Verden

Trump og Putin samstemt om epost-hackingen av Demokratene

Russlands antatte hacking av demokratenes e-post i USA har ført til sterke reaksjoner. Men Donald Trump og Vladimir Putin synes å være enige.

Nesten 20.000 e-poster fra personer i Det demokratiske partiets nasjonalkomité (DNC) ble stjålet og lekket av det som antas å være russiske hackere. E-postene viser tilsynelatende at topper i partiet ville undergrave Bernie Sanders' nominasjonskamp, selv om de formelt skal forholde seg nøytrale. Det har ført til splid i det demokratiske partiet, noe som gagner Donald Trump.
  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes
    Journalist

Spekulasjonene og diskusjonene går nå høyt og lavt både i USA og Russland om hvor tett forholdet er mellom Vladimir Putin og Donald Trump. Det diskuteres til og med om Trump er en russisk spion.

  • Demokratenes partileder overlevde ikke e-postskandalen. Først fjernet som landsmøtetaler - så gikk hun av.

Obama peker på Trump og Putin

Natt til onsdag snakket også den amerikanske presidenten Barack Obama om saken:

– Det vi vet, er at russerne hacker våre systemer, sa han til TV-kanalen NBC og la til:

– Når det kommer til motivene for lekkasjen og alt det – jeg kan ikke si det direkte... Det jeg vet, er at Donald Trump gjentatte ganger har uttrykt beundring for Vladimir Putin.

Trump kaller beskyldninger galskap og absurd

Både Trump og Putin gjør det de kan for å distansere seg fra e-post-skandalen. Trump publiserte blant annet flere tweeter natt til onsdag norsk tid.

«I et forsøk på å avlede skrekken og dumskapen i Wikileaks-katastrofen har Demokratene sagt at det kanskje er Russland som holder på med Trump. Galskap!» heter det i den ene.

Allerede søndag fikk Trumps kampanjesjef Paul Manfort spørsmål på et anerkjent politisk talkshow om det er noen koblinger mellom valgkampapparatet og Putin og hans regime.

Dette avviste han blankt og svarte:

– Det er absurd. Og du vet at det ikke er noe grunnlag for det, sa Manafort.

«Absurd» var også ordet Vladimir Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov brukte da han tirsdag ble spurt om Russlands angivelige rolle i hackingen. Han sa også følgende om disse «absurde nyhetene:

– Vi ser fortsatt maniske forsøk på bruk av Russland under den amerikanske valgkampen, sa Peskov, ifølge den russiske avisen RBK.

Også onsdag kommenterte Peskov, da med bakgrunn i uttalelsene til Obama:

– Dette minner meg om når folk i selskap begynner å fortelle hverandre spøkelseshistorier, og de begynner å bli redd for sine egne historier, sa Peskov ifølge Interfax.

Nesten sikker på at Russland står bak

E-post-skandalen som ryster USA og har satt det demokratiske partiet på hodet, tok en ny vending natt til onsdag. For storavisen The New York Times melder nå at mistanken om at det var Russland som hacket e-postsystemet til Det demokratiske partiet, er styrket.

Avisen skriver at amerikansk etterretning nå har informert Det hvite hus om at det er en«stor grad av sannsynlighet» at det er russiske myndigheter som står bak tyveriet av e-poster. Samtidig understrekes det at det er uklart om de russiske hackerne kom over dokumentene ved en tilfeldighet som del av rutinemessige datainnbrudd, eller målet fra begynnelsen var å påvirke presidentvalgkampen i USA.

Vladimir Putin og hans pressetalsmann Dmitrij Peskov.

Det er en betydelig grad av enighet blant eksperter og amerikansk presse om at den russiske presidenten Vladimir Putin foretrekker at Donald Trump blir USAs neste president.

Det skyldes både at Trump mange ganger har uttalt seg kritisk til NATO og det han mener er mange medlemslands manglende vilje til å betale sin del av regningen. Men det falt også Putin tungt for brystet at Clinton i 2011 kritiserte det russiske parlamentsvalget som ledet til massedemonstrasjoner mot Putin grunnet valgfusk.

«Er Trump en russisk spion?»

En rekke medier har de siste dagene stilt spørsmål ved om det er koblinger mellom Putin og Trump. Det gjør blant annet BBC i en overskrift i dag.

Den anerkjente journalisten og Russlands-kjenneren Julia Ioffe hadde følgende tittel på Foreign Policy mandag: «Er Trump en russisk spion?»

Hun konkluderer slik:

«The Donald og Vlad holder kanskje ikke hender, men er venner som ligger med hverandre» (friends with benefits).

Russisk avis: «Trump – Putins prosjekt»

Også Russlands eneste uavhengige nettavis, Riga-baserte Meduza, prøver å finne svar på hvor nær Putin og Trump eventuelt er: «Trump – Putins prosjekt. Hva er det med dette som ikke er slik?»

Les mer om

  1. USA-valg 2016
  2. Russland
  3. USA
  4. Wikileaks