Mener Obama ikke fortjente fredsprisen

Nye meningsmålinger viser at amerikanere mener tildelingen av fredsprisen til Barack Obama politiserer prisen. Et stort flertall mener han ikke fortjener den.

Et flertall av uavhengige amerikanere mener Nobels fredspris burde ha gått til en annen kandidat.
  • Alf Ole Ask

Da USAs president Barack Obama sist fredag sa at han ikke følte han fortjente fredsprisen, var han på linje med det amerikanske folket. I en meningsmåling gjort for TV-selskapet Fox News sier 65 prosent at han ikke burde hatt prisen. Det er bare blant demokratenes velgere at mer enn 50 prosent av de spurte mener at presidenten fortjente prisen. Forutsigelig nok mener 91 prosent av republikanske velgere at han ikke fortjente den. Men det som er mer problematisk for Obama, er at et flertall av de uavhengige velgerne (74 prosent) også mener prisen var ufortjent. Den innenrikspolitiske betydningen av fredspristildelingen er så vel opposisjonen som Obamas strateger usikre på. Men etter noen hektiske TV–runder sist helg, er debatten om fredspristildelingen stilnet. Oppmerksomheten er rettet mot krigen i Afghanistan, som ifølge meningsmålingene mister folkelig støtte. I løpet av uker vil Obama kunngjøre hvor mange nye soldater han sender til Afghanistan.

Syn på fredsprisen

Tildelingen av fredsprisen til Obama har også endret amerikanernes holdning til den. Nå mener hele 58 prosent av de spurte i en måling gjort av Rasmussen at prisen er politisk motivert. Det er opp 18 prosentpoeng fra i fjor. Men det er hele 48 prosent som mener den er den mest prestisjefylte fredsprisen, også det opp 10 prosentpoeng fra i fjor. Men om fredsprisen ikke akkurat har styrket Obama på hjemmebane, har han i oktober kunnet notere seg for at folk er mer tilfreds med jobben han gjør. I målingen til Associated Press-GfK er det 56 prosent som mener han gjør en god jobb, tallet var 50 prosent forrige måned. Dette er det første tegnet, på denne målingen, på at populariteten hans øker etter presidentinnsettelsen. Men det finnes også målinger som peker andre veien. Fox News rapporterte denne uken at det på deres målinger for første gang er mindre enn 50 prosent av de spurte som mener Obama gjør en god jobb.