Verden

Fire nordiske aviser rydder forsiden: Protesterer mot Kinas pressesensur

Aftenpostens førsteside er torsdag et protestbrev til støtte for pressefrihet i Hongkong. Fire nordiske aviser trykker samme brev.

Politiken i Danmark, Dagens Nyheter i Sverige, Helsingin Sanomat i Finland og Aftenposten i Norge viet papirforsidene sine til et protestbrev mot kinesiske myndigheters pressesensur torsdag 1. juli.
  • Hilde Bjørhovde
    Hilde Bjørhovde
    Journalist

Aftenposten publiserer i dag et brev til Kinas president Xi Jinping. Det er et felles opprop med tre andre ledende aviser i Norden, i protest mot kneblingen av Hongkongs borgere.

Sjefredaktørene i Nordens ledende aviser publiserer brevet til støtte for kolleger i Apple Daily og andre medier i Hongkong.

Verden kan ikke lenger se passivt på at Kina gradvis suger luften ut av pressefriheten i Hongkong, heter det i brevet.

– Ytrings- og pressefrihet er en avgjørende forutsetning for demokrati. Det har forvitret lynraskt i Hongkong. Derfor mener jeg det er riktig å markere hvor destruktiv denne utviklingen er. Det er også viktig for å vise solidaritet med våre kolleger i Hongkong, sier Aftenpostens sjefredaktør Trine Eilertsen.

Vil vise solidaritet

– Det kjennes veldig riktig å stå opp for grunnleggende menneskerettigehter i Hongkong og vise vår solidaritet med våre kolleger som har fått sin frihet kraftig redusert, sier Dagens Nyheters redaktør Peter Wolodarski.

Politikens sjefredaktør Christian Jensen håper kollegene i Hongkong vet at de ikke er alene.

– Det er et uttrykk for solidaritet med våre kolleger, sjefredaktører og utgivere i Hongkong. De føler seg nok ganske alene der ute, men de skal vite at det sitter sjefredaktører andre steder i verden som yter dem moralsk oppbakking og gjør oppmerksom på at det som foregår, er å kvele grunnleggende presse- og frihetsrettigheter, sier han.

– Situasjonen i Hongkong kan relateres til vår egen avis, som ble forbudt av russiske myndigheter til sammen 11 ganger i årene mellom 1899-1904. Som i Hongkong nå, var Finland en autonom region, og den konstitusjonelle statusen ble ikke respektert av tsaren i de årene, sier sjefredaktør Kaius Niemi i Helsingin Sanomat.

Rydder forsidene

Oppropet er publisert av finske Helsingin Sanomat, svenske Dagens Nyheter, danske Politiken og Aftenposten.

Slik ser forsidene på avisene ut torsdag morgen.

Les mer om

  1. Kinas kommunistparti 100 år
  2. Hongkong