Verden

Anklager om brudd på våpenhvile i Nagorno-Karabakh

Armenere og aserbajdsjanere anklager hverandre for brudd på våpenhvilen som lørdag trådte i kraft i den omstridte regionen Nagorno-Karabakh.

En mann kikker lørdag på et krater etter et artilleriangrep nær en skole i byen Stepanakert. Foto: AP / NTB

 • NTB-AFP

Et angrep mot armenske pansrede kjøretøyer fra en video offentliggjort av det aserbajdsjanske forsvarsdepartementet lørdag. Foto: AP / NTB

En mann går gjennom ruinene av huset sitt i den omstridte regionen Nagorno-Karabakh etter et bombeangrep. Det er nå kommet til enighet om våpenhvile i konflikten. Foto: AP / NTB

På dette bildet som er offentliggjort av Russlands utenriksdepartement, sitter den aserbajdsjanske utenriksministeren Jeyhun Bayramov (til venstre), Russlands Sergej Lavrov og Armenias Zohab Mnatsakanyan rundt forhandlingsbordet i Moskva. Foto: AP / NTB

– Armenia overholdt ikke den midlertidige våpenhvilen, hevdet den aserbajdsjanske presidentrådgiveren Hikmat Ajijev lørdag ettermiddag.

Han la til at Aserbajdsjan vil bli nødt til å svare på det han beskrev som en provokasjon.

Også regjeringen i Armenia anklaget motparten for brudd på våpenhvilen etter at den trådte i kraft klokken 12 lokal tid.

Likevel virker det som situasjonen ble betydelig roligere etter dette tidspunktet. Tidligere på dagen skal begge parter ha gjennomført kraftige artilleriangrep.

Fredssamtaler i Moskva

En journalist fra nyhetsbyrået AFP har beskrevet hvordan luftvernsirener ble skrudd av og innbyggere våget seg ut på gatene i byen Stepanakert da våpenhvilen trådte i kraft.

Etter klokken 12 skal det kun ha vært mulig å høre enkelte eksplosjoner langt unna. Stepanakert fungerer som hovedstad for de armenske separatistene som kontrollerer Nagorno-Karabakh.

Ifølge en tidligere uttalelse fra partene skal våpenhvilen gjøre det mulig å utveksle døde og krigsfanger, og legge grunnlag for en varig fred.

Utenriksministrene fra de to landene har vært samlet til fredssamtaler i Moskva fredag og natt til lørdag.

Samtalene er blitt ledet av Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, som tidlig på natten opplyste at det var enighet om en våpenhvile.

Ifølge Lavrov har partene også forpliktet seg til å gå i gang med grundige diplomatiske forhandlinger for å hindre nye krigshandlinger.

– Siste mulighet

Samtalene i Moskva er de første på høyt nivå etter at det for nesten to uker siden brøt ut harde kamper mellom Aserbajdsjan og armenske separatister.

Aserbajdsjans president Ilham Alijev sa før møtet i Moskva kom i gang at dette var Armenias siste mulighet til å unngå krig.

Konflikten mellom de to landene har utviklet seg til krigshandlinger de siste ukene. Nagorno-Karabakh er internasjonalt anerkjent som en del av Aserbajdsjan, men i praksis er området en selvstyrt republikk med en armensk befolkning som har omfattende armensk støtte.

Stormakter involvert

Flere stormakter har på forskjellige måter vært involvert i konflikten. Russland har et godt forhold til begge de to tidligere sovjetrepublikkene, men samarbeider tettest med Armenia der landet har en militærbase.

Armenia har også inngått en forsvarsallianse med Russland og flere andre tidligere sovjetrepublikker.

Nato-landet Tyrkia, som er Aserbajdsjans fremste støttespiller, har sendt militære rådgivere og anklages også for våpenstøtte. Hundrevis av syriske opprørere skal også ha funnet veien til Nagorno-Karabakh med tyrkisk bistand, ifølge blant andre Frankrikes president Emmanuel Macron.

 1. Les også

  Putin inviterer krigende utenriksministre til fredssamtaler

 2. Les også

  Den blodige konflikten mellom de to landene raser. Midt i skuddlinjen ligger et norsk oljeeventyr.

 3. Les også

  Halve Nagorno-Karabakhs befolkning skal være drevet på flukt

Les mer om

 1. Aserbajdsjan
 2. Armenia

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Natt til lørdag signerte de våpenhvile. Nå fortsetter kampene.

 2. VERDEN

  Våpenhvilen er brutt i Nagorno-Karabakh

 3. VERDEN

  Ingen våpenhvile i sikte i Nagorno-Karabakh

 4. VERDEN

  Kampene i Nagorno-Karabakh fortsetter. 84 armenske soldater skal være drept.

 5. VERDEN

  Intenst diplomati for å få slutt på kampene om Nagorno-Karabakh

 6. VERDEN

  Sivile drept, hus bombet, helikoptre skutt ned. Nå får alle over 18 år beskjed om å gjøre seg klare til krig.