Egypterne trosser truslene

Regimet i Egypt har arrestert 800 personer, men protestene fortsetter. Fredsprisvinner Mohammed ElBaradei har sluttet seg til demonstrasjonene.

Les også :

– Jeg drar tilbake til Kairo og tilbake til gatene. For i realiteten finnes det ikke noe annet valg, sier ElBaradei til nettstedet The Daily Beast , ifølge NTB.

Etter en lang karriere i FN-systemet har ElBaradei etablert seg som en ledende opposisjonspolitiker i Egypt. Han ledet partiet Nasjonal koalisjon for endring, men boikottet høstens parlamentsvalg som var preget av juks.

Han reagerer på at vestlige land ser på stabilitet som viktigere enn et brudd med autoritære regimer i Midtøsten.

— For hver dag som går blir det vanskeligere å arbeide med Mubaraks regjering, også om en endring, og for mange mennesker i Egypt er det ikke lenger en utvei. De mener han har vært der i 30 år, er 83 år gammer og det er tid for endring. For dem er den eneste utveien en ny begynnelse, sier ElBaradei.

Han mener de siste dagens demonstrasjoner er tegn på at Egypts befolkning har fått nok.

- Denne uken brøt det egyptiske folk ned fryktens barriere, og når den er borte er det ingenting som kan stoppe dem, sier ElBaradei.

Seks personer drept

Ifølge nyhetsbyrået AP var demonstrasjonene onsdag kveld roligere i Kairo enn dagen før i Kairo. Men i Suez var situasjonen verre.

I Kairo trosset 2000 mennesker forbudet og marsjerte langs avenyene ved Nilen.

Totalt seks personer skal være drept og 860 personer arrestert. I et forsøk på å stanse rekrutering til demonstrasjonene har regimet delvis stengt nettstedene Facebook, Twitter og mobiltelefontjenester.

I Suez ble demonstrasjonene voldelige ved soloppgang onsdag. Da skal demonstranter ha kastet stein mot et likhus der de ventet på liket av en mann som ble drept tirsdag. Politiet svarte med tåregass, gummikuler og skjøt skarpe skudd i lufta.

Ber om sosiale reformer

- Situasjonen er kommet ut av kontroll, og det er krig i gatene, sier en reporter fra Al Jazeera, som følger demonstrasjonene i byen.

FOTO: SCANPIX

Egypt er USAs viktigste allierte i den arabiske verden, og utenriksminister Hillary Clinton var i går ute og advarte mot å slå hardt ned på demonstrasjonene.— Bruk denne muligheten til å iverksette politiske, økonomiske og sosiale refomer som vil svare på de legitime interessene som det egyptiske folket har, sa Clinton i en uttalelse onsdag.

President Hosni Mubarak har styrt landet med jernhånd i 30 år. Halvparten av befolkningen lever under Verdensbankens fattigdomsgrense på to dollar dagen, og korrupsjon lammer økonomien. En tredel av landets befolkning på 80 millioner er analfabeter.

Frykter sønnen tar over

Den 82 år gamle presidenten er ventet å gi fra seg makten snart og det blir spekulert i om sønnen Gamal kommer til å ta over. Det har ført til kraftige reaksjoner, og sinne blant folk i gatene.

Demonstrasjonen i Egypt er også inspirert av opptøyene I Tunisia som førte til at diktator Zine al-Abidine Ben Ali flyktet landet 14. januar.

Egyptiske myndigheter har forsøkt å legge skylden på det forbudte muslimske brorskapet i landet.

Men ifølge BBC er demonstrantene ikke særlig mer begeistret for opposisjonen og Det muslimske brorskapet har ikke hatt en lederrolle i demonstrasjonene.

En demonstrant kaster en gjenstand mot politiet i Kairo natt til torsdag.