Egypts kristne ber om beskyttelse

Da bomben smalt utenfor kirken, ble kopternes nyttårsmesse i Alexandria gjort om til et blodbad. Rasende og fortvilte kristne etterlyser myndighetenes beskyttelse.

En kristen demonstrant kaster stein mot egyptisk politi. Rasende og fortvilte kristne demonstrerte lørdag etter et blodig angrep mot en kirke nyttårsaften.
Les også

- Det er forferdelig ubehagelig

– Dersom biskopen hadde avsluttet messen to minutter tidligere, hadde blodbadet blitt enda verre, sier Nermin Nabil etter angrepet på kirkens hennes nyttårsaften.

Minst 21 ble drept og nesten 100 skadet da en bombe eksploderte utenfor kirken like etter midnatt. Trolig var det snakk om et selvmordsangrep.

Troende var på vei ut fra midnattsmesse i kirken i Alexandria-bydelen Sidi Beshr da det smalt. Eksplosjonen var voldsom, og opptak fra stedet viste kroppsdeler, blodige klær og knuste vinduer og vrakrester i gata rundt ødelagte biler. Inne i kirken var det panikk.

– Hva har jeg gjort for å fortjene dette? ropte en mann med blod rennende nedover ansiktet mens han ble hjulpet bort.

Steinkasting

Det er blitt rettet alvorlige trusler mot Egypts koptiske kristne, og etter angrepet samlet flere hundre kristne seg for å demonstrere ved åstedet. De støtte flere ganger sammen med politiet.

– Mubarak, kopternes hjerte brenner. Hvor er myndighetene, ropte demonstrantene til president Hosni Mubarak. De kastet stein og flasker mot politiet og ble besvart med tåregass og gummikuler.

Én av demonstrantene holdt opp et kors der blodige klær fra ofrene var festet. Noen stimlet så sammen foran en moské, og grupper av kristne og muslimer begynte å kaste stein mot hverandre. Flere biler ble påtent.

– Dette ser ut som en scene fra Bagdad, fortalte et øyenvitne.

Irakiske trusler

Om lag 10 prosent av befolkningen i Egypt er kristne, mens flertallet av de 79 millioner innbyggerne er muslimer. De siste månedene har religiøse motsetninger ført til sammenstøt mellom demonstranter og politi i landet.

De mest alvorlig truslene mot kristne egyptere den siste tiden har imidlertid kommet fra utlandet.

Al-Qaida i Irak har truet med å gjennomføre angrep i Egypt, noe som har ført til at vaktholdet ved kirkene i landet er blitt skjerpet.

Et muslimsk nettsted la for to uker siden ut en liste på internett med navn på egyptiske kirker, inkludert den som ble rammet natt til lørdag.

Forventer fordømmelse

Generalsekretær Olav Fykse Tveit i Kirkenes verdensråd sier han forventer at muslimske ledere verden over fordømmer angrepet.

– Å angripe mennesker som er samlet til bønn, er den ynkeligste form for angrep man kan tenke seg. Jeg forventer at muslimske ledere både i Norge og internasjonalt fordømmer dette angrepet på den kristne minoriteten i Egypt, sier Fykse Tveit til NTB.

– Vi registrerte før jul at var økende spenninger mellom kristne og muslimer i Egypt og fryktet at disse spenningene ville gi seg voldelig utslag. Men at det skulle skje i et slikt omfang, sjokkerer meg, sier Fykse Tveit og ber kristne og muslimske ledere om å må mane til ro.

Pave Benedikt sendte lørdag ut en uttalelse hvor han ber verdens statsledere om å stå sammen og beskytte de kristne. Fordømmelser kom også fra muslimsk hold.

– Stå sammen

Egypts president Hosni Mubarak ber om at kristne og muslimer må stå sammen i kampen mot terrorisme. Han fordømmer terrorhandlingen.

– Hele Egypt er angrepet. Blind terrorisme skiller ikke mellom koptere og muslimer, sier Mubarak og lover å «kappe hodet av slangen, konfrontere terrorismen og overvinne den».

Presidenten antyder at angrepet kan ha blitt utført med hjelp fra utlandet. Det mener også Kameel Sadeeq i den koptiske menigheten i Alexandria.

– Folk gikk inn i kirken for å be til Gud, men endte opp som istykkerrevne kroppsdeler. Denne massakren har al-Qaidas kjennetegn og følger det samme mønsteret som al-Qaida har benyttet i andre land, sier Sadeeq.