EU-topp sier Astra Zeneca-kontrakt er krystallklar og bindende

EU-kommisjonens leder gjentar budskapet om at kontrakten med Astra Zeneca er krystallklar og inneholder bindende ordrer. EU ønsker å offentliggjøre kontrakten.

Ursula von der Leyen står fast ved at ordrene i vaksineavtalen med Astra Zeneca er bindende.

Uttalelsen fra Ursula von der Leyen kommer mens EU fortsetter å legge press på vaksineprodusenten for å levere det unionen har bestilt, melder Reuters. Astra Zeneca har varslet store kutt i leveransene i første kvartal og viser til lavere produksjonsvolum enn ventet.

Fredag sier en EU-kilde til nyhetsbyrået Reuters at Astra Zeneca har tilbudt EU ytterligere 8 millioner vaksinedoser. Forrige uke sa selskapet at de bare kunne levere 31 millioner doser, mens EU var blitt forespeilet 80 millioner.

Vil offentliggjøre kontrakt

Mens farmasigiganten mener den kun er forpliktet til å gjøre sitt beste, står EU fast ved at ordrene i kontrakten er bindende. Toppsjef Pascal Soriot i Astra Zeneca har også pekt på at EU var sent ute med å signere en kontrakt med selskapet, som derfor ikke hadde tid til å ordne opp i problemer ved en fabrikk i Belgia.

Von der Leyen står fast på EUs syn om at det ikke er tatt noen forbehold om rekkefølge i kontrakten, og at den omtaler fire fabrikker, inkludert to i Storbritannia.

EU-kommisjonen ønsker å offentliggjøre en delvis sladdet versjon av kontrakten fredag, sier von der Leyen.

Godkjennes trolig fredag

Fredag er det også ventet at EUs legemiddelbyrå EMA godkjenner Astra Zenecas vaksine.

Søndag skal von der Leyen i videomøte med lederne for de store vaksineselskapene, inkludert Astra Zeneca, skriver Politico. At hun tar over vaksinesaken fra helsekommissær Stella Kyriakides betyr at EU nå løfter konflikten med den svensk-britiske farmasiselskapet til øverste nivå.