Trump vil benåde flere før han går av. En av dem kan bli Michael Flynn.

Michael Flynn løy til FBI og innrømmet det. Så fikk han råd fra advokaten Donald Trump nettopp har måttet kvitte seg med.

Michael Flynn var Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver.

La oss spole fire år tilbake. Donald Trump har akkurat vunnet presidentvalget mot Hillary Clinton. Den pensjonerte generalløytnanten Michael Flynn er en av dem som skal hjelpe ham med overgangen til Det hvite hus.

Flynn har tidligere ledet den militære etterretningstjenesten og er særlig kjent for to ting: Sin kritikk av president Barack Obama og ønsket om å bedre USAs forhold til Russland.

Det siste skulle koste ham jobben. Men nå tyder mye på at Trump vil sette en stopper for at Flynn også skal få en fengselsstraff for sin kontakt med Russland.

Trump, Flynn og Steve Bannon avbildet på Det ovale kontor i januar 2017.

Snakket om sanksjoner

Flynn var en viktig medarbeider for Trump under og etter presidentvalget i 2016. Da den påtroppende presidenten skulle sette sammen sin første administrasjon, pekte han raskt på Flynn. Han fikk svært sentrale jobben som nasjonal sikkerhetsrådgiver.

Men før Trump i det hele tatt hadde flyttet inn i Det hvite hus, tok Flynn et valg som skulle få ham sparket.

29. desember 2016 hadde han flere samtaler med den russiske Washington-ambassadøren Sergej Kisljak. De to skal ha diskutert sanksjoner som daværende president Barack Obama samme dag innførte mot Russland. Formålet med sanksjonene var å straffe Russland for landets forsøk på å påvirke valgkampen i USA.

Samtalene ble avslørt i februar, bare tre uker etter at Trump ble innsatt som president.

Det ble ikke bedre av at Flynn nektet for å ha diskutert sanksjoner med russeren. Han måtte til slutt tilstå at han hadde løyet for både visepresident Mike Pence, pressen og FBI.

Flynn var svært kritisk til Trumps motkandidat Hillary Clinton da han talte på republikanernes landsmøte i juli 2016. Talen førte til publikums taktfaste rop om å «lock her up».

Hyret omstridt advokat

Saken mot Flynn var det som førte til at spesialetterforsker Robert Mueller ble oppnevnt til å granske Russlands innblanding i presidentvalget i 2016.

Flynn samarbeidet med Mueller og ble avhørt hele 19 ganger. Han ble funnet skyldig i å ha løyet om sin kontakt med Russland. Siden har han ventet på en dom.

I januar i år trakk han imidlertid tilståelsen.

Flynn hadde fått en ny advokat: Sidney Powell. Den samme advokaten som Trump nylig sparket etter hennes drøye påstander om valgfusk i årets presidentvalg.

Michael Flynn har skaffet seg «en fantastisk advokat», skrev Donald Trump da Sidney Powell tok over som Flynns forsvarer.

Powell jobbet hardt for å snu saken mot Flynn. I en e-post til justisminister William Barr skal hun ha skrevet at saken hadde en korrupt bismak, ifølge The New York Times. Hun ba justisministeren håndtere mailen «ytterst konfidensielt».

– Saken lukter korrupsjon av våre elskede myndighetsorganger for det som ser ut til å ha et politisk formål.

General Michael Flynn, the 33 year war hero who has served with distinction, has not retained a good lawyer, he has… https://t.co/Wa1dZJ8O5t

Hun hevdet Flynn var et offer for en ondsinnet påtalemyndighet, og at saken var en hevnaksjon fra Obama-administrasjonen.

Powell påsto at FBI forsøkte å få Flynn i en felle ved lokke ham til å lyve, en såkalt «perjury trap» – eller menedsfelle på norsk. Tanken var at FBI skal ha stilt spørsmål som de visste ville føre til at Flynn løy.

Les også

Advokaten påsto at Trump vant med millioner av stemmer. Nå er hun sparket.

– En uskyldig mann

Det førte til at justisminister Barr satte i gang en gransking av saken. Granskingen utløste flere anklager mot Trump-administrasjonen for å blande seg inn i påtalemyndighetens arbeid.

Likefullt ble straffesaken henlagt i mai. Justisdepartmentet kom frem til at selv om Flynn hadde løyet, var usannhetene ubetydelige fordi samtalen han hadde med FBI ikke hadde noe legitimt grunnlag knyttet til etterforskningen av ham.

Saken kunne stoppet der, men en føderal dommer rettet senere krav om en ny gjennomgang av saken. Nå kan Trump sette endelig punktum i saken.

Michael Flynn er en av flere personer Trump vurderer å benåde før han går av i januar. Blant andre Axios, CNN og The New York Times skriver at de får dette oppgitt av kilder.

Det er ikke et overraskende trekk fra Trump. Han har gjentatte ganger uttrykt sin støtte til Flynn.

– Han er en vidunderlig mann. Jeg synes han har blitt behandlet veldig, veldig urettferdig av mediene, de som jeg kaller falske medier i mange tilfeller, sa presidenten etter at Flynn måtte gå.

I april sa Trump at Flynn «er i ferd med å bli renvasket». I mai kalte han ham «en uskyldig mann».