Verden

Navalnyjs kontoer beslaglagt

En russisk domstol utstedte ordre om å ta beslag i leiligheten og bankkontoene til opposisjonsleder Aleksej Navalnyj mens han fortsatt lå i koma på sykehus.

Den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj la ut dette bildet på sin Instagram-konto onsdag, samme dag som han ble utskrevet fra sykehus i Berlin. Foto: Navalnyjs instagram via AP / NTB

 • NTB-AFP

Domstolen kunngjorde dette 27. august, bekreftet Navalnyjs talskvinne Kira Jarmysj torsdag.

Navalnyj ble akutt syk på en flygning i Sibir 20. august. Han ble sendt til sykehus i Russland. To dager senere ble han hentet med fly og sendt til Berlin. Der lå han i kunstig koma. Onsdag ble han utskrevet.

Prøver analysert i Tyskland, Frankrike og Sverige har senere vist spor av nervegiften novitsjok, som ble utviklet til militært bruk i det daværende Sovjetunionen.

Navalnyj er en av president Vladimir Putins fremste kritikere, og hans støttespillere har anklaget russiske myndigheter for å stå bak det de mener var et drapsforsøk. Det har den russiske regjeringen avvist, og onsdag uttalte Kreml at det ikke er noe i veien for at Navalnyj kan komme tilbake til Moskva.

Novitsjok er samme gift som ble brukt i attentatet mot den russiske dobbeltagenten Sergej Skripal og datteren Julia i den engelske byen Salisbury i 2018. Begge overlevde, men en britisk kvinne døde etter å ha fått i seg giften via en parfymeflaske som samboeren hadde funnet i en søppelkasse.

 1. Les også

  Navalnyjs team: – Giften kom fra en vannflaske

 2. Les også

  Merkel vil ha svar. Stoltenberg vil ha svar. Russland vil ha svar. En forgiftet russer fører til ny splid mellom vest og øst.

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Utskrevet Navalnyj sier han må trene hver dag

 2. VERDEN
  Publisert:

  Navalnyj takker flygere og helsearbeidere for hjelpen

 3. VERDEN
  Publisert:

  Der Spiegel: Fant spor av det dødelige giftstoffet på huden, i blodet og i urinen

 4. VERDEN
  Publisert:

  Nordiske land fordømmer forgiftningen av Aleksej Navalnyj på det sterkeste

 5. VERDEN
  Publisert:

  Navalnyjs team: – Giften kom fra en vannflaske

 6. VERDEN
  Publisert:

  Nye tester: Navalnyj ble forgiftet med novitsjok