Verden

Tidligere fotballproff George Weah leder i presidentvalget i Liberia

Den tidligere fotballstjernen George Weah ser ut til å ha fått flest stemmer i presidentvalget i Liberia, viser foreløpige resultater.

George Weah ble kåret til verdens beste fotballspiller av FIFA i 1995. Nå kan han også ende opp som president i hjemlandet Liberia. Foto: AP / NTB scanpix

Ifølge valgkommisjonen i landet leder Weah i 14 av landets 15 fylker, mens visepresident Joseph Boakai ser ut til å ha fått flest stemmer bare i sitt eget hjemfylke Lofa.

Men bare en brøkdel av stemmene fra tirsdagens valg var fredag foreløpig talt opp, og formannen i valgkommisjonen advarer derfor Weahs tilhengere mot å begynne feiringen for tidlig.

Fredsprisvinner Ellen Johnson-Sirleaf har styrt det vestafrikanske landet de siste tolv årene, men etter to perioder ved makten må hun i henhold til grunnloven nå overlate presidentposten til en annen.

Fortsatt lutfattig

Den 72 år gamle Harvard-utdannede økonomen, som fikk Nobels fredspris sammen med Leymah Gbowee og Tawakkol Karman i 2011 for sin «ikkevoldelige kamp for kvinners sikkerhet», har ikke lykkes med å få fart på økonomien i det lutfattige landet.

Liberia er nummer 177 av de 188 landene på FNs utviklingsindeks. Landet strever fortsatt med forsoningsarbeidet etter år med borgerkrig som kostet minst 250.000 mennesker livet og en ebolaepidemi som tok nærmere 5.000 liv.

Årets spiller

Daværende Milan-spiss George Weah (t.v.) dribler seg her forbi Napoli-forsvaret i en hjemmekamp i oktober 1996. Nå kan han vinne Liberias presidentvalg. Foto: CARLO FUMAGALLI / AP / NTB scanpix

George Weah, kjent fra klubber som Paris Saint Germain og AC Milan og kåret til årets spiller av FIFA i 1995, tapte valget mot Johnson-Sirleaf i 2005.

Som visepresidentkandidat har han valgt Jewel Howard-Taylor, kona til den tidligere krigsherren Charles Taylor og førstedame da Taylor var president fra 1997 til 2003.

Taylor selv er definitivt ute av Liberias politiske liv. Han soner en dom på 50 års fengsel for krigsforbrytelser begått i nabolandet Sierra Leone og er i dag å finne i et britisk fengsel.

Rykter vil ha det til at Taylor har tett kontakt med Weah, noe den tidligere fotballstjernen benekter.

Les mer om

 1. Liberia
 2. Ellen Johnson Sirleaf
 3. AC Milan
 4. FIFA

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Fotballhelt George Weah klar for finalen i Liberias valg

 2. VERDEN
  Publisert:

  Årets fotballspiller 1995 blir Liberias nye president

 3. FOTBALL
  Publisert:

  Her hilser han på Steinar Nilsen i Milan. Nå er George Weah valgt til president i hjemlandet.

 4. FOTBALL
  Publisert:

  I den stjernespekkede garderoben så Steinar Nilsen glimt av storhet. Nå leder George Weah presidentvalg.

 5. FOTBALL
  Publisert:

  Tidligere Milan-stjerne George Weah må slåss mot slanger på presidentkontoret i hjemlandet

 6. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Lyspunkter for demokratiet i Afrika