Forskere: Leketøyskrig har gjort Lego mer voldelig

Et «våpenkappløp» mellom leketøysprodusenter har ført til at Legos produkter blir stadig mer voldelige, mener forskere på New Zealand.

Bildet er fra den årlige Legofestivalen på Teknisk Museum i Oslo i 2012. Da var temaet bygg din drømmeby.

— Legos produkter er ikke så uskyldige som de engang var, sier Christoph Bartneck, som har ledet arbeidet med en studie fra University of Canterbury. Han mener volden nå gjør mer enn å berike leken.

«Tydelig, eksponentiell vekst i volden».

Sammen med forskergruppen han leder påpeker han at barns lek er blitt mer brutal og at det er flere våpen blant Lego-brikkene og flere krigslignende scenarioer i settene fra den danske leketøysgiganten. Ifølge studien er det snakk om en «tydelig, eksponentiell vekst i volden».

Lego har produsert sine brikker siden 1949, men det tok nesten 30 år før de første våpnene dukket opp; I et slottsbyggesett fra 1978 fulgte det med sverd, økser og lanser. I dag inneholder 30 prosent av settene våpen.

Forskerne sier utviklingen blant de danske byggeklossene gjenspeiler en bredere utvikling innenfor underholdning for barn. De mener det pågår «et metaforisk våpenkappløp» for å fange barnas oppmerksomhet med nye og spennende produkter.

Les også:

Les også

Facebook-protest mot "jente-Lego"

Lego: Vi forsøker å bruke humor

Lego-talsmann Troy Taylor sier selskapets produkter viser et bredt omfang av lekeaktiviteter, som konstruksjon, fantasi og konflikt.

**Les også:

Les også

Omstridt «jente-Lego» bidro til milliarder i lekekassen

**

— I likhet med andre former for spill og lek, er konflikt en del av et barns utvikling. Vi forsøker å bruke humor der vi kan ettersom det bidrar til å dempe konfliktnivået, sier han. (©NTB)

Les også: