Verden

Russiske og britiske turister hentes hjem fra Egypt

Russiske og britiske myndigheter trapper opp innsatsen for å hente hjem titusener av turister som ble sittende fast i Egypt etter at flygninger ble stanset til feriebyen Sharm el-Sheikh.

  • Ntb

Søndag meldte det russiske nyhetsbyrået RIA at russiske myndigheter hadde hentet hjem 11.000 turister fra Sharm el-Sheikh og Hurghada de siste 24 timene.

RIA siterer visestatsminister Arkadij Dvorkovitsj, som også sier at mange flere skal hentes hjem i løpet av søndagen.

Britiske myndigheter begynte også lørdag å hente hjem turister. Ni fly lettet lørdag med nesten 2.000 mennesker om bord med kurs for britiske flyplasser, mens elleve fly står klar på Kypros for å hente flere.

Nesten 80.000 russere og rundt 20.000 briter ble sittende fast etter at russiske og britiske myndigheter stanset flygninger til Egypt som følge av ulykken med et russisk passasjerfly i Sinai forrige helg, der 224 mennesker mistet livet.

Mange av de britiske turistene har fått beskjed om at ferien blir forlenget i noen dager fordi returflygingene er kansellert.

Mistanke om terror

USA og Storbritannia, så vel som internasjonale etterforskere, har mistanke om at flystyrten ble forårsaket av en bombe kort etter at flyet tok av fra flyplassen ved Sharm el-Sheikh.

Den egyptiske lederen for etterforskningen, Ayman el-Muqadem, sa på en pressekonferanse i Kairo lørdag at det ble hørt støy på opptaket fra taleregistratoren det siste sekundet før flyet gikk i oppløsning.

Selv om han sa at det er altfor tidlig å fastslå årsaken til styrten, styrket utsagnet britiske og amerikanske mistanker om en bombe i lasten.

At Russland stanset alle flygninger til Egypt, viser at også de tar mistanken om en terroraksjon på alvor.

Dårlig sikkerhet

I helgen kom det også fram opplysninger om at sikkerheten på flyplassen i Sharm el-Sheikh er dårlig. Ansatte ved flyplassen forteller til nyhetsbyrået AP at en viktig bagasjeskanner ofte har vært ødelagt.

De forteller også om andre svikt i rutinene, blant annet at det har vært lett å bestikke politi til å slippe gjennom folk med narkotika og våpen.

— Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har tatt en bag full av narkotika eller våpen som de har sluppet gjennom for ti euro eller lignende, sier en ansatt.

Egypts luftfartsminister, Hossam Kamal, har så langt ikke kommentert påstandene. Tidligere i uken insisterte han på at sikkerheten ved landets flyplasser følger internasjonale standarder.

Den russiske visestatsministeren Dvorkovitsj sa søndag at det første av tre team som skal undersøke sikkerheten ved forskjellige flyplasser i Egypt, er på vei.

Verken russiske eller britiske turister har fått lov å ta med annet enn håndbagasje på flyet, og innsjekket bagasje skal sendes senere på separate fly. Russland sier at de har sendt to store fraktfly av typen Il-76 for å hente bagasje.

Les også

  1. Flyplassansatte: - Sviktende sikkerhet i Sharm el-Sheik

  2. Egypt: Uvanlig lyd ett sekund før ulykken

  3. UD fraråder ikke-nødvendige reiser til Sharm el-Sheikh