Verden

Tenker nytt om Burma

–Isolasjon og sanksjoner har ikke ført til demokrati i Burma. Det er på tide å tenke nytt, sier Erik Solheim, som landet i Rangoon i dag. –Dårlig timing, sier burmesisk opposisjonsleder.

Utviklingsminister Erik Solheim besøkte også Burma i januar i fjor. Da viste general Kyaw Thu Solheim hva regimet hadde gjort for å rydde opp etter syklonen som herjet landet i mai 2008. Foto: TROND VIKEN/UD

 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Utviklingsministeren, som er gammel Burma-aktivist, har det siste året forsøkt å fortelle militærregimet i Burma at han ønsker å mykne opp Norges holdning til det isolerte landet i Sørøst-Asia. Dermed kan det bli slutt på UDs anbefaling til norske selskaper om ikke å investere i Burma.

I BURMA

Kristoffer Rønneberg

Lokal tid i Burma:

Flørtingen har gitt resultater – Solheim er ikke bare invitert til å besøke landet denne uken, han får også lov til å ha med seg norsk presse på turen. Det er høyst uvanlig at myndighetene i landet slipper inn utenlandske medier på journalistvisum. Enkelte kaller det historisk.

– Hvis man ser seg rundt i verden, ser man at erfaringen med sanksjonsregimer har vært i hovedsak negative. Det har vært 50-100 land der man har hatt sanksjoner, og i hovedsak har det ført til at regimene har kunnet rettferdiggjøre sin egen udyktighet ved å peke på krefter i utlandet, sier Solheim.

Utviklingsministeren ser for seg det han kaller en «god spiral», der Norge og Vesten reduserer boikottiltakene samtidig som militærjuntaen mykner opp overfor både opposisjonen i landet og for utlandet.

– Jeg håper å kunne bidra til at Burma tar et lite skritt i riktig retning. Men det er viktig å si at Norge ikke kan gjøre dette alene. Vi må også ha med EU og USA. Samtidig vet vi at dette kommer til å ta tid. Burma blir ikke Sveits over natten, sier Solheim.

Obama-endring.

Mens resten av de sørøstasiatiske landene har nytt godt av en sterk økonomisk vekst de siste 20 årene, har Burma stått nærmest stille. Selv om enkelte land, spesielt India og Kina, investerer i Burma for å hente ut naturressurser, har brorparten av befolkningen sett lite til de økonomiske godene disse investeringene fører til.

Samtidig har militærjuntaen, under streng ledelse av general Than Shwe, holdt befolkningen i et jerngrep. Landets folkevalgte leder, nobelprisvinneren Aung San Suu Kyi, har tilbrakt 14 år i husarrest etter at hun vant valget i landet med klar margin for nesten nøyaktig 20 år siden. Over 2000 personer antas å sitte fengslet av politiske årsaker i landet, og det fremste opposisjonspartiet, NLD, ble denne måneden erklært ulovlig og nektet å delta i valget som skal holdes i høst. Solheim tror tiden er riktig for en dialoglinje med militærjuntaen.

– Obama-administrasjonen har allerede lagt om kursen i forhold til den forrige administrasjonen, og vi ser at dette har ført til en større åpenhet for politiske samtaler, sier han, og viser til at USAs viseutenriksminister Kurt Campbell nylig besøkte landet og fikk besøke Aung San Suu Kyi.

– Regimet må ta første steg.

Men ikke alle er enige i at en mykere linje er den rette løsningen. Iallfall ikke akkurat nå.

– Dersom Solheim vil trykke regimets ledere i hånden, får det være hans sak. Men dette er et galt tidspunkt å løfte sanksjonene på. Generalene må selv ta det første steget ved å åpne opp landet for utenlandske turister og direkte investeringer, sier Nyo Myint, som leder NLDs utlandskontor fra sin base i Thailand.

Han sier kun et fåtall mennesker vil nyte godt av at sanksjonene reduseres, og at Norge heller burde satse på tiltak som gavner befolkningen direkte.

Skepsisen deles av Norges tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

– Jeg mener at det er et galt tidspunkt nå å heve sanksjonene, fordi vi nærmer oss et valg som juntaen har rigget til på en udemokratisk måte.

 1. Les også

  Burma: Bak bambusteppet

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Brende advarte fredsprisvinneren før hun holdt tale: – Dette er Aung San Suu Kyis siste sjanse

 2. VERDEN

  Over 30 skal være drept i protestleir i Sudan

 3. VERDEN

  Nord-Korea omtaler seg som et selvforsynt kommunistisk paradis. Nå vil diktatoren utvikle en kapitalistisk økonomi.

 4. VERDEN

  17-åringen så sin egen begravelse på Skype. Slik hindret foreldrene at han ble barnesoldat.

 5. VERDEN

  Kina legger press på Myanmar om kraftutbygging

 6. LEDER

  Aftenposten mener: Et problem som Myanmar må løse