Verden

Dødstallene stiger: 17 personer bekreftet omkommet i California

Dødstallet i California har steget til 17 etter at den amerikanske delstaten har blitt rammet av voldsomme skogbranner de siste dagene.

Solen skinner gjennom den røykfylte himmelen i Santa Rosa i California tirsdag. Foto: Jeff Chiu / TT / NTB Scanpix

 • NTB

Sheriffen i Sonoma County opplyser at enda to personer er bekreftet omkommet tirsdag. Det utgjør elleve dødsfall i det fylket alene. De seks andre omkomne hører til fylkene Napa, Yuba og Mendocino. Samtidig er flere hundre personer meldt savnet, men sheriffen i Sonoma sier mange av dem er trygge og vil bli gjenforent med sine familier.

Blant ofrene er en 100 år gammel mann og hans 98 år gamle kone, som ikke klarte å komme seg ut av huset da skogbrannen rammet.

Les også: Kraftige storbranner herjer i California

De voldsomme brannene som startet søndag kveld lokal tid, er noen av de dødeligste i Californias historie. Foto: Jeff Chiu / TT / NTB Scanpix

Minst 185 til sykehus

Det er særlig vindistriktene i den nordlige delen av California som er hardest rammet. Sykehusene i delstaten sier de har behandlet minst 185 pasienter, de fleste for røykskader, mens flere også har brannskader. Noen få er mer alvorlig skadd.

De voldsomme brannene som startet nord for San Francisco søndag kveld lokal tid, er noen av de dødeligste i Californias historie. Over 2.000 bolig- og forretningsbygg er ødelagt, og det fryktes at tallet vil stige.

Tirsdag ble hundrevis av brann- og politifolk satt inn for å forsterke innsatsen mot skogbrannene. Kun i Sonoma er rundt 25.000 evakuert, og omkring 5.000 har søkt tilflukt i evakueringssentre.

Voldsom røyk dekker det østlige området i Napa i California. Skogbrannene herjer i flere vindistrikt. Foto: Michael Short / AP / NTB scanpix

Guvernør ber om hjelp

Sør i California oppsto det også brann, men her har brannvesenet mer kontroll. Tusenvis av innbyggere i Tustin, Orange og Anaheim har fått returnere til hjemmene sine.

Mandag ble store deler av delstaten rammet av kraftig vind som gjorde arbeidet mot flammene vanskeligere. I sør har vinden roet seg og temperaturen har sunket. Lokale brannmyndigheter sier 25 prosent av brannen der er nå under kontroll.

California-guvernør Jerry Brown har oppfordret president Donald Trump til å sende føderal hjelp, og sier ødeleggelsene er ekstraordinære.

– Tusenvis er hjemløse, sier Brown.

Flere hundre hjem har blitt jevnet med jorden etter at skogbrannene raste forbi Santa Rosa i California mandag. Foto: California Highway Patrol Golden Gate Division / AP / NTB scanpix

Vinprodusenter frykter ødeleggelser

Californias vinprodusenter prøver nå å få oversikt over hvilke ødeleggelser de står overfor etter skogbrannene.

Minst fem vingårder er helt nedbrent, mens ni andre har fått skader, sier styremedlem i vinprodusenters handelsorganisasjon i Napa Valley, Michael Honig. Han legger til at de ikke har hørt fra flere av medlemmene, spesielt fra dem som ligger i de mest utsatte områdene.

– Vi har ikke oversikt over hvordan disse vingårdene har blitt påvirket. Lyspunktet, om man kan si det, er at de fleste av oss har høstet inn 90 prosent av druene for 2017, så mesteparten har blitt plukket, sier Honig.

Ønologiekspert Anita Oberholster ved University of California i Davis vest for Sacramento sier at om lag 12 prosent av vingårdene i California ligger i Sonoma og Napa og tilstøtende nærområder. Hun legger til at druene fra denne regionen er av høyeste kvalitet.

Oberholster tror ikke at brannene vil påvirke vinåret 2017 for mye, og sier at røyken må ligge lenge for å kunne gjøre særlig skade.

Les mer om

 1. California
 2. Brann
 3. Vær

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Skogbrannene i California legger hele bydeler i aske

 2. VERDEN

  Over 50.000 er bedt om å evakuere på grunn av skogbranner i California

 3. VERDEN

  Fremgang for brannvesenet i kampen mot California-skogbranner

 4. VERDEN

  Minst ti bekreftet omkommet i brannherjede California

 5. VERDEN

  Kjemper forgjeves mot flammene

 6. VERDEN

  Titusener på flukt fra branner i Californias vindistrikter