Verden

USA: Politimann frikjent etter at svart arrestant døde

Myndighetene i Baltimore frykter demonstrasjoner etter at politimannen Edward M. Nero ble frikjent for anklager om drap på en arrestant.

Freddie Grays død utløste voldelige opptøyer i Baltimore i slutten av april 2015.
  • Gunnar Kagge
    Gunnar Kagge
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Nero var politimannen som arresterte Gray for litt over et år siden. Han spilte neppe en sentral rolle i dødsfallet, men sto tiltalt for ulovlig arrestasjon, skriver The New York Times.

Nero hadde to års erfaring som politimann da han arresterte Freddie Gray for et år siden. Nero var på sykkelpatrulje da han fikk øyekontakt med Gray. Gray begynte å løpe og Nero arresterte ham.

Nero ba om hjelp til å bringe arrestanten til politistasjonen. En politi-van kom til stedet og overtok ansvaret for Gray. Han fikk både håndjern og fotlenker, men ble ikke sikret med setebelte. Gang på gang sa Gray at han trengte medisinsk hjelp, men han ble overhørt.

Senere viste det seg at han hadde fått et brudd i nakken, og han døde av skadene.

Raske siktelser

Dødsfallet kom etter flere hendelser der hvite poltimenn drepte svarte mistenkte. Det var opptøyer i flere amerikanske byer. Derfor var den lokale påtalemakten raskt ute med siktelser mot hele seks involverte polititjenestemenn.

  • Les også: Seks politifolk tiltalt etter Grays død

Nero var ikke mistenkt for å ha bidratt til Grays død. Men han ble tiltalt for grov uforstand i tjenesten og angrep på Gray.

Saken har hatt en vanskelig gang gjennom rettsapparatet, etter at det ble klart at de seks sakene skulle behandles hver for seg. Den første saken endte med anklager om saksbehandlingsfeil før jul. Saken måtte begynne på nytt.

Det er størst spenning knyttet til saken mot politimannen som kjørte bilen.