig usikkerhet, sier hun til Reuters.
Utenfor flyplassen kan man se bilder av Taliban-soldater som holder vakt.
USA har sendt 6000 soldater til Afghanistan for å hjelpe til med evakueringen av egne borgere. Amerikanske styrker har kontrollen over flyplassen i Kabul.
USA og landets allierte sier lite om hvordan evakueringen foregår og hvor mange som oppholder seg på flyplassen. Flere land melder om at de har fått ut sine diplomater og deres afghanske hjelpere. Men ingen vil oppgi hvor mange som er igjen.
Søreide: Midt i evakueringssituasjon
Det danske forsvaret har evakuert en gruppe nordmenn og dansker. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide bekreftet dette mandag morgen, men sa at situasjonen er «ekstremt krevende».
– Jeg kan bekrefte at vi i natt evakuerte ansatte, men vi er midt i en evakueringssituasjon, så jeg ønsker ikke å gi ytterligere detaljer om det av hensyn til sikkerheten til dem det gjelder, sa Søreide mandag morgen.
Hun beskriver situasjonen i Kabul som «uoversiktlig og kaotisk» og sier at det finnes lite bekreftet informasjon derfra. Mandag ettermiddag sa forsvarssjef Eirik Kristoffersen til VG at alt norsk personell tilknyttet ambassaden nå er ute.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen sier at deres folk jobber under ekstremt vanskelige forhold i Afghanistan. Hun kaller situasjonen katastrofal og viser til bildene fra flyplassen.
– Situasjonen er kritisk, den er farlig, og man kan trygt si at det er kaotisk på bakken, sa Danmarks statsminister Mette Frederiksen mandag, melder NTB.
Taliban: Krigen er over
Taliban-opprørere inntok søndag presidentpalasset i Kabul. Taliban har i løpet av få dager klart å få kontroll over nesten hele Afghanistan.
– Takket være Gud er krigen over, sa Mohammad Naeem, en talsmann for Taliban, til Al Jazeera.
– Vi har oppnådd det vi ønsket, nemlig frihet og selvstendighet for vårt land, sa han.
Det er stor usikkerhet rundt hva som vil skje når Taliban nå overtar makten igjen.
Den raske overtagelsen har kommet som en stor overraskelse på både USA og landets allierte, som har vært i Afghanistan i 20 år. Mandag morgen var det tomt i Kabuls gater, og butikkene var stengt, ifølge Reuters.