Verden

Letterman tøyser med Erna Solbergs høyre hånd

Den amerikanske komikeren David Letterman og statssekretær Sigbjørn Aanes (t.v.) under statsmiddagen i et telt i hagen til Det hvite hus i Washington.

Den tidligere talkshow-verten David Letterman sier hans selvtillit fikk seg en trøkk fra statsminister Erna Solbergs rådgiver.

 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

Den amerikanske TV-personligheten deltok fredag 13. mai på den store statsmiddagen president Barack Obama holdt for fem nordiske statsledere.

Rammet selvfølelse?

Letterman var blant de rundt 400 inviterte og satt under middagen sammen med rådgiver Sigbjørn Aanes ved Statsministerens kontor. Nå på lørdag mottok Letterman en pris og under talen tullet han litt med hvordan det å gå av med pensjon kan ramme selvfølelsen.

Følte seg som storkar

Letterman forteller hvordan han og kona ble begeistret da de for første gang skulle på en av de gedigne og sjeldne statsmiddagene i Det hvite hus.

 • Ni ting du ikke må vite om toppmøtet og statsmiddagen, men som kanskje kan være litt gøy likevel.

– Jeg blir plassert ved siden av en mann som er assisterende stabssjef hos Norges statsminister, og jeg føler meg som en storkar. Vi snakker og vi snakker og vi snakker, sier Letterman.

– Hvorfor er du her?

Så kom de til desserten.

– Og fyren sier til meg: Hvorfor er du her? Og jeg sier: Vet du hva, jeg tror invitasjonen ble feilsendt i posten. Og han sier: Så du er her ved en feil? Og jeg sier: Ja. Og han sier: Åh. Så slik er det. Du blir bedt i statsmiddag, og ingen vet hvem du er. Slik er det å trekke seg tilbake, sa Letterman.

Aanes: En ære

Sigbjørn Aanes bekrefter overfor Aftenposten at han satt sammen med Letterman og snakket med ham under middagen.

– Det er en ære å bli brukt i en anekdote i en tale av tidenes største talkshow-vert, sier Aanes.

– Visste du ikke hvem han var, eller kjente du ham ikke igjen med skjegg?

– Jeg vil helst ikke ødelegge en god historie, men jeg innledet vår samtale med å bemerke at jeg syntes han så bedre ut nå med skjegg enn da han var på skjermen. Så det var nok klart at jeg visste hvem han var, sier en lattermild Aanes.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.

Les også

 1. De fjongeste middagene i USAs hovedstad

 2. Solberg fleipet i Det hvite hus om amerikanske soldater på ski

 3. Skal minne Obama om hvorfor vi har NATO

Les mer om

 1. David Letterman
 2. Barack Obama
 3. Høyre (H)