Verden

Kan bli stilt for retten i Gambia i ekspressfart

En rekke minnepenner og minnekort ble beslaglagt da den norske mannen ble pågrepet i Gambia. Ifølge gambisk politi har mannens bilder gjort saken svært enkel å etterforske.
  • Svend Ole Kvilesjø
  • Bevisene er svært klare og vi er allerede i ferd med å fullføre etterforskningen av den norske 45-åringen.
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Allerede i neste uke kan den norske mannen bli stilt for retten, der han må svare for tre svært alvorlige anklager, knyttet til seksuell utnyttelse av små barn.

Hvis saken kommer opp for retten bare en drøy uke etter at nordmannen ble arrestert, vil det i gambisk sammenheng vært utrolig raskt.

Den norsk-svenske konsulen i Gambia, Robert Hardmark, forteller til Aftenposten.no at en svensk statsborger, som er siktet for en alvorlig narkotikaforbrytelse i landet, ble sittende i politiets hovedkvarter i Banjul i nesten seks måneder, før etterforskningen ble sluttført, rettssaken berammet, og mannen ble overført til landets hovedfengsel i Banjul.

Les også

– Alle barna likte ham

— Svært klare bevis

— Den norske mannen som har forgrepet seg på seks barn her i Gambia, har gjort det svært enkelt for oss, sier informasjonssjef Sulayman Secka ved politets hovedkvarter i hovedstaden Banjul til Aftenposten.no fredag kveld.

Han sikter til det elektroniske materialet som ble beslaglagt, da politiet gjennomsøkte 45-åringens bolig i utkanten av kystbyen Brufut i Gambia søndag 26.desember. Politiet aksjonerte sent på kvelden, etter en bekymringsmelding fra norsk politi, og mannen ble arrestert da politiet fant ham sammen med seks mindreårige barn, fra 3 - 10 år, inne i boligens soverom.

— Denne saken er svært alvorlig. Bildene på minnekortene vi fant i huset, viser tydelig mannen, som forgriper seg seksuelt på barna. Derfor har det vært enkelt for oss å etterforske denne saken.

- Fremgår det av bildene at han forgriper seg på alle de seks barna?

— Jeg kan ikke gå i detaljer, men ja, bildene er klare bevis for overgrep mot alle barna.

En sentral politikilde har tidligere fortalt Aftenposten.no at alle de seks barna bodde permanent i mannens hus.

- Er det flere voksne personer på bildene dere har beslaglagt?

— Nei, det er bare den norske 45-åringen.

- Har dere funnet bilder av andre gambiske barn - eller barn av andre nasjonaliteter i materialet?

— Nei. Så langt vi har avdekket, er det kun de seks barna og den norske mannen som er avbildet, sier Sulayman Secka.

Kosebamser og lekebiler ligger strødd inne i mannens bolig i Brufut, en snau times kjøring fra Gambias hovedstad Banjul. (FOTO: TORE MEEK / SCANPIX)

Flyttet til varetektsfengsel — trolig rettssak i neste uke

Fra pågripelsen søndag kveld frem til fredag formiddag, satt 45-åringen i en celle i politiets hovedkvarter i Banjul.

Da ble han fremstilt for retten, som etter å ha fått fremlagt de foreløpige resultatene fra politiets etterforskning, bestemte at nordmannen skulle overføres til det beryktede hovedfengselet i Gambia, Mile 2 , som ligger tre kilometer utenfor sentrum av Banjul.

— Han sitter nå i varetekt i den delen av fengselet som vi kaller "remand wing", sier Sulayman Secka til Aftenposten.no. Han påpeker at dette ikke har noe med hoveddelen av fengselet å gjøre, der de med lange dommer sitter, under svært kummerlige forhold.

— I varetektsdelen er det helt annerledes. Fangene har det fritt, de spiller spill, snakker sammen, de koker attaya (grønn, sterk te med mye sukker red.anm.). Fangene kan også få folk til å kjøpe mat og andre ting de ønsker seg - og få det bragt inn til varetektsdelen, ifølge Secka.

- Vi er allerede i sluttfasen av våre etterforskning. og jeg tror at vi allerede i starten av neste uke, vil fremlegge for retten det vi har funnet. Det betyr at den norske mannen allerede tirsdag eller onsdag kan bli fremstilt for retten - og straffesaken mot ham kan igangsattes, hevder Secka.

Han understreker likevel at det er opp til retten å avgjøre når saken skal berammes.

Vil ikke ha hjelp fra Norge

Mannen fikk onsdag besøk av den norsk-svenske konsulen i Gambia, i varetektscellen på politiethovedkvartertet i Banjul. 45-åringen fortalte da at han ble behandlet greit av politiet. Han skal ifølge konsulen ha takket nei både til bistand fra den norske utenrikstjenesten - og norsk advokathjelp.

Siktet for tre alvorlige forhold

Informasjonssjefen forklarer at politiet har delt siktelsen inn i tre hovedpunkter:

  1. Seksuell mishandling av alle de seks barna som befant seg i huset hans, alle gutter, fra tre til 10 år.
  2. Produksjon av barnepornografi.
  3. Seksuell utnyttelse av barn, i bytte mot penger eller andre tjenester. Politiet har opplyst at mannen skal ha betalt både skolegang, klær og nøvendig livsopphold for flere av de involverte barna.

— Siktelsen er svært alvorlig og overgrepene har hver for seg en strafferamme fra fem - opp til 14 års fengsel, sier informasjonssjef Sulayman Secka til Aftenposten.no.

Uvisst om han kan utleveres til Norge

— Det er ikke opp til oss i politiet å si noe om hvorvidt mannen kan bli deportert til Norge, om han blir dømt, sier Secka.

— Tidligere har mange straffedømte, både europeiske og afrikanske borgere, blitt utvist fra Gambia. Men det har først skjedd etter at de har betalt en høy bot som står i forhold til den fengselsstraffen de er idømt. Eller de har først sonet deler av - eller hele dommen, før de har blitt deportert, utvist fra Gambia på livstid. Men denne saken med nordmannen som er siktet for overgrep mot barn, er så alvorlig at jeg ikke kan foregripe noe som helst. Dette er det helt opp til retten å avgjøre.

Les også

  1. - Siktet nordmann tilstår overgrep

  2. Kritisk til strafferammene i Norge

  3. Barnevernet lot overgriperen fortsette misbruket

  4. Gambia-saken: - Grove overgrep mot seks gutter

  5. Høyre og Frp svært kritiske til politiets prioriteringer