Store protester til tross for trusler i Myanmar

Militærjuntaen i Myanmar truer med å sparke offentlig ansatte som streiker, men protestene mot kuppmakerne fortsetter.

Demokratiforkjempere blokkerte lørdag hovedveier og gater over hele Myanmar, i protest mot militærkuppet 1. februar. Disse maskerte demonstrantene tok oppstilling i Mandalay.

Lørdag blokkerte flere hundre tusen demonstranter hovedveier over hele landet, i protest mot militærjuntaen som grep makten i et kupp 1. februar.

I landets største by Yangon brukte sikkerhetsstyrker tåregass, sjokkgranater og gummikuler, og det samme var tilfelle i Myitkyina, den største byen i delstaten Kachin.

Også i byer som Lashio, Dawei, Kyaikto og Loikaw var det sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker, men det er ikke meldt om drepte.

– Revolusjonen vår skal vinne, ropte demonstrantene i Loikaw, blant dem mange lærere.

Streiker

Mange lærere og andre offentlig ansatte har nektet å gå på jobben siden kuppet 1. februar, og skoler, sykehus, banker og offentlige kontorer har måttet stenge.

Lørdag truet militærjuntaen med å sparke alle som ikke vender tilbake til arbeidet senest mandag, men det er uklart hvor mange som vil etterkomme kravet.

Skuffet over FN

Mange av demonstrantene etterlyser større internasjonalt engasjement, men FNs sikkerhetsråd ble fredag verken enige om en uttalelse eller om å innføre sanksjoner mot kuppmakerne.

– De er i ferd med å miste tiltroen til FN, og jeg har hørt de desperate appellene deres – fra mødre, studenter og eldre, konstaterer FNs spesialutsending til Myanmar, Christine Schraner Burgener.

Ikke sanksjoner

Norge og flere av de øvrige medlemslandene i Sikkerhetsrådet fordømte under møtet kuppet og de militæres maktbruk mot demonstranter, men tok ikke til orde for sanksjoner.

Det er heller ikke aktuelt for Norge å innføre unilaterale sanksjoner mot kuppmakerne, ifølge utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

– Vår holdning er at sanksjoner og restriktive tiltak er mest effektive når disse har bred internasjonal støtte, sa Søreide til NTB fredag.

Ber om våpenblokade

FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i Myanmar, Thomas Andrews, har tidligere bedt verdenssamfunnet om å innføre våpenblokade av kuppgeneralene.

Andrews har også bedt Den internasjonale straffedomstolen åpne etterforskning av kuppmakernes voldsbruk, som til nå har kostet minst 54 mennesker livet.