Måtte slippe soldatene om bord

–Hvilken rett har disse aktivistene til å gjøre dette mot oss? utbryter Joya, en middelaldrende kvinne som følger det irske lasteskipets innseiling til israelsk havn fra en høyde over Ashdod havn.

Israelske styrker bordet i går formiddag nødhjelpsskipet «MV Rachel Corrie», som forsøkte å bryte gjennom sjøblokaden av Gaza.

Israelske styrker bordet i går formiddag nødhjelpsskipet «MV Rachel Corrie», som forsøkte å bryte gjennom sjøblokaden av Gaza.

– Bordingen av båten skjedde uten vold, og med full medgjørlighet fra mannskapet og aktivistene om bord, opplyste en talskvinne for den israelske hæren. Ingen skal ha blitt skadet.

«Rachel Corrie» ble stanset etter at fartøyet fire ganger hadde ignorert ordre om å endre kurs og gå til den israelske havnebyen Ashdod.

– Vi fikk tillatelse til å gå om bord, sier en israelsk talsmann til Aftenposten.

Dette er den israelske marine. Dere nærmer dere et konfliktområde som er under maritim blokade. Gaza-området, kysten og Gaza havn er stengt for all trafikk. Den israelske regjering støtter leveranser av humanitære forsyninger til Gazastripens sivile befolkning og ber dere gå inn til Ashdod havn.

Gaza-området, kysten og Gaza havn er stengt for all trafikk. Den israelske regjering støtter leveranser

av humanitære forsyninger til Gazastripens sivile befolkning og ber dere gå inn til Ashdod havn.

Ifølge Free Gaza Movement entret de israelske styrkene skipet fra sjøen og brukte ikke helikoptre, men organisasjonen reagerer likevel kraftig på det som har skjedd: «For andre gang på mindre enn en uke har israelske kommandosoldater stormet et ubevæpnet nødhjelpsskip og brutalt tatt dets passasjerer som gisler og tauer det til israelsk havn», heter det i en pressemelding. Leder Greta Berlin nøler ikke med å klassifisere israelernes aksjon som ulovlig.

– Det å borde et skip i internasjonalt farvann er vold, sier hun.

– Hamas stjeler varene

I går ettermiddag ble skipet eskortert inn til havn i den israelske byen Ashdod. Den israelske kvinnen Joya følger ferden, sammen med andre skuelystne.

– Ingen andre nasjoner ville finne seg i dette, sier hun og stryker en lokk av det brune håret vekk fra pannen med en litt heftig bevegelse.

– Aksjonistene om bord sier at de ikke vil ramme Israel, men hjelpe palestinerne på Gazastripen?

– De får mer enn nok hjelp allerede! Problemet er bare at Hamas (islamistgruppen som styrer Gazastripen, red.anm.) stjeler det Israel slipper over grensen, fastslår Joya skråsikkert.

I varetekt

Det var 11 aktivister om bord «Rachel Corrie», malaysiere og irer, samt åtte besetningsmedlemmer. Alle måtte tilbringe natten i varetekt, i et fengsel i Holon.

Aktivistene vil bli avhørt og spurt om de er villig til å la seg utvise straks, eller om de vil påklage vedtaket om utvisning. Trolig vil de kunne være på vei ut av Israel i løpet av de nærmeste par dagene dersom de samtykker.

Lasten om bord blir kjørt med lastebiler til Gaza, minus varer som bryter mot blokadebestemmelsene, som jern og sement.

Ingen adgang

Høyden over havnen er smekkfull av journalister og skuelystne. Mange TV-stasjoner har parkert sine varebiler med digre satellittantenner og nyhetskanal-ankere er på plass for å snakke til kamera med den vesle skuta på havet i bakgrunnen. Inn i havneområdet kommer vi ikke: –Dette er militær sone. Prøver du en gang til, ringer vi politiet straks! er den kontante beskjeden Aftenposten får fra vaktsjefen ved sperrebommen foran innkjørselen.

Sympati

På høyden har unge og gamle tatt med seg israelske flagg og roper iblant taktfaste slagord mot aksjonistene som de selvsagt er for langt unna til å høre. Israelsk-britiske Julia Crockatt er ikke enig med flertallet her:

– Jeg har stor sympati for aksjonistenes sak. Det er nødvendig at det kommer mer forsyninger til Gazastripen, sier hun, og kaster et blikk på sin søster Clare, som er der med sin datter Ofri.

– Her er vi ikke helt enige, sier Clare og smiler forsiktig: – Jeg har to barn i militæret.