Verden

Russland utviser diplomater for å ha deltatt i Navalnyj-demonstrasjoner

Russland varsler at diplomater fra Sverige, Polen og Tyskland utvises etter å ha deltatt i Navalnyj-demonstrasjoner. Flere land fordømmer utvisningene.

Det har vært store demonstrasjoner i Russland den siste tiden mot myndighetenes behandling av regimekritikeren Aleksej Navalnyj. Her fra St. Petersburg søndag 31. januar.
  • NTB-AFP-TT
Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands statsminister Angela Merkel møttes i videosamtaler fredag. Begge to fordømmer Russlands utvisninger.
EUs utenrikssjef Josep Borrell var fredag i Moskva for å møte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.
Aleksej Navalnyj ble tidligere denne uken dømt til fengsel for brudd på meldeplikten etter en betinget dom for flere år siden.

Det russiske utenriksdepartementet sier i en uttalelse at diplomatene som «tok del i ulovlige demonstrasjoner, ble erklært persona non grata». De er nå blitt bedt om å forlate landet innen kort tid.

– Vi betrakter det som fullstendig ubegrunnet, og vi har uttrykket det til russisk side, sier pressevakt Linn Duvhammar i svensk UD til Aftonbladet.

De beklager den russiske reaksjonen, og Duvhammar sier at de forbeholder seg retten til å utforme et passende svar.

Kraftige internasjonale reaksjoner

– Vi betegner disse utvisningene som grunnløse. Vi mener at dette er nok et tilfelle hvor Russland er ganske langt fra å være en rettsstat, sier Tysklands statsminister Angela Merkel.

Tysklands utenriksminister Heiko Maas antyder at utvisningene ikke vil bli stående ubesvarte. Også Frankrikes president Emmanuel Macron stiller seg i rekken.

– Jeg fordømmer på det sterkeste alt som har skjedd, fra begynnelse til slutt. Fra Navalnyjs forgiftning til det som har skjedd i dag, med utvisningen av tyske, polske og svenske diplomater, sa Macron etter videosamtaler med Merkel.

Utvisningene vil gjøre ytterligere skade på det bilaterale forholdet til Russland, sier polsk UD, som varsler at de kan komme til å gjøre «nødvendige grep» som et svar på utvisningen.

– Mangel på tillit

EUs utenrikssjef Josep Borrell har betegnet relasjonen til Russland som mer kjølig enn på lenge. Fredag var han i Moskva for å møte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

– Jeg har formidlet til minister Lavrov vår dype bekymring og gjentatt vår oppfordring om Navalnyjs løslatelse, samt vår oppfordring om en uavhengig etterforskning av hans forgiftning, sa Borrell til pressen i etterkant av møtet.

– Vi er nødt til å erkjenne at de siste årene har forholdet vårt vært preget av fundamentale forskjeller og mangel på tillit, sa han.

Reaksjonene har ikke latt vente seg internasjonalt etter at Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj ble fengslet tidligere denne uken. Lavrov har betegnet de internasjonale reaksjonene som «hysteri».

Demonstrasjoner og pågripelser

Store demonstrasjoner har vært avholdt over hele Russland de siste ukene, og etter at dommen mot Navalnyj falt tirsdag, oppsto det flere.

Flere tusen mennesker er pågrepet av politiet på grunn av demonstrasjonene.

Russisk påtalemyndighet og politi har gjentatte ganger advart russere mot å delta i demonstrasjoner som ikke har fått tillatelse. Flere koronatiltak er nylig blitt opphevet i Moskva, men ikke forbudet mot store folkeansamlinger.